Rusya'da korona virüse karşı maske zorunluğu getirildi

Rusya’nın Çin’in yalnızca 20 kilometre uzağında bulunan ve Uzak Doğu Bölgesi’nin en büyük kenti olan Habarovsk’ta korona virüs tehdidine karşı maske takılması zorunluluğu getirildi.

Rusya'da korona virüse karşı maske zorunluğu getirildi

Rusya’nın Habarovsk kenti koronavirüs tehdidine karşı oldukça açık. 600 bin nüfuslu kentte şimdiye kadar herhangi bir vakaya rastlanmasa da, yetkililer işi şansa bırakmadı.

Kentte tedbir amacıyla bugünden itibaren maske takma zorunluluğu getirildi. Bu adım geçen hafta Çin ile olan sınırın kapatılmasının ardından geldi.

Kural kamuda çalışan öğretmenler, doktorlar, banka çalışanları, kurye ve taksi şoförleri dahil olmak üzere doğrudan halkla çalışan işçilerin neredeyse tümünü kapsıyor. Diğer yandan tedbir, halka açık olarak düzenlenen kalabalık tüm büyük etkinlikleri de kapsayacak.

 Maskeler iki saatte bir değiştirilecek

Maskelerin her iki saatte bir değiştirilmesi gerekecek. 

Kentte düzenlenen bir acil durumlar komisyonu toplantısında eczanelerde herkes için yeterli maske olduğu belirtildi.

Yerel bir eczacılık zincirinin müdürü olan Denis Ulibişev, “Depolarda 40 bin maske var, 12 Şubat’ta ise 50 bin maske daha almayı planlıyoruz” dedi.

Rusya Anti Tekel Servisi’ne göre (FAS) ise ülkenin neredeyse tüm bölgelerinde tıbbi maskelerin fiyatı yükseldi. Bazı bölgelerde fiyatlarda iki ilâ on kat arasında artış görüldü.

 ‘Kapalı mekânlarda takılması gerekiyor’

Konuyla ilgili açıklama yapan yerel bir sağlık yetkilisi ise, maske takma zorunluluğu getirilmesinin kentteki mevsimsel grip ve soğuk algınlığı vakalarının artmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Kaynağa göre, bu tedbirle, kente ulaşması halinde virüsün yayılmasının önlenmesi amaçlanıyor. Maskelerin sokakta değil, kapalı mekânlarda takılması isteniyor.