Sağlam kafa sağlam bağırsakta olur

Bağırsağımız içinde yaşayan trilyonlarca bakterimiz vardır. Bu bakteriler denge içinde yaşamaya devam ederler ve sayılamayacak kadar çok görevleri vardır. Eğer bu bakteriler arasında denge bozulursa o zaman barsağımızın duvarı da hasar almaya başlar. (Geçirgen bağırsak sendromu) Sonra başta karaciğer olmak üzere tek tek diğer organlarda hastalık belirtileri görülür.Vitamin ve mineral eksikliklerinin sebebide burada ki ki emilimin olmamasıdır.

Başlıca hastalıkları sayacak olursak; romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları, obezite, depresyon, psikolojik ve birçok nörolojik ve kronik rahatsızlıkların baş nedeni bağırsaklarımızdır.

Geçirgen bağırsak nedeniyle bu sıkı bağların gevşemesi buradaki toksinlerin,sindirilmemiş gıda parçalarının, mikropların kana karışmasına neden olur.Bu kana karışan toksinlere karşı vücudumuz savaş açar, onları düşman olarak görür ve böylece otoimmün hastalıklara giden yolda açılmış olur.

Son 20 yılda kronik hastalıklar bütün dünyada özellikle gelişmiş toplumlarda çok fazla arttı. (Karbonhidrattan zengin beslenmek, hızlı beslenmek, çok fazla paketli gıda tüketmek ve antibiyotiklerden dolayı). Hastalıkların isimleri farklı olsa da kökeni bağırsaklarımızdır. Bu durum cilt hastalıklarında da böyledir. Bütüncül yaklaşıma göre önce içerideki sıkıntılar düzelir sonra cilt düzelir yani bağırsak florası sağlıklı olduğunda cildimizde sağlıklı olur. Cilt hastalıklarında kullanılan kortizonlu kremler hastalığı uyutmaktan ya da baskılamaktan ileriye gitmez önce bağırsak sağlıklı olacak ve sağlıklı bağırsak da cildi düzeltecek.

Aynen bir bitkinin kökleri gibi eğer kökler sağlıklı değilse bitkinin hiçbir bölümü sağlıklı olamaz. Bağırsaklarımızda aynen bitkinin kökleri gibidir.

Bağırsağımızdaki dost bakterilerin yani Mikrobiyotanın tüm bedende etkili olduğu artık kesindir. Sağlıklı bağırsak ile tüm beden olumlu olarak etkilenir. Sağlığımızın kontrolü aslında bizim elimizde yani Bağırsaklarımıza iyi bakmamızdadır.Paketli gıdalardan, rafine şekerden, çok fazla antibiyotik kullanmaktan ve kortizonlardan uzak durmalıyız. Mümkün olduğu kadar kaliteli yağlardan zengin beslenmeliyiz ve prebiyotik takviyesi almalıyız. Haftaya çok güzel bir prebiyotikten bahsedeceğim. Sağlıklı günler dilerim.