Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama: ABD'yle anlaşma bugün sona erdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD ile 8 Aralık 1987'de imzaladıkları "orta ve kısa menzilli füzelerin imhasını içeren" anlaşmanın bugün itibariyle geçerliliğini kaybettiğini açıkladı. Bu anlaşma "Soğuk Savaş"ı bitiren anlaşma olarak biliniyordu.

Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama: ABD'yle anlaşma bugün sona erdi

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Washington'da imzalanan ve Soğuk Savaş'ın bitişini başlatan anlaşma olarak bilinen INF'nin artık yürürlükte olmadığını duyurdu.

ABD, Rusya’yı söz konusu anlaşma ile yasaklanan tipten yeni bir füze geliştirmekle suçlayıp INF’den çekilmişti. Rusya ise suçlamaları reddederek anlaşmayı askıya almıştı.

INF anlaşması, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu.

INF’nin yenilenmemesiyle birlikte iki ülke arasında yürürlükte kalan tek anlaşma Yeni START anlaşması. 2021'de sona erecek bu anlaşma ise "Nükleer savaş başlıklarının sayısının Soğuk Savaş döneminin altında tutulmasını" öngörüyor.

 NATO'nun yorumu

ABD'den sonra Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesini yorumlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, anlaşmanın iptalinin ardından NATO'nun 'Avrupa'ya nükleer silah yerleştirmeyeceğini' söyledi. 

Stoltenberg ayrıca, NATO'nun 'yeni bir silahlanma yarışı istemediğini' belirtti ve şunları söyledi:

"İttifak, etkili uluslararası silahların kontrolü, silahsızlanma ve yayılmasının önlenmesi konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Bu nedenle, silah kontrolünü ve silahsızlanmayı kontrol etmeye ve desteklemeye devam edeceğiz. NATO aynı zamanda, Rusya'nın eylemleri mümkün kıldığı sürece yapıcı ilişkiler kurma yönündeki isteğini sürdürüyor."