Dünyanın nabzı İstanbul'da atıyor!

24 Şubat'ta gece yarısı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonuyla başlayan savaşta Türkiye, kritik rol oynamaya devam ediyor. İki ülkeyi Antalya Diplomasi Forumu'nda buluşturan Türkiye, şimdi de Rusya ve Ukrayna heyetlerini İstanbul'da bir araya getiriyor.

Dünyanın nabzı İstanbul'da atıyor!

24 Şubat yerel saat ile sabaha karşı 05.50'de Rusya'nın Donbas'a askeri harekatı ile savaş sesleri resmen duyuldu. Rusya'nın Donbas'ın ardından, Ukrayna'nın neredeyse tamamına yönelik askeri harekata başlamasıyla batı ülkeleri peş peşe yaptırım kararı açıkladı.

 

Zelenskiy kameraların karşısında

Savaşın ilk gününde kameraların karşısına geçerek asla pes etmeyeceklerini ve Putin'in işgaline direneceklerini söyleyen Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, tüm halka Rus işgaline karşı durmasına yönelik çağrıda bulundu. Zelenskiy, komşu ülkeler ve NATO'ya ise yapacakları yardımların hızlanması gerektiğine vurgu yaptı. 

"Ukrayna'yı işgal etmeyeceğiz"

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekatın ardından Vladimir Putin ise, Ukrayna'yı işgal etmeyeceklerini açıklasa da batı kamuoyunda söylemleri gerçek dışı olarak nitelendirildi. Rusya'nın ilk olarak, "Donbas Rusya'nın kalbidir" şiarıyla başlattığı harekat, Ukrayna'nın tamamına yayılmasıyla birlikte batı ülkeleri ve medya bunun bir işgal olduğunu deklare etti.

 ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya sitem

Başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa ve Almanya'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarında ve Ukrayna'ya yardımlarında geç kaldığını söyleyen Zelenskiy, NATO üyelerine sitemde bulunurken, Türkiye'ye TB2'ler ve tutumu için teşekkürlerini aktardı.


Montrö Sözleşmesi devrede

Savaşın en kritik noktalarından birisi olan Karadeniz suları, yani boğazlardan savaş gemilerinin geçişinde karar mekanizmasına sahip olan Türkiye, 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi hakkını kullanarak Rusya'nın savaş gemilerinin geçişine müsaade etmedi. Rusya'nın işgaline onay vermediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zelenskiy ve Putin ile de ayrı ayrı görüşerek savaşın sonlanmasına yönelik çağrılarda bulundu.

İki ülke ile de hem siyasi hem ticari ilişkilerinin devam ettiğini, iki ülke arasında ki görüşmelerde sorumluluk alacağını söyleyen Türkiye, tarafları bir araya getirme misyonuyla görüşmelerini sıklaştırdı.

 

Antalya'da Diplomasi Forumu

Savaşın yükseldiği, göçün ve ölümlerin arttığı dönemde kritik bir sorumluluk alan Türkiye, iki ülke temsilcisini Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya getirmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO'ya, "Dünya beşten büyüktür" sözü ise bir kez daha gündeme oturdu.

Tarihler 11 Mart'ı gösterdiğinde iki ülkenin Antalya'da bir araya gelmesi dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Ukrayna ve Rusya cephesinin peş peşe Türkiye'ye teşekkürleri de dünya basınında yer aldı.

Müzakerelerin yüz yüze olmasından memnuniyetlerini dile getiren iki heyet, görüşmelerin devam edeceğini ve olumlu sonuçlanmasına yönelik beklentilerinin olduğunu duyurdu.

 

Çavuşoğlu iki ülkeyi de ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kameralar karşısında, "Bakanımız Rusya ve Ukrayna'yı ziyaret edecek. Görüşmeleri sürdüreceğiz" sözlerinin ardından Bakan Çavuşoğlu iki ülke temsilcilerini topraklarında ziyaret etti. Peş peşe yapılan görüşmelerin ardından ise Erdoğan, hem Zelenskiy hem de Putin ile telefon diplomasisinde bulundu.

Barış masası bir kez daha Türkiye'de kuruluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi sonrasında, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmeleri bir kez daha Türkiye'ye, bu sefer de ülkenin kalbi İstanbul'a taşındı.

Rus heyetinin Türkiye'ye gelmesinin ardından yaptığı açıklamalar ve Ukrayna cephesinin de yüz yüze müzakerelerin devam etmesinden duyduğu memnuniyeti iletmesiyle birlikte dünyanın gözü bir kez daha Türkiye'ye döndü.

Görüşmenin saatini Ukrayna açıkladı

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Türkiye’de yüz yüze yapılacak müzakerelerin bugün 10.00’da başlayacağını duyurdu.

Kısa bir süre sonra ise Rusya cephesinden Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler İstanbul'da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz" dedi.

"Sorumluluğun bilincindeyiz"

Yapılan peş peşe açıklamaların ardından görüşmelerde kritik rol oynayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Taraflarla görüşeceğiz"

Tüm dünyanın 24 Şubat tarihinden bugüne nefesini tutarak takip ettiği, bir an önce savaşın son bulmasını temenni ettiği günlerde büyük bir sorumluluk alarak iki ülkenin görüşmelerine ev sahipliği yapan Türkiye, kritik müzakerede taraflarla görüşecek.

Dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Toplantı öncesi heyetlerle görüşme yapacağız" dedi.

Gözler Türkiye'de, barış masasında

Saat 10.00'da başlayacak ve yüz yüze gerçekleştirilecek toplantıya tüm ülkeler pür dikkat kilitlenmişken, Türkiye, tarafları bir araya getiren ve barış masasının kurucusu olarak dünya basınında bir kez daha yer aldı.