Sağlık Bakanlığı 30. madde olarak ekledi!.. Artık spor salonlarında..!

Sağlık Bakanlığı tarafından "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ne, 30. madde olarak "Spor Salonları ve Spor Merkezlerinde Alınması Gereken Önlemler" eklendi.

Sağlık Bakanlığı 30. madde olarak ekledi!.. Artık spor salonlarında..!

Spor salonlarına, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin devam ettiği bu dönemde müşterilerin randevu ile alınacağı, salondaki kişi sayısının spor yapılacak alanda her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacağı, takım oyunlarının ve yakın temas gerektiren boks, güreş gibi branşların yapılmamasının uygun olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığınca güncellenen "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ne, 30. madde olarak "Spor Salonları ve Spor Merkezlerinde Alınması Gereken Önlemler" eklendi.

Kovid-19 enfeksiyonunun ana bulaşma yolunun virüsü taşıyan kişinin konuşma, öksürme ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklar olduğu, damlacıklarla kirlenen yüzeylerle temas eden ellerin ağız, burun ya da gözlere dokunulması ile de hastalığın bulaşabildiği vurgulanan rehberde, bu nedenle hem spor salonu çalışanı hem de müşterinin Kovid-19 kapsamında sağlığını korumak için belirlenen kurallara uyması gerektiğine dikkat çekildi.

Bu doğrultuda, spor salonlarının girişine Kovid-19 önlemleriyle ilgili afişlerin asılması, spor salonlarının girişinde ve içeride el antiseptiği bulundurulması gerektiğinin altı çizildi.

Tedbirler doğrultusunda, spor salonundaki kişi sayısının spor yapılacak alanda her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılmasının uygun olduğu ifade edilen rehberde, diğer maddeler şöyle sıralandı:

"- Spor salonlarında çalışma koşulları nedeniyle müşterilerin birbiri ve çalışanlarla yakın teması söz konusudur. Spor aktivitesi damlacık çıkışı ve hızını artırmaktadır. Bu nedenle sosyal mesafe en az 2 metre olarak uygulanmalı.

- Spor salonundaki koşu bandı/bisiklet gibi ekipman aralarında en az 2 metre olacak şekilde yerleştirilmeli.

- Müşteriler randevu ile kabul edilmeli. İçeride kalabalık oluşmasını engellemek için dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulmalıdır. Bu kapının her iki tarafından tutturularak asılabilecek basit bir kırmızı renkli kordon ya da şerit olabileceği gibi kasa, plastik duba gibi bir blokaj materyali de olabilir.

- Müşterilerin giriş/çıkış saatleri kaydedilmeli. (Seans ile çalışılıyorsa, hangi seansta kimlerin geldiği ve çalıştığı kaydedilmelidir).

- Spor salonlarının giriş ve çıkışına pedallı ve kapaklı çöp kutusu konulmalı ve düzenli olarak boşaltılmalı.

- Spor salonları üyeleri ile sözleşmelerine Kovid-19 politikaları ve rezervasyon prosedürleri ile ilgili açıklama eklemeli.

- Kronik hastalığı olanların, 65 yaş üstündekiler ile huzurevi, cezaevi, bakım merkezi çalışanlarının, çalıştıkları ortamda bulaştırma riski olduğundan spor salonlarına gitmemeleri önerilir.

- Takım oyunlarının ve yakın temas gerektiren (boks, güreş gibi) sporların yapılmaması uygundur. Bu sporlardan temassız antrenman yapabilenler bireysel olarak ve 2 metre mesafe şartı ile antrenman yapabilir. Temas gerektirmeyen sporlar kişiler arası sosyal mesafe (En az 2 metre) korunarak yapılabilir.

- Spor salonuna maskesiz müşteri/çalışan alınmamalı. Spor salonunda da maske takmaya devam edilmeli, N95/FFP2 maskeler kullanılmamalı.

- Kafe tarzı yeme içme bölümleri Sağlık Bakanlığının Restoran, Lokanta, Kafe çalışma rehberine göre hizmet verebilir.

- Müşterilerin kullandığı egzersiz araçlarının yanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış dezenfektan özelliği olan mendiller konulmalı."

Spor salonuna misafir alınmaması gerektiği de vurgulanan rehberde, spor salonlarında, egzersiz aralarındaki dinlenme molaları dışında, müşterilerin beklemesine izin verilmeyeceği belirtildi.

Rehberde, "Spor salonunda su ve sabuna erişim kolay olmalı ve burada tek kullanımlık kağıt havlular bulunması sağlanmalı. İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. bulundurulmamalı. Her müşteri için tek kullanımlık malzeme kullanılmalı, tek kullanımlık malzeme sağlanamadığı durumlarda her kullanım sonrasında tekstil malzemeleri en az 60 derecede yıkanmalı. Mümkünse koşu bandı ve ağırlık çalışılan alanlar ayrılmalı. Müşterilerden tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları teşvik edilmeli. Ödeme terminallerinde dokunulan yüzeyler yüzde 70'lik alkol ile temizlenmeli." maddeleri de yer aldı.

Ağırlık istasyonlarının birden fazla kişinin set aralarını paylaşarak aynı anda kullanımına izin verilmemesi gerektiğine işaret edilen rehberde, şunlar da kaydedildi:

"- Bir kişinin istasyonla işi tamamen bittikten sonra diğer müşteri kullanmalı, her müşteri sonrası cihazın el ve vücutla temas eden noktaları silinerek dezenfekte edilmeli.

- Sabit veya hareketli bütün alet ve cihazların elle ve vücut la temas edilen noktaları her misafir kullanımı sonrası mutlaka silinerek dezenfekte edilecektir. Kullanımdan sonra cihazların silinmesi ile ilgili uyarı afişleri spor salonu içinde farklı noktalara asılacaktır. Bu konuda sesli ananaslar yapılacaktır."

- "Spor sırasında eller yüze değdirilmemeli"

Müşterilere yönelik önlemler kapsamında da spor salonlarına girişte ateş ölçümü yapılması, ateşi 38 dereceden yüksek olanların salona alınmaması gerektiği ifade adildi.

Müşterilerin de randevu ile buralara gitmesi gerektiği belirtilen rehberde, "Tesis içinde her alanda diğer kişilerle 2 metre mesafeye uyulmalı. İçeriye girmeden bilgilendirme okunmalı. Spor salonuna giderken kişisel havlu ve mat gibi malzemeler götürülmeli. Havluların işletme tarafından karşılanması halinde poşetli veya görevli personel tarafından verilmesi, mat türü malzemenin de her kullanıcıdan sonra dezenfeksiyonunun sağlanması gerekmektedir. Diğer müşteriler ve çalışanlar ile aradaki sosyal mesafe korunmalı." uyarılarında bulunuldu.

Rehberde, spor salonuna girmeden önce maske takılması gerektiğine işaret edilerek, şunlar sıralandı:

"- Yüz bölgesinin aletlere ve zemine değme olasılığı olan hareketler yapılmamalı.

- Spor salonuna girdikten sonra eller yıkanmalı ya da el antiseptiği kullanılmalı.

- Spor salonu içinde mecbur olmadıkça yüzeylere dokunulmamalı.

- Spor sırasında eller yüze değdirilmemeli. Kişisel havlu kullanılmalı. Yiyecek ve içecek talebinde bulunulmamalı."

- "Çalışan personelin tümü kuralına uygun tıbbi maske takacak"

Çalışan personelin Kovid-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi, çalışanlara giriş kapısında ateş ölçümü yapılması gerektiği belirtilen rehberde, çalışma düzeninin gerekli en az personel bulunacak şekilde planlanmasının uygun olduğunun altı çizildi.

Çalışan personelin tümü kuralına uygun tıbbi maske takması gerektiği vurgulanan rehberde, el hijyeninin önemine dikkat çekildi.

Çalışan personelin, dinlenme odalarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi koruması ve maske takmayı sürdürmesi gerektiği ifade edilen rehberde, "Bu alanlarda yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda aynı anda birden fazla kişinin olmaması sağlanmalı." denildi.

- "Hava ile el kurutma cihazları çalıştırılmamalı"

Spor salonlarında her gün düzenli temizlik yapılmasının önemine işaret edilen rehberde, diğer bazı tedbirler şöyle sıralandı:

"- Sık kullanılan alan ve malzemeler daha sık temizlenmeli. Çalışma saatinin ortasında bir saat müşteri alınmamalı ve genel temizlik yapılmalı.

- Yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme-paspaslama tercih edilmeli. Toz çıkaran fırça ile süpürme işlemlerinden kaçınılmalı.

- Spor salonlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine dikkat edilmeli.

- Koşu bantları, bisikletler, ağırlık aletleri vb. düzenli olarak temizlenmeli.

- Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılmalı ve her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenmeli.

- Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımı ile ilgili afişler asılmalı. Tuvaletlere tuvalet kağıdı ve tek kullanımlık kâğıt havlu konulmalı. Hava ile el kurutma cihazları çalıştırılmamalı.

- Merkezi havalandırma sistemleri bulunan spor salonlarının havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Klima ve vantilatörler kullanılmamalı. Spor salonları sık sık havalandırılmalı."

Sağlık Bakanlığından sitelerdeki yüzme havuzları için Kovid-19 tedbirleri

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde "site havuzlarında alınması gereken önlemler" kapsamında, havuzlarda, çalışanlar dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenecek, havuz içinde 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite ayarlanacak. Dinlenme koltukları ve şezlonglar arası mesafe en az 1,5 metre olacak, şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmayacak.

Sağlık Bakanlığınca güncellenen "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ne 33. madde olarak "Site Havuzlarında Alınması Gereken Önlemler" eklendi.

Rehberde, Kovid-19'a neden olan virüsün, insanlara havuzlardan bulaştığına ilişkin veri bulunmadığı ancak çok sayıda kullanıcının bir araya geldiği ortamlar olması nedeniyle havuzların, Kovid-19 bulaşma açısından risk teşkil edebileceği kaydedildi.

Rehberde, güvende olmak için buralardaki kalabalık alanlardan uzak durulması, sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, "Sosyal mesafenin korunamamasının yanı sıra havuz kenarı, basamaklar ve korkuluklar ile ortak kullanılan soyunma odaları ve buralardaki eşya dolapları, yıkanma ve dinlenme alanları, musluk, duş ekipmanları, şezlonglar, duş düğmeleri, kapı kolları gibi temas riskinin olduğu yüzeyler, hastalığın bulaşması açısından risk taşımaktadır. Bu alanlar sıklıkla temizlenmelidir. Sık kullanılan yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağız ve burna dokunmaktan kaçınmak ve elleri su ve sabunla yıkamak ya da el antiseptiği kullanmak gerekir." bilgisine yer verildi.

Kovid-19 virüsü, dezenfektanlara karşı duyarlı olduğundan bu havuzların rutin olarak ve aksatılmadan dezenfeksiyonunun yapılmasının önemi vurgulanan rehberde, "Havuzlara yönelik yapılan dezenfeksiyonun etkili olabilmesi için havuz suyunda Sağlık Bakanlığından ruhsatlı dezenfektan ve havuz suyu kimyasalları kullanılmalı. Evlerinde özel havuzları bulunanlar, her zaman beraber yaşadıkları aileleri ile havuzu kullanmaları halinde, havuz suyunun dezenfeksiyonuna özen göstermeleri dışında başkaca bir önlem almalarına gerek yok." uyarılarında bulunuldu.

- "Çalışan personel hizmet verirken en az 1 metre olan sosyal mesafeye uymalı"

Çalışan personele yönelik önlemler kapsamında, site havuzlarında, havuz ve çevresindeki alanda Kovid-19 ile ilgili en az bir sorumlu personel olması gerektiği ifade edilen rehberde, diğer tedbirlerden bazıları şöyle sıralandı:

"- Site yönetimince görevli personelin, Kovid-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri konusunda bilgilenmesi sağlanmalı.

- Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan, tanı alan veya temaslısı olan personel çalıştırılmamalı. Personele günlük ateş ölçümü yapılmalı.

- Çalışan personel, kuralına uygun maske takmalı.

- Çalışan personel, hizmet verirken en az 1 metre olan sosyal mesafeye
uymalı.

- Eldivenin doğru kullanılmaması, Kovid-19 bulaşma riskini artırabileceğinden çalışanlar kart, para veya fiş alırken teması önlemek için eldiven kullanmamalı. Personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalı.

- Çalışan personel, dinlenme alanlarında da en az 1 metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmeli."

Kapalı ve açık havuzlarda uygulanan "Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı
Sağlık Esasları ve Şartları Hakkındaki Yönetmelik"e uyulması gereğine dikkat çekilen rehberde, günde 2 kez ölçülen parametrelerin, panoya asılması ve gerektiğinde gösterilmek üzere kayıt altına alınması istendi.

- "Canlandırma işleminde ağızdan ağıza solunum tercih edilmemeli"

Cankurtaranların bulundurması gereken kişisel koruyucu ekipmanların mutlaka
FFP2/N95 maske, eldiven, yüz koruyucu olduğu vurgulanan rehberde, canlandırma işlemi için suni solunum maskesi, balon ventilasyon bulundurulması gerektiği kaydedildi.

Cankurtaranların, canlandırma ve ilk yardım gibi Kovid-19 açısından yüksek riskli girişimler yapabilmesi nedeniyle standart enfeksiyon kontrol önlemlerine uygun çalışmasının önemine işaret edilen rehberde, "Cankurtaranlar; canlandırma ve ilk yardım işlemleri, 1 metreden yakın temas gerektiren ve aerosol oluşturan işlemler olması nedeniyle bu işlem sırasında mutlaka FFP2/N95 maske kullanmalı, ayrıca eldiven ve yüz koruyucu kullanması da gereklidir. Canlandırma işlemi sırasında suni solunum maskesi ve balon ventilasyon kullanılmalı, ağızdan ağıza solunum tercih edilmemeli." bilgisine yer verildi.

- "Deniz gözlüğü, şnorkel, palet gibi malzemeler paylaşılmamalı"

Site sakinlerinin, havuz alanına ilk girişte görevli tarafından günlük ateş ölçümlerinin yapılması, sosyal mesafeye dikkat (en az 1,5 metre) konusunda uyarılması gerektiği aktarılan rehberde, el hijyenin önemine dikkat çekildi.

Kişilerin kendilerine ait havlu, bornoz ve havuz oyuncakları getirmesi ve kullanmasının teşvik edilmesinin önemi vurgulanan rehberde, diğer tedbirlerden bazıları şu şekilde yer aldı:

"- Havlular kişiye özel olmalı. Havlu, bornoz, peştamal gibi tekstil ürünleri en az 60 derecede yıkanmalı.

- Bu alanlardaki plastik ve çelik yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağız ve burna dokunulmamalı, dokunulduğunda eller su ve sabunla yıkanmalı ya da el antiseptiği kullanılmalı.

- Kullanıcılar, yüzme havuzuna girmeden önce duş almalı ve el, ayak dezenfeksiyonu yapmalı.

- Deniz gözlüğü, şnorkel, palet gibi malzemeler paylaşılmamalı.

- Kovid-19 temas riskini artıracağından havuzlarda uzun süre kalınmamalı.

- Kovid-19 ishal belirtileriyle de seyredebileceğinden özellikle tuvalet eğitimini tamamlamamış (dışkı kontrolü olmayan), bez kullanan veya ishal belirtileri olan bebek/çocuklar bu alanlara alınmamalı. Çocukların sosyal mesafeyi korumaları zor olacağından, bu alanlar, ebeveyn gözetiminde kullanılmalı."

- "Havuz içinde 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite ayarlanmalı"

Havuzlarda genel önlemler doğrultusunda da Kovid-19 ile ilgili uyulması gereken kuralları içeren tablonun görünür yerlere yerleştirilmesi gerektiği belirtilen rehberde, "Bu alanlarda kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici koyulmalı. Girişte ve belirli noktalarda el yıkama lavaboları oluşturulmalı ya da alanların girişinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az yüzde 70'lik alkol içeren kolonya bulundurulmalı. El antiseptiğinin doluluk durumu belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve her zaman dolu olması sağlanmalı. Mikrobiyolojik kalite için rutin testler mevzuata uygun olarak yapılmalı." bilgisine yer verildi.

Rehberde, havuzlarda toplu egzersiz, dalış dersleri gibi uygulamaların yapılmaması istenirken, öne çıkan diğer tedbirlerden bazıları şöyle:

"- Duş bataryası, musluk, sabunluk gibi malzemelerin sensörlü olanlarının kullanımı teşvik edilmeli.

- Kullanıcıların, yüzme havuzuna girmeden önce duş alabilmelerini ve el, ayak
dezenfeksiyonu (hijyen bariyeri) yapabilmelerini sağlayacak düzenleme yapılmalı.

- Havuzlarda, çalışanlar dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenmeli. Havuz içinde 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite ayarlanmalı.

- Dinlenme koltukları ve şezlonglar arası mesafe en az 1,5 metre olmalı. Şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmamalı. Yıkanabilir/ silinebilir minderler kullanılmalı ve her kullanımdan sonra temizlenmeli.

- Soyunma odalarında sosyal mesafeye dikkat edilmeli, dolaplar her kullanımdan sonra temizlenmeli.

- Site yönetimi ya da sorumlu havuz işletmesi tarafından sunulan bornoz ve
havlular ambalajlı olmalı, günlük olarak değiştirilmeli. Bornoz, havlu
gibi tekstil ürünleri en az 60 derecede yıkanmalı.

- Bu alanlardaki kafe ve restoran benzeri hizmet bölümleri, Kovid-19 kapsamındaki 'Restoran, Lokanta, Kafe ve Yeme-İçme İşletmelerinde Alınması Gereken Önlemler'e uymalı."

Havuzların genel temizliğinin, her gün su ve deterjanla düzenli olarak yapılması gereğine işaret edilen rehberde, toz çıkaran süpürme veya yüksek basınçlı su veya kimyasal püskürtme işlemlerinden kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Rehberde, havuzların temizliği ve dezenfeksiyonu için ilgili mevzuata uyulması gerektiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"- Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalı.

- Temizlik sonrasında personel, maske ve eldivenlerini çıkarıp işletmedeki çöp kutusuna atmalı ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalı.

- Sık dokunulan yüzeylerin temizliğine, banyo, duş yerleri ve tuvaletlerde sosyal mesafe kuralına dikkat edilmeli.

- Duş ve tuvaletler sık aralıklarla mümkünse her kullanımdan sonra
temizlenmeli."