Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan korona virüs açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip korona virüsü salgını ve tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan korona virüs açıklaması

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Dün için bahsettiğimiz uçağın gelişi Ankara'ya planlanmamıştı normalde İstanbul seferiydi. Çin'de enfeksiyonun kaynağı Wuhan kentiydi. İran'da ise Kum ve Meşhed bölgesi. Bu süreçte Türkiye'ye getirilmemesi gelmemeleri özel bir yaklaşımla Wuhan'dan getirdiğimiz yolcularımız gibi getirme noktasında yaklaşımımız oldu. İranlı hiç kimseyi almıyoruz bu süreçte. Şu an Çin'den Wuhan dışından gelebilecek olanlarla ilgili 14 günlük gözlem uyguluyoruz.

Sınırda da gelenler olduğunda biz cuma gününden itibaren Kum ve Meşhed geçmişi olanları özel karantinaya aldık. 23 kişi alınmış oldu 28 kişiye de geri çevirdik sınırlarımızdan almadık. İranlılar için söylüyorum. Uçağı niye Ankara'ya çevirdik? Hastanemizin hazır olması. İstanbul'da da hazırlıklarımız tamamdı. Daha önce de personelimizin deneyiminin varlığı Ankara'yı daha uygun gördük. 

Sınırda sahra hastanesi kurulacak

Dün geceden itibaren 00.00 itibariyle tamamen yasak kondu hiç kimse alınmadı. Sınır bölgesinde sahra hastaneleri de oluşturup burada 14 günlerini tamamlama noktası içindeyiz. 4 sınır kapısında sahra hastaneleri oluşturacağız. Kum kenti veya İran'dan Türk vatandaşımızın gelme durumu söz konusu olursa Elazığ Van gibi hastanelerde karantina almayı. Kum ve Meşhed geçmişi olanları 14 gün sınır ve sınıra yakın bölgede tutmak, ülke içine almamak yeni yaklaşımımız. Türk vatandaşımızı sahipsiz bırakmak istemiyoruz. Türkiye'deki vatandaşımızı da korumak durumundayız. Uçak içinden Kum ve Meşhed teması olan yolcu olmamalı diyorsunuz. Kum ve Meşhed öyküsü ve teması olanları mutlaka karantinaya alıyoruz.

 Sonuçlar negatif

Tedavi zincirini bırakıp, 'Sonucunuz negatif, gidebilirsiniz' mi denecek? Böyle bir şey olabilir mi?

Hiçbir yolcumuzun sonuçlarının pozitif olmadığını, hepsinin negatif olduğunu çok rahat söyleyebiliriz.

Kuluçka döneminde negatif çıkabilir yaş durumu dahil olmak üzere her hasta için risk analizi yapılıyor olacak buna göre gerekirse 14 güne kadar gözlem altında bulundurma üzere yaklaşım sergilenecek.

''Bize de gelme durumu her an olabilir"

(Karantina hizmeti) Özellikle sağlık personelinin teması sebebiyle ciddi korumaya alınması gerekiyor, bütün tedbirlerle hizmeti sürdürüyoruz. Eninde sonunda bize de gelebilir demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran'da ciddi salgının olduğunu biliyoruz. Irak'ta görüldü Suriye'de yarın görülebilir. Ülke risk altında. Yaptığımız ülkeye girişi önlemek. Olabilir. Olduğunda da tedavi ile ilgili her türlü hazırlığımızın olduğu ile ilgili tedbirlerimizi almış durumdayız. Gerektiğinde sınırda sahra hastaneleri kurup sınırda tamamlanması gerektiğini düşünmeye başladık. Sınırda 4 kapıda sahra hastaneleri kurulması için arkadaşlarımız sahadalar.

"Olabilir, gelebilir"

Virüsün bilinmezlikleri var. Virüsün sıcak ortamlarda ömrünün kısa olduğunu biliyoruz. Hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı yönünde dünyada, DSÖ'de ve bizim Bilim Kurulu'nda bir kanaat söz konusu. Ülkeye girişi ne kadar geciktirilirse olamaz denilebilir mi? Olabilir. Gelebilir. İran'da şu an Kum kenti veya temas eden vatandaşınız gelebilir gelmek isteyebilir. Almayacak mısınız?''