Rusya'nın ilhak kararına dünyadan tepki yağdı! ABD'den yüzlerce Rus ve kuruluşa yaptırım: Çin diyalog çağrısı yaptı

Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya ilhakını imzalamasının ardından Avrupa Birliği, ABD, İsrail ve birçok ülkeden tepki geldi.

Rusya'nın ilhak kararına dünyadan tepki yağdı! ABD'den yüzlerce Rus ve kuruluşa yaptırım: Çin diyalog çağrısı yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamasının ardından başta Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere batılı ülkelerden ilhakı ret ve kınama mesajları geldi.

"Şiddetle reddediyor ve kınıyoruz"

27 AB üye devletini bir araya getiren Avrupa Konseyi, tüm üyeler adına yaptığı açıklamada, Rusya’nın kasıtlı olarak uluslararası düzeni baltalamasının küresel güvenliği riske attığını belirtti. Liderler, ilhakı şiddetle reddettiklerini ve kınadıklarını kaydetti. Açıklamada, “Rusya, kurallara dayalı uluslararası düzeni kasten baltalayarak ve Ukrayna'nın temel bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğü haklarını, BM tüzüğü ve uluslararası hukukta yer alan temel ilkeleri açıkça ihlal ederek, küresel güvenliği riske atıyor. Rusya'nın Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal etmesinin bahanesi olarak tasarladığı yasa dışı referandumu ve bunların tahrif edilmiş ve yasa dışı sonuçlarını asla tanımıyoruz ve tanımayacağız. Bu yasadışı ilhakı asla tanımayacağız. Bu kararlar hükümsüzdür ve herhangi bir hukuki sonuç doğuramaz. Kırım, Kherson, Zaporizhzhia, Donetsk ve Luhansk Ukrayna'dır. Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bu yasadışı ilhakı kesin olarak reddetmeye çağırıyoruz” denildi.

 "Putin tarafından ilan edilen yasa dışı ilhak hiçbir şeyi değiştirmeyecek"
Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen de konuyla ilgili yaptığı açıklamada dört bölgenin ilhakını tanımadıklarını belirtirken, “Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporijya halen Ukrayna’nın topraklarıdır. Putin tarafından ilan edilen yasa dışı ilhak hiçbir şeyi değiştirmeyecek” dedi. Putin'in kararıyla Rusya, Ukrayna topraklarının yüzde 15'ini işgal etmiş oldu. Bu, İkinci Büyük Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük ilhak.

"İlhakı tanımıyoruz"
ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın ilhakının BM kararlarına ve uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizerek bu kararları kabul etmediklerini açıkladı. ABD Putin'in ilhak töreni sonrası Merkez Bankası başkanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin ailelerinin de aralarında bulunduğu 1000'den fazla kişi ve firmaya yaptırım uyguladı.

Bu yaptırımlar kapsamında;
-Rusya Yasama Meclisi'nin 278 üyesine yaptırım getirildi.
-Rusya ve Belarus'tan askeri yetkililerin de aralarında bulunduğu 910 kişiye vize kısıtlaması getirildi.
-Rusya'nın teknolojik ve endüstriyel kapasitesine darbe vuracak yaklaşık 700 malın ihracatı yasaklandı.
-ABD Ticaret Bakanlığı ihracat kontrolünü ihlal edenler listesine 57 şirket daha ekledi.

"Seyirci kalmayacağız"
Hazine Bakanı Janet Yellen konuya ilişkin açıklamasında "Putin'in hileli bir şekilde Ukrayna'nın bazı bölgelerini ilhak etmeye çalışmasına seyirci kalmayacağız" dedi. Biden, bugünkü ABD yaptırımlarının, Ukrayna bölgesinin statüsünün değiştirilmesi için yasadışı çalışmalara siyasi veya ekonomik destek sağlayanlara bedel ödeteceğini söyledi.

 İngiltere'den tepki
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın Ukrayna'nın yüzde 15'inden fazlasını ilhak etmesini protesto etmek için ilhak töreninin hemen ardından Rusya'nın Londra büyükelçisini çağırdı. İngiltere Başbakanı Liz Truss da Rusya'nın kaba kuvvet kullanarak aldığı kararın uluslararası hukuku değiştirmeyeceğini vurguladı ve referandum sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladı.

"İsrail, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekler"
İsrail, Rusya'nın Ukrayna'ya ait 4 bölgeyi ilhak etmesini tanımayacağını, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğunu açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekler. Rusya'nın dört bölgeyi ilhak etmesini tanımayacaktır." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "İsrail'in bu net pozisyonunu son günler de dahil olmak üzere tekraren ortaya koyduğu" aktarıldı.

Polonya'dan yaptırım çağrısı 
Polonya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı ilhak anlaşmalarını kınadı. Polonya Dışişleri Bakanlığı, Kiev'e askeri desteğin artırılması ve Rusya'ya daha fazla yaptırım çağrısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Polonya, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın Herson, Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgelerindeki yasadışı eylemlerini en güçlü şekilde kınıyor." denildi. 

 "Karar, uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği ve geçersiz olduğu için yasadışıdır"
Yunanistan, Ukrayna bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesini kınadı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Karar, uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği ve geçersiz olduğu için yasadışıdır" denildi.

Çin diyalog çağrısı yaptı
Çin, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Moskova'ya bağlanmak için yapılan referandumların ardından krizin diyalog yoluyla çözülmesi çağrısını yineledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin'in Ukrayna sorunundaki tavrında değişiklik olmadığını vurguladı. Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Sözcü Mao, "Umarız taraflar farklılıklarını diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye yönelir. Çin gerilimin düşürülmesi için uluslararası toplumun üyeleri ile yapıcı rol oynamaya hazırdır." dedi. Mao, Çin'in referandum sonuçlarını tanıyıp tanımayacağına dair bir açıklama yapmadı.