Türkiye dünya basınında!

Rusya ve Ukrayna taraflarının İstanbul'da bir araya gelmesini dünya basını manşetlerine taşıdı. Türkiye'de gerçekleştirilen tarihi toplantıyı okurlarına aktaran uluslararası medya kuruluşları, Rusya ve Ukrayna'nın Ankara'ya güvendiğine vurgu yaptı.

Türkiye dünya basınında!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının başladığı 24 Şubat gününden bu yana kritik rol oynayan Türkiye, bugün de tarihi bir toplantıya ev sahipliği yaptı. 

Rusya ve Ukrayna taraflarının müzakere masasında yüz yüze görüşmesini sağlayan Türkiye, iki ülkenin temsilcilerini İstanbul'da bir araya getirdi. 

Rusya,  müzakelerin tamamlanmasının ardından Kiev'de askeri harekatın durdurulacağını açıklarken, Ukrayna cephesi Türkiye'nin savaş karşısında ki tutumuna teşekkürlerini aktardı. 

 

Dünya basını Türkiye'yi yazdı

Tüm dünyanın nefeslerini keserek takip ettiği müzakere masasının ardından, Türkiye, uluslararası basında manşetlerde yer aldı. 

Çavuşoğlu'nun sözlerine vurgu yapıldı 

Fransa'nın radyo ağı France Info'nun, "Ukrayna'da savaş: Türkiye'nin Moskova ile Kiev arasında neden arabuluculuk yaptığını açıklıyoruz" başlıklı haberinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, "Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz." sözlerine yer ayırdı. Ankara'nın her iki ülkeyle yakın ilişkilere sahip olduğuna dikkat çekildi.

 Türkiye dünya basınında! - Resim : 2

"Haftanın şahsiyeti Erdoğan"

Alman gazeteci Wolfram Weimer, NTV Online'daki köşesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yer verdi.

“Haftanın Şahsiyeti Erdoğan” başlığıyla makale kaleme alan Weimer, ateşkesin sağlanabilmesi için barış görüşmelerini Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail, İsviçre, Papa veya Birleşmiş Milletler'in (BM) değil, Erdoğan'ın İstanbul'da organize edebildiğini söyledi.

Weimer, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında bir arabulucu olarak belirlendi. Türkiye, yaptırımlara katılmayan tek NATO ülkesi. Erdoğan, bunun yerine yeni boru hattı anlaşmaları yapıyor ve Rusya ile devasa bir nükleer santral inşa ediyor." yorumunda bulundu.

 Türkiye dünya basınında! - Resim : 4

"Türk lidere alkışlar geldi"

Erdoğan'ın konuşmasına işaret eden BBC International, "Ateşkes görüşmelerinin sonuç vermesi gerekiyor" başlığını kullandı.

"Karşılıklı uzun bir masada oturdular. Türk lider onlara hitap etti, ardından alkışlar geldi. İki haftadan uzun süredir ilk yüz yüze görüşmeler." denildi.

"Adil bir barışın kaybedeni olmaz"

The Guardian, Erdoğan'ın İstanbul'da barış görüşmelerinin öncesinde yaptığı konuşmayı okurlarına aktardı.

Karadeniz'in kuzeyindeki çatışmaların derhal sona ermesinin önemini vurgulayan Erdoğan'ın, "Adil bir barışın kaybedeni olmaz" şeklindeki ifadesi ise İngiliz basınında fazlasıyla gündeme geldi. 

Türkiye'nin hazır olduğu ifade edildi

Financial Times, taraflar arasındaki barış görüşmelerini "Erdoğan, Rus ve Ukraynalı müzakerecilere ateşkes için çağrı yaptı" başlığıyla yayınladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmelerden "iyi haberler" çıkması yönündeki beklentisi aktarılırken, söz konusu temasların Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında bir görüşmenin önünü açabileceği kaydedildi. Türkiye'nin liderler düzeyinde olası bir zirveye hazır olduğu ifade edildi.

 

Erdoğan'ın sözlerine yer verdiler

CNN International da Cumhur Erdoğan'ın, müzakereler öncesinde karşılıklı oturan heyetlere seslendiğini yazdı.

Erdoğan'ın "Her iki ülkenin meşru endişelerini giderebilecek bir anlaşmaya varmak mümkün." şeklindeki ifadesine yer verildi.

Türkiye'yi garantör olarak tanımladılar

Fransız haber kaynakları, Ukrayna`da saldırılar devam ederken, diplomasi trafiğini Türkiye`nin yürüttüğüne dikkati çekti. France24, "Rusya-Ukrayna görüşmeleri İstanbul`da başladı." başlığını kullandı. Haberde Türkiye garantör ülke olarak nitelendi.

Çin medyasının gözü İstanbul'da

Çin`in Chengdu Shangbao gazetesi de "Müzakereler Neden Türkiye’de?" başlığını attıktan sonra, "NATO üyesi olarak iki tarafın da güvenini kazandı" ifadesini kullandı. Haberde müzakerelerin İstanbul’da yapılmasının tesadüf olmadığı belirtildi.

Türkiye dünya basınında! - Resim : 7