Sahte alkol can almaya devam ediyor

Sahte alkol can almaya devam ediyor. Adana İl Sağlık Müdürlüğü, sahte alkol (metil alkol) nedeniyle 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 30 kişinin ise tedavisi hastanelerde devam ederken sahte alkol nedeniyle toplam 70 başvuru yapıldığı açıklandı.

Sahte alkol nedeniyle ölümler son günlerde büyük bir artış gösterdi. Sadece Adana'da 9 kişi sahte alkol nedeniyle hayatını kaybederken, 30 kişinin ise hastanelerde tedavisi sürüyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Adana'da sahte alkol (metil alkol) kullanımına bağlı olarak sağlık kuruluşlarında 30 kişinin tedavisinin sürdüğü, 9 kişinin yapılan tüm müdahalelere rağmen vefat ettiği bildirdi.

Sahte alkol nedeniyle rekor sayıda başvuru yapıldığının belirtildiği açıklamada hastanelere gelen 70 kişiden 31'inin yapılan tedavilerin ardından taburcu edildiği ifade edilerek şu bilgilere yer verildi:

Sahte alkol (metil alkol) kullanımına bağlı olarak sağlık kuruluşlarında 30 vakanın tedavisi devam etmekte olup, 9 vaka yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen vefat etmiştir. Şikayetleri nedeniyle başvuran vatandaşlarımızın, genellikle sahte içki tabir edilen, ruhsatsız olarak merdiven altı koşullarda üretilen metil alkol kullanımı sonrası ortaya çıkan rahatsızlıklarının kısa sürede kalıcı körlük ve ölümle sonuçlandığı bilinmelidir. Vatandaşlarımızın sahte alkollü içki konusunda gereken dikkati göstermeleri, sahte içkinin her türlü üretimine, kullanımına yönelik faaliyetlerin içinde bulunmamaları, kendi sağlıkları ve toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Sahte alkol nasıl anlaşılır?

Halk arasında sahte olarak bilinen metil alkol nedeniyle her yıl insanlar hayatını kaybediyor. Sahte alkol kullanımı normal akol kullanımına göre çok büyük tehlikelere sahip. 25 gram kadar kullanılsa bile insanı kör edebilen ya da ölüme götüren sahte alkola karşı dikkatli olmak gerek. Özellikle bilmediğiniz yerlerden asla alkol almayın. Alkol alacaksanız sadece resmi satış noktalarını kullanın. Aksi halde en büyük etkisi olan körlük yaşayabilir ya da ölebilirsiniz.

Sahte alkol (metil alkol) nasıl zehirliyor? Belirtileri neler? Ölüme nasıl yol açıyor? Vücuda kalıcı zarar veriyor mu? Neler yapılmalı?

Sahte alkol üretiminde kullanılan metil alkol çok ucuz olduğu için merdiven altı üretim yapılan yerlerin sıklıkla tercih ettiği bir bileşen. Bu maddeyi elde ettikten sonra normal alkollerin içine katıyorlar ve maalesef tüketiciler normal, gerçek alkolle sahte alkolün tadını ayırt edemediğinden zehirleniyor.

İlk belirtiler: Şiddetli karın ağrısı, kas krampları, çift görme...

Metil alkol zehirlenmesinde ilk başlarda normal alkolle aynı belirtileri veriyor. Bunlar bulantı, kusma, hafif baş dönmesi, mide ekşimesi oluyor. Sahte alkolün tüketim derecesi ne kadar fazla olursa belirtiler daha fazla artmaya başlıyor. Bunlar da şiddetli karın ağrısı, vücutta istemsiz kas krampları, görmede bozulma, çift görme olabiliyor. Kişiler sanki tipide yürüyormuş gibi kar manzarası gibi görüyor etrafı. Daha da ilerleyen tablolarda nöbet, koma ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Geç kalmadan acile başvurmalı

Kişinin bu semptomların farkına vardığında “Alkoldendir, çok fazla içmişim” deyip geçiştirmemesi çok önemli. Alkolü içtikten sonra her zamanki şikayetler yerine farklı şikayetler hissediyorsa en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.

Metil alkol parfüme, temizlik maddelerine katılıyor!

Metil alkol normalde cilalamada, boya maddelerinde, parfümlerde, yağ sökücü gibi kimyasal temizlik ürünlerinin içinde bulunan bir madde. Vücudumuzun bütün sistemlerine zarar veriyor ve kaçınılmaz son meydana gelebiliyor. Alkol zehirlenmesi kişilerde kalıcı hastalıklara yol açabiliyor. Örneğin; kalıcı körlük, böbrek yetmezliği, uzun dönemde karaciğer yetmezliğini bu hastalıklar arasında sayılabiliriz.