Rusya neden seferberlik ilan etti? En yetkili isim dünyanın merak ettiği soruyu yanıtladı

Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından dünyanın gözü Rusya'ya çevrildi. Herkesin merak ettiği "Rusya neden seferberlik ilan etti?" sorusunu Kremlin Sözcüsü Peskov yanıtladı.

Rusya neden seferberlik ilan etti? En yetkili isim dünyanın merak ettiği soruyu yanıtladı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in kısmi askeri seferberlik ilan etti. Kararın ardından dünyanın gözü kulağı Rusya'ya çevrildi. 300 bin yedek askerin göreve çağrılacağını söylemesinin ardından ülkede tek yönlü uçuşlarda yer kalmadı. Peki Rusya neden seferberlik ilan etti? Yanıtı Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan geldi.  

Putin, kısmi seferberlik ilan etti

Rus lider Putin ise Ukrayna'daki 4 ayrılıkçı bölgenin Rusya'ya katılması için referandum kararı almasının ardından, ulusa sesleniş konuşması yaptı. Putin, dünyanın da son zamanlarda beklediği gibi kısmi seferberlik ilan ettiğini duyurdu. Putin, "Batı, ülkemizi yok etmeye çalışıyor. Batı, Rusya-Ukrayna barışını istemiyor. Zamanında SSCB'yi böldüler, şimdi sıra Rusya'ya geldi. Hedefimizi Donbas'ı özgürleştirmek. Toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız. Batı'ya söylüyorum, yanıt verecek çok sayıda silahımız var. Bu blöf değil" dedi.

Rusya'nın neden seferberlik ilan ettiğini en yetkili isim açıkladı

Kremlin Sözcüsü Peskov Rusya'nın neden seferbelik ilan ettiğini açıkladı. Peskov, kısmi seferberlik kararının Rusya'nın NATO'nun tamamının ve bir dizi farklı hasım ülkenin askeri potansiyeliyle karşı karşıya kalması nedeniyle alındığını ifade etti.

Rusya neden seferberlik ilan etti? En yetkili isim dünyanın merak ettiği soruyu yanıtladı - Resim : 1

Peskov, kısmi seferberlik kararının neden alındığıyla ilgili soruya, "Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel askeri harekat sırasında koşulların nasıl değiştiğini konuşmasında anlattı. Devlet Başkanı, bilhassa şu anda NATO'nun ve bir dizi hasım ülkenin askeri potansiyeliyle fiilen karşı karşıya olduğumuzu söyledi" yanıtını verdi.

 

Rusa'da seferberlik ne kadar sürecek?

Peskov, kısmi seferberlik kararının ne kadar süreyle yürürlükte kalacağına ilişkin sorulara cevaben de, ilgili kararnamede herhangi bir süre belirtilmediğinin altını çizdi.

"300 bin kişi olacak"

Peskov'a kısmi seferberlik kararnamesinin yayınlanmayan 7. maddesi de soruldu. Bu maddenin hizmete özel kullanıma tabi bir madde olduğunu ve bu nedenle açıklayamayacağını söyleyen Peskov, "Söyleyebileceğim tek şey, Sergey Şoygu, demecinde 300 bin kişiden bahsetti. İşte o maddede, 300 bin kişiye kadar olacağı belirtiliyor. Ancak Savunma Bakanı'nın açıkladığı gibi, tek seferde olmayacak" ifadelerini kullandı.

Muaf kişiler en yakın zamanda belirlenecek

Kremlin Sözcüsü, Rusya hükümetinin kısmi seferberlikten muaf olma hakkına sahip olacak kişilerin kategorilerini en yakın zamanda belirleyeceğini söyledi.