Rus işgali başladı, Ukrayna alev alev yanıyor! İşte dakika dakika yaşananlar...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Operasyon sonrası Ukrayna'nın çeşitli şehirlerinde patlamalar yaşandı. Yangın yerine dönen Ukrayna'dan çok sayıda ölüm haberleri geliyor... İşte dakika dakika yaşananlar...

Rus işgali başladı, Ukrayna alev alev yanıyor! İşte dakika dakika yaşananlar...

Dünyanın gündemine oturan Rusya-Ukrayna krizi, Rus Lider Vladimir Putin'in sabahın erken saatlerinde askeri harekat talimatıyla boyut değiştirdi. Tüm dünya iki ülke arasında yaşananları büyük bir heyecanla takip ederken Rus ordusu, hava saldırılarıyla Donbas bölgesini hedef aldı. Yangın yerine dönen ülkeden çok sayıda asker-sivil ölü ve yaralı haberleri geliyor.. Rusya'nın Ukrayna işgalinde dakika dakika gelişmeler...

22.12: Ukrayna'da siviller geceyi metro istasyonlarında geçiriyor.

21.59: St. Petersburg’un merkezinde, Rusya’nın Ukrayna operasyonunun karşıtları izinsiz gösteri düzenledi. Polis, yaklaşık 20 protestocuyu gözaltına aldı.

21.32: İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel Perşembe günü İngiltere'deki Ukrayna vatandaşlarına vize tavizleri verdiğini duyurdu. 
Patel, yaptığı açıklamada, "Rus saldırganlığının bu sebepsiz ve antidemokratik eylemi karşısında Ukrayna ile omuz omuza duruyoruz" dedi.

21.28: Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Helga Maria Schmid, Perşembe günü yayınlanan bildiriye göre,  tüm uluslararası üyelerini mümkün olan en kısa sürede Ukrayna'dan "geçici olarak tahliye edeceğini" açıkladı.

21.25: İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Rusya'nın tüm tarifeli havayollarının İngiltere'den yasaklandığını doğruladı.

21.08: Lviv Eyaleti Bölge İdaresi sözcüsü, Doğu Ukrayna'dan tahliye edilen savunmasız çocukları taşıyan trenlerin cuma günü Lviv bölgesine ulaşacağını söyledi.

20.56: ABD meclis üyesi Adam Schiff yaptığı açıklamada 'Avrupa'yı Rus petrol ve gazından vazgeçirmemiz gerekiyor' dedi. Adam Schiff , Rusya'nın kıta üzerindeki etkisini sınırlamak amacıyla ABD'nin Avrupa'nın alternatif enerji ve gaz kaynakları bulmasına yardımcı olmak için çalışması gerektiğini söyledi. 

20:23: Boris Johnson, İngiltere'nin Rusya'ya yaptırımlarını açıkladı

İngiltere Başbakanı Johnson, "Rus bankalarını finansal sistemimizden tamamen çıkartacağız" dedi.

19:45: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy:

"Ukrayna, savaş yolunu seçmedi, ancak Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor.

Askerlerimize katılabilirsiniz, savunma tarafına geçebilirsiniz. Bizim egemenliğimiz için mücadeleye gönüllü olarak katılabilirsiniz. "

18:38: Rus askerlerinin Belarus tarafından Çernobil nükleer santrali bölgesine girdiği açıklandı.

19:33: Rusya Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşması yaptı:

Şu anda yaşananlar zorunlu olarak alınması gereken önlemlerdi. Bize bu şekilde hareket etmekten başka bir yol bırakmadılar.

19:20: Rusya, Çernobil nükleer santraline girdi.

19:06 : Pentagon, dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğunu açıkladı.

18:50: Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti resmi idaresinden yapılan açıklamada, bölgenin güneyinde bir kısmın artık Ukrayna'nın kontrolü altında olmadığı belirtildi.

18: 46: ABD uçaklarının Litvanya ve Estonya'da konuşlandırıldığı açıklandı. Litvanya tarafından yapılan açıklamada, "ABD'ye ait F-35 uçakları konuşlandırıldı" denildi.

18.16: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

17.55: Reuters'ın yerel yetkililerden alıntıladığı habere göre, Ukrayna’nın güneyindeki Herson kenti artık Ukrayna kontrolünde değil.

17.29: Reuters: Rus güçleri Donetsk’te bir hastaneyi vurdu, 4 kişi hayatını kaybetti.

17.25: Odessa'dan kalkarak Romanya'ya giden bir Türk gemisine bomba isabet etti. Yasa Jüpiter isimli gemi isabet aldı, can kaybı olmadı.

17.20: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov: 114 Ukrayna askeri teslim oldu, 74 askeri tesis imha edildi.

16.52: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan ilk açıklama: Halen uluslararası hukuk ve sorumluluklara dönme şansımızın olduğunu umuyoruz.

 16.44: ABD Başkanı Biden, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

16.35: Ukrayna, Belarus topraklarından 4 balistik füze fırlatıldığını da açıkladı.

16.00: Avrupa Birliği ve NATO'dan yapılan ortak açıklamada, "Putin Avrupa'ya savaşı geri getirdi, bedeli ağır olacak" ifadeleri kullanıldı.

15.28: Ukrayna Sınır Güçleri: Rus güçleri Kiev bölgesine girdi.

15.00: İngiltere Başbakanı Boris Johnson: Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. Önümüzdeki günler karanlık görünüyor. Biz Ukrayna'nın yanındayız.

 14.35: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg öğle saatlerinde tekrar açıklamada bulunarak "Kaybedilen hayatlardan Rusya sorumlu olacak" dedi. Stoltenberg "Askerlerimiz ve yüzlerce jet hazır bekliyor" dedi ve "Yeni kararlı ve daha güçlü bir şekilde birlikte çalışmalıyız. Demokrasi her zaman otokrasiye karşı kazanacaktır." diye ekledi.

14.20: Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatına ilişkin Kremlin'den yapılan ilk açıklamada "Süreyi Putin belirleyecek" denildi.

14.17: Ukrayna: 2 Rus kargo gemisi vuruldu

14.04: Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz." açıklamasında bulundu.

13.54: Odessa kentinde düzenlenen saldırılarda 18 kişi hayatını kaybetti.

13.49: NATO: Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak, caydırıcılığı ve savunmayı güçlendirmek için ek adım kararı aldık.

13.30: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin danışmanı, Ukrayna'ya 2. dalga füze saldırısı düzenlendiğini birçok kentte aynı anda patlama sesi duyulduğunu söyledi.

13.17: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev’de yeni bir patlama sesi duyuldu.

13.06: Kendi ordularında da 40'a yakın askerin hayatını kaybettiğini belirten Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, onlarca askerlerinin de yaralandığını duyurdu.

12.30: Zelenskiy kameraların karşına geçti, son durumu değerlendirdi: Ukrayna Ordusu ağır saldırılarla karşılaşıyor, düşman bize zarar vermeye çalışıyor. Ukraynalıları ordumuza katılmaya çağırıyorum

12.12: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusuna askeri operasyon başlattıklarını açıklamasının ardından Ukrayna'nın başkenti Kiev dahil olmak üzere pek çok yerde halk bölgeyi terk etmeye başladı. Gazeteci Gulsum Khalilova sosyal medya hesabından Ukrayna'daki son durumu paylaştı.

12.00: AB liderleri Ukrayna'ya adaylık statüsü verilmesini görüşecek.

11.53: Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock: Putin, uluslararası düzenin en temel kuralını ihlal etti. Bu sabah başka bir dünyaya uyandık. Ukrayna bunu hak edecek bir şey yapmadı. Rusya bizim müzakere tekliflerimizi reddetti. Rusya'ya karşı tam bir yaptırım paketi uygulayacağız.

 11.50: Ukrayna: 50 Rus askeri öldürüldü, 6 Rus uçağı imha edildi.

11.45: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, eli silah tutan her vatandaşa ülkesini savunma çağrısı yaptı.

11.20: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden aldığımız bilgilere göre, 5 Rus uçağı ve 2 helikopteri düşürüldü. Şu an saldırıya geçen Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu

10.40: AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Tarihin gördüğü en katı yaptırım söz konusu olacak. Geçmişte eşi benzeri görülmemiş bir saldırı bu. Biz AB olarak dünyanın en güçlü ülkelerinden oluşuyoruz ve bu saldırıyı görmezden gelmeyeceğiz. Putin Avrupa'ya savaşı getirmekten sorumludur. Ukrayna'nın yanındayız ve bunu sürdüreceğiz.

10.33: Ukrayna, Rus askerleri ülkeye girdi.

10.12: Ukrayna: Rusya'nın düzenlediği saldırılarda 7 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı

10.06: Rusya yanlısı ayrılıkçılar, "Luhansk'ta bir Ukrayna uçağını vurduk" açıklamasında bulundu.

10.00: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'daki Rusya'nın askeri harekatını hemen bitirmesi gerektiğini söyledi.

 09.55: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Tüm dünya liderlerine Putin'e karşı yaptırım uygulama çağrısında bulunuyorum" dedi.

09.50: Rus ordusu, Ukrayna'nın hava savunma sahasını ve ülkenin hava üslerini devre dışı bıraktığını söyledi.

09.40: Ukrayna'daki ayrılıkçılar "Luhansk'ta iki köy kontrolümüze geçti" açıklamasında bulundu.

09.07: Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da yaşayan Türk vatandaşlarını güvenli bir yerde kalmaları konusunda uyardı.

09.05: Rusya, Rus uçaklarının Ukrayna tarafından vurulduğu iddialarını reddetti.

09.00: Ukrayna'dan yapılan yeni açıklamada 5 uçak ve 1 helikopterin vurulduğunu açıklandı.

08.50: Ukrayna Ordusu Rus jetini vurdu.

08.47: CNN, Belaruslu askerlerin de Rus birliklerine katıldığını ve Belarus sınırı üzerinden Ukrayna'ya ilerlediğini duyurdu.

08.11: Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı harekata ilişkin "Ukrayna için ve Avrupa için kara bir gün" dedi.

08.10: ABD Başkanı Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü.

08.05: Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Bu karanlık saatlerde, düşüncelerimiz bu gereksiz saldırıyla karşılaşırken hayatlarından korkan Ukrayna’daki kadın, erkek ve çocukların yanındayız. Kremlin bunu sorumlusu olacak" dedi.

07.54: Ukrayna'da sıkı yönetim ilan edildi.

07.44: Rusya Savunma Bakanı, Ukrayna şehirlerini füze ya da topçu saldırılarıyla hedef almadıklarını söyledi

07.39: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den ilk açıklama: Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız

07.10: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ukrayna halkının yanındayız. İttifak müttefiklerini korumak ve savunmak için elinden geleni yapacak." dedi

07.02: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: Putin, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna’nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor.

06.50: Ukrayna'nın DoNbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

06.41: ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’ya askeri operasyon başlatmasına sert tepki gösterdi.

06.17: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de patlama sesleri duyuldu.

05.51: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

04.00: ABD, Rusya'nın bu gece bitmeden Ukrayna'yı tamamen işgale başlayacağına inanıyor.

Rus işgali başladı, Ukrayna alev alev yanıyor! İşte dakika dakika yaşananlar... - Resim : 10

Rus işgali başladı, Ukrayna alev alev yanıyor! İşte dakika dakika yaşananlar... - Resim : 11

Rus işgali başladı, Ukrayna alev alev yanıyor! İşte dakika dakika yaşananlar... - Resim : 12

Rus işgali başladı, Ukrayna alev alev yanıyor! İşte dakika dakika yaşananlar... - Resim : 13

Rus işgali başladı, Ukrayna alev alev yanıyor! İşte dakika dakika yaşananlar... - Resim : 14

Rus işgali başladı, Ukrayna alev alev yanıyor! İşte dakika dakika yaşananlar... - Resim : 15

Neler yaşandı ?

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya’nın işgale hazırlandığını yinelerken Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler Rusya’yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının "Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna’yı Nazizm'den ve militarizmden arındırmak" olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.