Putin açıkladı, dünya harekete geçti!

ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin'in bu adımının "yanıtsız kalmayacağı" konusunda anlaştıklarını belirtti.

Putin açıkladı, dünya harekete geçti!

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, "AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "İlhak (Egemenliği altına alma) olursa yaptırımlar olacak ve tanıma olursa yaptırımları masaya koyacağım, bakanlar karar verecek" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Rusya'nın bölgeleri tanımasına ilişkin "Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk Anlaşmalarının açık bir ihlalidir. Avrupa Birliği ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik, kararlılık ve kararlılıkla tepki verecektir" ifadelerini kullandı.

 

Liderler kararını verdi

Fransa Ajansı AFP'nin verdiği bilgiye göre, ABD Başkanı Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin'in bu adımına karşı harekete geçecek. Aktarılan habere göre liderler bu konuda anlaşırken, İngiltere, kararlarını yarın açıklayacağını bildirdi.

"İşgal etmek için 'Bahane' yaratıyor"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın "tanıma" kararını kınadı ve Moskova'nın Doğu Ukrayna'daki çatışmayı körüklediğini söyledi. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı bir kez daha işgal etmek için "bahane" yarattığını belirtti.

ABD'den açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, ABD'nin Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'daki iki bölgeyi bağımsız olarak tanımasını kınadığını söyledi.

Blinken, "Bu karar, Rusya'nın Minsk anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerinin tamamen reddini temsil ediyor, Rusya'nın iddia ettiği diplomasiye bağlılığıyla doğrudan çelişiyor ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırı" dedi.

İlk ambargo geldi!

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden "Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü zedelemek için yürüttüğü faaliyetlere karşılık belirli kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve belirli işlerin yasaklanması" başlıklı bir kararname imzaladı.
Söz konusu kararname ile Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Donesk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD'ye doğrudan ya da dolaylı yollarla ithalat ya da ihracat yapılması yasaklandı.

 

"Tek taraflı ihlal"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Başkan Vladimir Putin'in Rusya'nın Kremlin destekli iki ayrılıkçı Ukrayna bölgesini bağımsız olarak tanıyabileceği yönündeki sözlerini kınadı.

Scholz'un ofisinden yapılan açıklamada, Alman şansölyesinin Putin'e bir telefon görüşmesi sırasında böyle bir hareketin doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı bir çatışmayı sona erdirmek için tasarlanan Minsk anlaşmalarının "tek taraflı ihlali" anlamına geleceğini söylediği belirtildi.

Fransa'dan ilk hamle

Putin'in kararını açıklamasının ardından Fransa'dan ilk hamle geldi. Macron, Putin'in bağımsızlığını kabul edeceğini açıklamasının ardından Güvenlik Konseyi'ni toplama kararı aldı.

Macron, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, BM Güvenlik Konseyi'ni ve Avrupa yaptırımlarını acil toplantıya çağırdı.

İsrail'den çağrı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki büyükelçiliklerini Kiev’den Lviv’e taşıma kararı aldıklarını belirtti.

Bakanlık, Ukrayna’daki vatandaşlarına derhal ülkelerine dönme çağrısını yineledi.

İngiltere'den tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusunda Rus ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhanks’ın bağımsızlığını resmen tanıması yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, “Başkan Putin'in ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’ ve ‘Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni bağımsız devletler olarak tanıması, Rusya'nın Minsk anlaşması kapsamındaki taahhütlerini açıkça göz ardı ettiğini gösteriyor. Bu adım, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik yeni bir saldırıyı temsil ediyor, Minsk sürecinin sona erdiğini gösteriyor ve BM Anlaşması’nın ihlali anlamına geliyor. Rusya'nın diyalog yerine karşı karşıya gelmek için bir yol seçme kararını gösteriyor. Müttefiklerle koordineli olacağız. Rusya'nın uluslararası taahhütlerini ihlal etmesinin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi.