Saç dökülmesi azaltan besinler

Yapılan araştırmalara göre; günlük 50-100 tel saç kaybı normal kabul edilirken 100 ve üzeri saç dökülmesi ‘saç dökülmesi’ olarak adlandırılıyor. Bu durum da bir şeylerin tam olarak yolunda gitmediğinin, bazı hastalıkların veya beslenme yetersizliğinin habercisi olabilir. Amerika’da yapılan bir diğer araştırmaya göre ise her 5 kişiden biri 30 yaş ve öncesinde saç dökülmesi sorunu ile karşılaşıyor. Benim de son zamanlarda danışanlarımdan en çok duyduğum şey saç dökülmesi olunca, bu yazıda bu konuya yer vermek istedim…

Saç dökülmesinin en temel sebeplerinin başında beslenme yetersizliği yer alsa da hormon değişiklikleri, genetik bazı hastalıklar, kronik hastalıklar, mevsim değişiklikleri gibi nedenler de etkiliyor. Fakat nedeni ne olursa olsun diyeti bu duruma yönelik düzenlemek saç dökülmesini azaltıyor veya yeni saçların çıkmasına destek oluyor.

Özellikle ilk başta yeterli protein almanın önemini vurgulayacak olursam;
Demir, selenyum, Çinko, Omega-3 D vitamin, C vitamini, Biotin, Niasin ve Beta-karotenden zengin beslenmek saç dökülmesini önlemede veya azaltmadan oldukça etkili. Peki bu bileşenler en çok hangi besinlerde toplanıyor? En etkili bileşenler ve besinler hangileri? Bunlara ve nedenlerine bakalım..

Somon

Somon, iyi bir protein kaynağı olmasının yanında saç dökülmesinde etkili olan yukarıda saydığım bir çok bileşeni içerdiği için (omega-3, selenyum, d vitamini vb.) mutlaka haftada 1-2 kez haşlama/buğulama/fırında yapılmış bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Yumurta

Yumurta, anne sütünden sonra doğadaki en kaliteli protein olmasıyla birlikte iyi bir doğal biotin kaynağıdır. Bunların yanı sıra demir ve niasin içermesi yumurtayı en etkili besinlerden biri haline getiriyor. Özellikle yumurtayı C vitamini ile birleştirerek tüketmek (örneğin: Yumurta + biber ) demir emilimini de arttığı için saç dökülmesine karşı etkisini daha çok arttırıyor.

Tatlı patates

Tatlı patates, çok iyi bir beta- karoten kaynağıdır. Beta-karoten ise A vitaminin öncü maddesi olduğu için, A vitamininin de yeterli miktarda olması saç dökülmelerini önlediği, hatta yeni saçların çıkmasını hızlandırdığı da araştırmalara göre gözlemlenmiştir. 

Kolajen

Kolajen vücudumuzda en çok bulunan proteindir. Kas, kemik, kıkırdak, bağırsak, cilt, organ gibi bir çok noktada iyileştirici ve koruyucu etki gösterir. 20-30 yaşından sonra çevrenin de etkisiyle üretimi azalır ve bu sebeple saç dökülmelerinde de artmalar meydana gelebilir.. Tavuk, sığır eti, balık,yumurta en iyi kaynaklarıdır.

Çiğ kuruyemişler

Özellikle ceviz, badem, yer fıstığı, fındık, kaju gibi besinler omega-3, çinko ve niasin açısından zengin olduğu için hem antioksidan özellik gösterip hem de saç dökülmelerini engellemede klinik olarak etkilidir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler c vitamini açısından zengin olması bizim için önemlidir fakat özellikle ıspanak; demir, c vitamini, a vitamininden zengin olması sayesinde saç dökülmesi için güçlü bir kombinasyon yaratır. Kırmızı et ile birlikte tüketildiğinde daha iyi etki gösterir.

Turuncu sebze ve meyveler

Başta havuç olmak üzere, turunçgiller, balkabağı yüksek oranda beta-karoten, C vitamini, antiokasidan bileşiklerden zengin olması sebebi ile beslenmede sıkça yer verilmelidir. Gün içerisinde salatalara, ara öğünlere, çorbalara havuç ve turunçgiller eklenebilir.

Tüm bu besinlerin yanı sıra özellikle yukarda bahsettiklerim arasında Çinko, Demir, Niasin(B3), Selenyum, D vitamini ve Biotin eksikliği saç dökülmesiyle doğrudan ilişkilidir. D vitaminin en iyi kaynağı güneş olduğu için beslenme ile desteklenmezse doktor kontrolünde takviye kullanılabilir.

Yaptığınız diyetin saç dökülme nedeninize bağlı olarak düzenlenmesi gerektiğini hatırlatıp, yukarıda yazan vitamin ve mineralleri beslenmenize eklemeden önce (özellikle takviye kullanmadan önce) mutlaka vücuttaki seviyelerine bakılıp eklenmesi gerektiğini öneriyorum. Bunun sebebi özellikle bazı vitaminlerin fazla alımı (örneğin A vitamini) saç dökülmesini azlatmak yerine arttırabiliyor… Yani her şeyde olduğu gibi azı karar, çoğu zarar.