Sağlık Bakanı Koca'dan Bilim Kurulu sonrası önemli açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulunuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulunuyor.

Bakan Koca: "Kapanma dönemi sonrası günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü."

Bakan Koca, video konferans yöntemi ile bağlantı sağlayan Uğur Şahin’e söz vermeden önce, “Bugün özellikle Uğur hocamızın bazı görüşlerini bizzat kendisinden duymasını istiyoruz. Uğur Hocam 27 Aralık’ta ilk sözleşmemizi yapmış idik ve ondan 3 ay önce başlayan görüşmelerimiz olmuştu ve bu süreçte neredeyse haftada en az 2 kere telefonla görüşmelerimiz oldu. Çok büyük gayret gösterdiniz. Öncelikle 1 milyondan başlayarak 4,5 milyona sonra opsiyonel olarak, 30 milyona sonra 60 milyona devamında 90 milyona ve en son 120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun gayret, efor ve çabanızla imzalanmış oldu" dedi. Bakan Koca daha sonra anlaşmanın tedarik aşamasını anlatması için sözü Şahin'e verdi. Şahin, toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'ye BioNTech aşılarının ulaştırılması konusunda Bakan Koca'yla aralıktan beri sürekli iletişim halinde olduklarını vurguladı.

"Aralıktan beri konuşuyoruz. Türkiye'ye uyguladığımız aşıyı nasıl getirebiliriz diye. Aralıkta 1.5 milyonu konuştuk. Bakanımız sağ olsun istediği dozları yüksletti. Bugün 120 milyon doz olarak imza attık."

"120 milyon doz için imza attık, Temmuz Ağustos ve Eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz."

"120 milyon dozun 6.1 milyon dozu geldi."

Prof. Şahin: "Dediğiniz rakamları elimizde imkanımız var, bir problem çıkmazsa zamanında yollayacağız."

Bakan Koca: "Birlikte uğraşıyoruz, Allahın izniyle başaracağız demiştiniz. Birlikte başaracağız"

Prof. Şahin: Aşımız mutasyonlara karşı iyi tepki veriyor. Hindistan varyantına karşı da aşımız yüzde 90 oranında etki gösteriyor. Enfeksiyonu geçirmiş olan kişiler ilk dozdan sonra yüksek antikor oluyor. İki aşı almış kişiler gibi yüksek antikoru oluyor. Üçüncü doz, "boost" diyoruz, en erken 6 ay sonra, ikinci dozdan 9 ay sonra yapılması yeter.

Sağlık Bakanı Koca, Prof. Şahin'i Haziran ayı başında Türkiye'ye aşı kampanyası için davet etti.

Koca daha sonra basın toplantısına devam etti. Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle;

"Özellikle bugüne kadar, 4.5 milyon anlaşmadan beri, 120 milyona kadar çıktığımız ve artık imzalanmış olan Eylül sonuna kadar da bu tedarikin tamamlanacağı, haziran ayında 30 milyon aşının geleceğini artık hepimiz duyduk. Bundan sonraki süreçte vatandaşımızı aşıyla buluşturmak istiyoruz."

"6 milyon doza ek olarak Haziran ayında 30 milyon doz daha gelecek. Bundan sonraki süreçte vatandaşımızı hızla aşıya ulaştırmak istiyoruz."

"Bundan sonraki süreçte daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz. Normale dönmek için çaba sarf ediyor olacağız."

"Yaygın aşılamayla birlikte pandemiyi gündemimizden çıkarmak en önemli hedefimiz olacak."

"Vatandaşımız bulabildiği aşıyı erken dönemde olmasını özellikle hassasiyetle ifade etmek istiyorum."

"Aşılamada yaz ayında 20 yaşa kadar inmek istiyoruz."

"65 yaş üstü yüzde 84'e kadar ulaştı, biz bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz."

"Faz-3 çalışmalarına haziranın başında başlayabileceğimizi düşünüyorum."

"Bundan sonraki süreçte 10 binin altına bugünden itibaren düşen bir vaka sayısı var. 63 binden 9385'e kadar bugün inmiş oldu. Bu kazanımı kaybetmememiz gerekiyor."

"(Yatak doluluk oranı sorusu) Özellikle vaka sayısı düşmesiyle birlikte hastaneye yatış, yoğun bakım ve entübe sayısına doğru giderek etkisini göstermeye başlar. Bizim pandemiye ayırdığımız yatak sayımız Türkiye'de 10.428 idi. Toplam 31 bin 732 erişkin yoğun bakımımız var. Pandemi için ayrılmış yatakların 53.49'u dolu, yani yarısına yakını boş. Serviste ise 242 bin yatağımız var, bunun 41 binini pandemiye ayırdık. Bu yatakların yüzde 35'e yakını dolu."