Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çok önemli açıklamalarda bulundu. Kabine toplantısına Ramazan için farklı alternatifli önlemlerle gideceklerini söyleyen Bakan Koca, "Önerileri sunacağız. Zaten Cumhurbaşkanımız uygun gördüklerini açıklar" ifadelerini kullandı

Sağlık Bakanı Koca'dan açıklamalarda bulunuyor.

"Kovid-19 risk haritası, nüfusun yüzde 80'inin çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşadığını ortaya koyuyor."

"Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır."

"Yüzde 59 olan yatak doluluk oranı ve yüzde 67,4 olan yoğun bakım doluluk oranında dramatik artış yok ama gelişmeler ciddi, veriler ikaz edici."

"Şayet yükümüz önü alınamaz derecede ağırlaşırsa örneğini daha önce yaşadığımız gibi bir düzenlemeye gitmek zorunda kalabiliriz."

"Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 9 ilde 166 kişide görüldü."

"Kaliforniya ve New York varyantı da tespit edildi."

"Bu yeni durum vaka sayılarını etkilemekte kalmadı, hastaneye başvurular ile yatan hasta sayısına da yansımaya başladı."

"Yoğun bakım doluluk oranında dramatik bir artış yok."

"Gerçeğin uyarısına dikkat etmek zorundayız. Aşının etkisini gördük. Belirlenen gruplardan başlayarak aşı programı devam ediyor."

"Yakın zamanda yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz."

"2. doz aşı olan vatandaşlarımızın sayısı 7.5 milyonu bulmuştur."

"65 yaş üstü vatandaşlarımızın yüzde 23,6'sı, aşısı tanımlandığı halde halen aşısını yaptırmış durumda değil."

"65 yaş üstü vatandaşların 1 Ocak itibarıyla toplam vaka içindeki oranı 17,7 iken şimdi yüzde 8,2. Aşılama sonrası neredeyse yarı yarıya düştü."

 "(Sağlık çalışanları) Yüzde 86 olan aşılama oranıyla toplam vaka içerisindeki pay 1 Ocak'ta yüzde 5,3 iken şimdi yüzde 1,37'ye kadar indi."

"Entübe vakalar içindeki 65 yaş üstü vatandaşların oranı yüzde 71'den yüzde 54,4'e indi, sağlık çalışanlarının oranı yüzde 1,1'den 0,15'e düştü"

"(Sinovac aşısı) 65 yaş üstü ek hastalığı çok olan kişiler de aşılandı. Bilim Kurulu, aşının etkisini değerlendirmek noktasında, bu gruptan vefat eden vakalarla ilgili dosyaları inceliyor. Bu anlamdaki etkisini önümüzdeki haftalarda daha net söylemek mümkün olabilir."

"Aşının, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına daha erken dönemde başlanıp yoğun yapıldığı için hem hastanede yatış hem yoğun bakım hem de entübe hastalar boyutuyla belirgin bir fayda sağladığını, bu noktada tanımlanmış kişilerin aşılarını yaptırma noktasında çok hassasiyet göstermeleri gerektiğini ifade etmek istiyorum."

"Bu iş bitene kadar 1 gün bile yalnız kalmayacaksınız. Bizi 1 gün bile kararsız görmeyeceksiniz. Sizden isteğim moralinizi yükseltmenizdir."

"Bilim kurulu Ramazanla birlikte yeni bir tedbirler alınabilir, önerilerimiz neler olabilir diye alternatifli bir hazırlık yapıldı. Yarın kabine toplantısında bu önerileri sunmuş olacağız. Zaten Cumhurbaşkanımız kararları uygun gördüklerini açıklar."

"Ramazan ayını özellikle tedbirler noktasında çok önemli bir dönem olarak görmeliyiz."

"Varyantların yüzde 85 oranına çıktığı bu dönemde, pik dönemi yaşıyoruz. Kasımda yaşadığımızdan farklı olarak mutant oranının yüksek olduğu bir pik. Yakın temasın son derece önemli olduğunu, yakın temas ve hareketliliğin azaltıldığı bir döneme girmek zorundayız."

"Gördüğümüz 3. pik, İstanbul için 4. pik"

"247 bin yatağımız içinde doluluk oranımız yüzde 56,3. Servis yatağı doluluk oranında bir sorun olmadığını söyleyebilirim."

"Erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,3. Yüzde 30'a yakın kapasitemiz var, bu da 10 bine yakın ağır hasta anlamına geliyor."

"Sinop İzmir, Çanakkale, Edirne ve Rize yüzde 80'in üzerinde"

"(BioNTech için yapılan görüşmeler) Haziran için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin dediler, bunu daha da artıralım diye görüşüyoruz."

"Yerli aşıda 2. faz bitti, 2-3 hafta içerisinde faz 3'e geçilebilir. Bu anlamda eylül ayında Faz 3'ü bitecek olan ve öyle umduğumuz ilk aşımızın biteceğini, başarıyla sonuçlanırsa üretime geçileceğini söylemek istiyorum."

"(Sputnik aşısı) Ara sonucu olumlu görünüyor. İletişimimiz, görüşmelerimiz devam ediyor. Son bir haftada üç kez Sağlık Bakanıyla görüştüm."

"En geç haziran sonu itibarıyla 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi, 30 milyon aşıyla bunu 30-35 yaşına düşürebileceğimizi ifade etmek istiyorum."

"8. ve 12. sınıfların öğretmenlerini de tanımlayıp aşılamalarını erken dönemde yapmak istiyoruz."

"Ramazan ayı döneminde, iki-üç haftalık zaman diliminde ilkokul öğretmenlerimizin hepsinin aşılanmalarını bitirmek istiyoruz."

"Faz 3 çalışması haftaya yayınlanmak üzere gönderilecek. Bu nedenle aşı pasaportunda önümüzdeki dönemde Sinovac olmayacak diye düşünmeyelim."

"(BioNTech aşısı) 6 kişi randevuya geldiğinde flakonun açılması ve kayıpların minimalize edilmesi noktasında bir çaba içinde olunmasını söylüyoruz."