Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, koronavirüs aşısı hakkındaki eleştirilere cevap verdi

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, ülkesinin "ilk koronavirüs aşısı" olarak kamuoyuna açıkladığı ve onay verdiği "Supitnik V" ile ilgili uluslararası eleştirilere yanıt verdi. Muraşko, eleştirilerin nedeninin "rekabetçilik duygusu" olduğunu savundu.

Bazı uzmanlar, insanlar üzerinde denenmeye başladıktan sonra iki aydan daha az bir sürede onay alan aşının aceleye getirildiğini, bu yüzden güvenli olmayabileceğini söylüyor.

Muraşko bu eleştirilere şöyle yanıt verdi:

"Aşımızın avantajları karşısında rekabet duygusuna kapıldıkları anlaşılan bazı yabancı meslektaşlarımız, bizim tamamen temelsiz bulduğumuz bazı fikirler beyan etmeye çalışıyor."

'İlk parti 2 hafta içinde hazır olacak'

Muraşko, Gamaleya Enstitüsü ile Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen aşının ilk partisinin iki hafta içinde hazır olacağını söyledi.

Kendisinin de bu aşıyı yaptıracağını belirten Muraşko, "İlk aşılar, gönüllülükesasına göre risk grubundaki doktorlara yapılacak. Bazı doktorların zaten hastalığa karşı bağışıklığı var. Bunların oranı yüzde 20 civarında ve aşıya ihtiyaçları yok" dedi.

'20 ülkeden 1 milyar doz sipariş alındı'

Önceliklerinin Rusya'nın ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Muraşko, aşının ülke dışına da gönderileceğini kaydetti.

Rusya'nın aşısı Dünya Sağlık Örgütü'nün üçüncü aşamaya gelmiş aşılar listesinde değil.

Bu listede altı aşı bulunuyor. Üçüncü "faz" olarak bilinen son aşamada aşılar çok sayıda insan üzerinde deneniyor.

Rus Tass haber ajansına göre Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi'nin Direktörü Aleksander Gintsburg, Aralık-Ocak döneminde ayda beş milyon doz aşının üretilmesinin planlandığını, bir yıl içinde ülkenin tüm ihtiyacının karşılanmış olacağını söyledi.

Rus uzmanlar, aşının insan vücudun iki yıla kadar bağışıklık kazanmasını sağlayacağını belirtiyor. Rus yetkililer, şimdiye kadar 20 ülkeden bir milyar dozluk sipariş aldıklarını açıkladı.

Aşıyı geliştiren Gamaley Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi'nin Direktörü Aleksandr Gintsburg da, Aralık-Ocak döneminde en az 5 milyon doz aşının üretilmesinin planlandığını söyledi. Gintsburg, yıl içinde aşının tüm ülkeye sağlanacağını kaydetti.

Gintsburg'a göre, merkezin aşıyı üretmek için kullandığı yöntem İngiltere, Çin ve başka ülkeler tarafından da kullanılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Salı günü Rusya'nın Covid-19 aşısını onaylayan ilk ülke olduğunu duyurmuştu.

Putin, yakında aşının toplu üretimine başlamayı amaçladıklarını, aşının kızına da yapıldığını söylemişti.

Rusya, Ekim ayında koronavirüse karşı ülkede toplu aşı kampanyası başlatmayı planlıyor. Aşı önce doktorlara ve öğretmenlere yapılacak ve ücretsiz olacak, maliyeti ülke bütçesinden karşılanacak.

Rusya'nın geliştirdiği aşıya birçok ülke 'ihtiyatlı' yaklaşıyor

Rusya'nın geliştirdiği ve onayladığı Covid-19 aşısıyla ilgili diğer ülkelerdeki sağlık yetkileri bazı soru işaretleri ve şüpheleri gündeme getirmeye başladı.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Salı günü "iki aydan kısa sürede yapılan testler sonucu geliştirilen aşının onaylandığı" açıklamasıyla ilgili "Aşı geliştirmek bir yarış değildir. Güvenli ve etkili olması hızdan daha önemlidir" dedi.

ABD'nin koronavirüs başdanışmanı Dr. Anthony Fauci de ABC News kanalına açıklamasında Rusya'nın aşısıyla ilgili ciddi şüpheleri olduğunu belirtip "Rusların aşının güvenli ve etkili olduğunu kesin bir şekilde kanıtlamış olduklarını umuyorum" dedi.

ABD'nin Covid-19 aşı programıyla 2021 yılı Ocak ayına kadar 300 milyon doz "güvenli ve etkin aşı" temin etmeyi hedefliyor.

Rusya'nın geliştirdiği aşıya Avrupa ülkeleri de ihtiyatlı yaklaşıyor. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, "Aşı yeteri kadar test edilmediyse milyonlarca kişiye enjekte etmek tehlikeli olur" dedi.

İsrail: Ciddi bir ürünse müzakerelere başlarız

İsrail de Rusya'nın geliştirdiği Covid-19 aşısını inceleyeceklerini ve "ciddi bir ürün olduğu" kanaatine varılması durumunda da İsrail ile müzakerelere başlayacaklarını söyledi.

İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, "Her haberi tedbirli bir şekilde takip ediyoruz, hangi ülkeden gelirse gelsin. Aşının gelişimiyle ilgili raporları Rusya'daki araştırma merkezi ile görüştük. Ciddi bir ürün olduğuna ikna olursak biz de müzakere sürecine girmeye çalışacağız. Ama kimseyi yanıltmak istemem. Bakanlığın profesyonel ekibi de sürekli bununla ilgili çalışıyor. Aşı yarın ortaya çıkmayacak" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Tarik Jasarevic de Salı günü Cenevre'deki brifingde aşıların ön yeterlilik sertifikalarının çok titiz çalışmalardan geçtiğini ve tüm güvenlik ve etkinlik verilerinde başarılı olduklarının kanıtlanması gerektiğini söyledi.