Rusya ayağa kalktı! Cezaevindeki işkence kameralarda

Rus cezaevlerinde korkunç cinsel istismar ve işkenceyi gösteren büyük videolar ortaya çıktı. Ülke ayağa kalktı, birçok bölgede resmi bir soruşturma başlatıldı.

Rusya ayağa kalktı! Cezaevindeki işkence kameralarda

Rus Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Gulagu Net, Rusya'nın "Edward Snowden'ı" olarak tanımladığı bir muhbir sayesinde, hapishanelerdeki sistematik işkence ve cinsel istismarı belgeleyen 40 gigabaytlık "gizli video arşivi" ele geçirdi.

Sadece Rusya değil tüm dünyada yankı uyandıran videolarda yatağa bağlı ya da yerde yatan erkek mahkumların süpürge gibi nesneler kullanılarak tecavüze uğradığı görülüyor.

 

Başka bir videoda yüz üstü yatırılan bir mahkumun başına bir gardiyanın ayağıyla bastığı görülüyor. Acı içinde kıvranan mahkumların sistematik olarak şiddet ve istismara maruz kaldığı görülüyor.

Hapishane başkanı istifa etti

Görüntüler sonrası Rusya Başsavcılığı soruşturma başlatırken, Rusya Federal Cezaevi Teşkilatı başkanı, üç videonun çekildiği Kazakistan sınırındaki batı Rusya bölgesi Saratov'a bir görev gücü gönderdi. Federal Hapishanesi'nin başkanı 55 yaşındaki Albay Alexei Fedotov'un da istifa ettiği öğrenildi.

 

Putin'in sözcüsünden açıklama

Putin'in sözcüsü Peskov, "Görüntüler doğrulanırsa, bu ciddi bir soruşturma için bir nedendir. Konuyu hızlı ancak sakin bir şekilde çözmek gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Cinsel istismar! 

Rusya'daki erkek mahkumlar, gözdağı vermek ve şantaj yapmak amacıyla cezaevi yönetiminin talimatıyla diğer mahkumlar tarafından sıklıkla cinsel istismara maruz kalıyor. Aktivistler, 40 mahkumun saldırıya uğradığını söylese de kanıtlar gerçek kurban sayısının 200 civarında olduğunu gösteriyor.