Sağlık Bakanı Koca'dan test sayılarının düşmesine ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, test sayılarının düşme nedeni hakkında çıkan asılsız iddialar hakkında açıklama yaptı. Koca: "Test sayısının düşmesi, vaka sayısının düşmesinin nedeni değil sonucudur." dedi.

Sağlık Bakanı Koca'dan test sayılarının düşmesine ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne'de tam kapanma sürecine ilişkin ve Rus aşısı Sputnik'in kullanımına ilişkin açıklama yaptı. İşte Koca'nın açıklamalarından satırbaşları...

İllerimizin durumunu değerlendirmek ve tedbirleri yerinde kontrol etmek için il il geziyoruz. Trakya bölgesindeki 4 ilimizi ele alacağız. Edirne'de Valimizle görüşerek pandeminin gidişatını konuştuk.

Edirne'de sağlık hizmetlerinin sunulması konusu, destek konularını istişare etme fırsatı bulduk.

Tamamlanmış ve yapılmakta olan yatırımların yanı sıra gelecek projelere baktık. Edirne yanı sıra Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ'ı da değerlendireceğiz.

Ülkemizde son haftalarda artan vakalar nedeniyle tam kapanma sürecine geçmiş bulunmaktayız. 17 günlük kapanma dönemiyle vakalarda hızlı düşüşü yakalayacağımıza inanıyoruz. Ülkece fedakarlık yaparak rakamların düşmeye başladığını gördük. Gösterilen hassasiyet için özellikle teşekkür ediyoruz.

Test sayısı neden düştü?

Test sayılarının düşürülerek vaka sayısının düştüğüne dair asılsız ve iyi niyetli olmayan iddialar görüyoruz. Testler semptom gösteren ve temaslı kişilere yapılmaktadır. Türkiye'de hastaneye müracaat eden kişi sayısı yarı yarıya düşmektedir. Bu nedenle test sayısının düşmesi, vaka sayısının düşmesinin nedeni değil sonucudur.

Kısmi düşüşü tam kapamayla etkili hale getirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın fedakarlığı sayesinde gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz. Valilerimizle, il yöneticilerimiz ve sağlık ordumuzla bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Hedefimiz hasta sayısı ve hastane yükünü azaltmak...

Edirne'de son durum

Edirne'de vaka sayısı yarı yarıya azaldı. Edirne aşılama çalışmalarını da başarıyla yürütüyor. Salgını yenmek için aşılamanın önemi büyük. Sırası gelen tüm vatandaşlarımızı aşıya davet ediyoruz.

Kısıtlama süreçleri sonunda bayrama bayram gibi girmek istendiği temennisini tekrarladığını vurgulayan Bakan Koca, "Bu ifadeyi tekraren söylüyorum. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz. Bayramı, bayram gibi yaşamak istiyoruz." dedi.

Hedefin, alınacak tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükünü her geçen gün azaltmak olduğuna işaret eden Bakan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Filyasyon, salgınla mücadelede bildiğiniz gibi çok önem verdiğimiz bir faaliyetimiz. Bu sistemi dünyada etkin şekilde uygulayabilen nadir ülkelerden biriyiz. Filyasyon ekiplerimiz hem temaslıları belirleyip izole etmek, hem vatandaşlarımıza ilaçlarını ulaştırmak için canla başla mücadele ediyor. Edirne'de her biri üç kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 98."

Edirne'deki vaka sayılarına da değinen Bakan Koca, kentte son bir haftada vaka sayısının yüzde 50 oranında azaldığını, yatak doluluk oranının yüzde 52,1 yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 66,7 olduğunu söyledi.

Bakan Koca, Edirne aşılama programının başarıyla sürdüğünü 65 yaş üstü vatandaşlardan Edirne'de aşılanma oranının yüzde 88 olduğunu belirtti.

Salgını yenebilmek için etkili bir aşılama oranına ulaşmak zorunda olunduğunu vurgulayan Bakan Koca, "Sırası gelen tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum." dedi.