Rusya ve Çin'den kritik hamle!.. BMGK olağanüstü toplandı!

Rusya ve Çin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan ayrılan ABD'yi silah yarışı içine girmekle suçlayarak ülkenin orta menzilli füze denemesini BMGK'ye taşıdı.

Rusya ve Çin'den kritik hamle!.. BMGK olağanüstü toplandı!

BMGK, Rusya ve Çin'in başvurusu üzerine ABD'nin yasaklı füze testini görüşmek üzere toplandı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, ''ABD silah yarışına hazır'' ifadelerinde bulundu.

Polyanskiy, BMGK'yi stratejik istikrar ve güvenliği sağlamak için ABD ile her türlü ciddi diyaloğa hazır olduklarını açıkladı.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise ''Çin'in de dahil olduğu yeni bir anlaşmayı görüşmek istediklerini" söyleyen Trump'a yanıt verdi ve ABD'nin Çin'i bahane ederek anlaşmadan çekilmesinin ''kabul edilemez'' olduğunu belirtti.

ABD'nin Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen ise Rusya'yı 10 yıldan fazla INF'yi ihlal etmekle suçladı. ABD'nin 6 yıl boyunca Rusya'yı anlaşmaya uyması konusunda ikna girişimlerinin ardından INF Anlaşması'ndan çekilme kararı aldığını ifade etti.

Cohen anlaşmayı ihlal eden Rusya'nın Avrupa'yı vurabilecek ''9M729'' füze sistemi geliştirdiğini ifade ederek, ''Rusya ve Çin silahlarını geliştirmeye devam ederken ABD'nin itidal göstermesini bekliyor.'' dedi.

Cohen, INF Anlaşması'na dahil olması gereken Çin'in ise yasaklı kapsama girecek yaklaşık 2 bin füzesinin olduğunu iddia etti.

ABD'nin orta menzilli füze denemesinin INF Anlaşması'nın yükümlülüklerini ihlal etmediğini iddia eden Cohen, ABD'nin Rusya ve Çin'in de dahil olacağı bir anlaşmayı görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

ABD, Rusya'nın INF'yi ihlal ettiğini öne sürerek anlaşmadan tek taraflı çekildiğini açıklamıştı.