Sahte maske nasıl anlaşılır?

Uzmanlar, standartlara uygun bir maskenin üç katlı olması gerektiğini vurguluyor.

Sahte maske nasıl anlaşılır?

Tüketici Hakları Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, "Üç katlı bir maskenin her üç katı da aynı şeffaf kumaştan üretilirse o maskenin bir koruyuculuğu olmaz. Bu tür maskelerle otobüse biner, markete girer insanların arasına karışırsanız virüse yakalanma riski son derece yüksek" dedi.

Yurttaşları korumak için seri bir şekilde üretilmeye başlanan maskelerin yüzde 99’unun sahte olduğunu iddia eden Tüketici Hakları Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, devletin denetim mekanizmalarının bir an önce bu duruma müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

VOA Türkçe’ye konuşan Eczacı Bülent Yılmaz, piyasada satılan maskelerin birçoğu incelendiğinde, her üç katmanda da “sponbond” denilen kumaşın kullanıldığını, arada olması gereken ve filtre vazifesi gören “meltblown” kumaşın kullanılmadığını belirterek, denetimden uzak bu maskelerin salgının artmasında büyük rol oynadığını, halk sağlığını tehdit ettiğini ifade etti.

Piyasadaki sahte maskelerin virüsün hızla yayılmasına neden olarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Eczacı Bülent Yılmaz, “Pandemiye karşı aşı bulunana kadar bizi koruyan en güçlü silahımız maskemizdi ancak ne yazık ki standartlara uyamayan maskeler bizi koruyamayarak virüse yakalanmamıza neden olmaktadır. Bunun nedeni ise maske üretiminde kullanılan kumaşların ve üretim tekniklerinin standartlara uymamasından kaynaklanıyor. Şu anda maske üretmek dünyada çok karlı bir iş ve bazı üretici firmalar fahiş kar etme arzusu içinde üretime devam ediyor. Bundan dolayı da insanları koruması gereken maske bırakın korumayı virüsün yayılmasına neden oluyor’’ dedi.

"UCUZ KUMAŞTAN ÜRETİLİYOR"
Standartlara uygun bir maskenin üç katlı olması gerektiğine dikkat çeken Eczacı Yılmaz, “Gerçek maskenin üç katlı olması da yetmiyor. Maske üretiminde özel kumaşların kullanılması gerekiyor. Her türlü kumaşla maske üretilir ancak bu ürettiğiniz maske halkı korumaz. Üç katlı bir maskenin her üç katı da aynı şeffaf kumaştan üretilirse o maskenin bir koruyuculuğu olmaz. Bu tür maskelerle otobüse biner, markete girer insanların arasına karışırsanız virüse yakalanma riski son derece yüksektir. Standartlara uygun bir maskenin birinci ve üçüncü katmanında aynı kumaş kullanılabilir ama arada kalan ikinci katmanda kullanılan kumaşın rengi de dokusu da diğerlerinden farklı olmalıdır. Gerçek koruyucu kumaştan üflediğiniz zaman karşıda yanan bir çakmağın alevi sönmez. Dolayısıyla bu kumaş virüsü de partikülleri de tutar. Birinci ve üçüncü katmanda kullanılan ve ‘sponbond’ denilen kumaşın kilogram fiyatı 5 dolar. Ama asıl filtre vazifesi gören ve insan sağlığını koruyan ‘meltblown’ isimli kumaşın kilogram fiyatı ise 15 dolar. Hal böyle olunca bazı kötü niyetli üreticiler orta katmanda bu filtre görevi gören meltblown kumaşı kullanmıyor, her üç katta da sponbond isimli ucuz kumaşı kullanıyor. Ve böylece ne yazık ki vatandaşımız maskesinin kendisini koruduğunu düşünürken tam tersine bu maskeler nedeniyle pandemi daha fazla yayılıyor’’ diye konuştu.