Sakın hafife almayın... Burun üşümesi ne anlama gelir? Uzmanlar tarafından açıklandı

Soğuk havalarda vücudun bazı kısımları daha soğuk gelebilir. Örneğin, ayaklar, eller ve burun... Ancak bazen bu üşümeler sadece soğuk sebebiyle değil, bazı hastalıklar sebebiyle olabilir. Özellikle burun üşümesi bu rahatsızlıkların işaretçisi olabilir. İşte burun üşümesinin nedenleri...

Sakın hafife almayın... Burun üşümesi ne anlama gelir? Uzmanlar tarafından açıklandı

Burun üşümesi, genel olarak soğuk hava sebebiyle olur. Rahatsız edici bir şey olsa da ciddiye alınmaz. Ancak her zaman tek sebep üşümek değildir. Burun üşümesinin birkaç farklı sebebi daha olabilir. İşte burun üşümesinin sebepleri... 

VÜCUDUN SOĞUĞA TEPKİSİ

Vücut, soğuk havalarda veya havalarda ekstremitelere giden kan akışını azaltarak ısı ve enerji tasarrufu sağlar. Bunun yerine kan, onları sıcak tutmak ve düzgün çalışmalarını sağlamak için hayati organlara yönlendirilir. Ellere, ayaklara, kulaklara ve buruna giden kan akışının azalması, sonuç olarak örneğin mide veya göğüsten daha soğuk hissetmelerine neden olur. Burun, esas olarak kıkırdak dokusundan oluştuğu ve çok fazla yalıtkan yağa sahip olmadığı için, sıcaklıklar düştüğünde ilk önce soğuk hissetmesi muhtemeldir.

Sakın hafife almayın... Burun üşümesi ne anlama gelir? Uzmanlar tarafından açıklandı - Resim : 1

ETKİN OLMAYAN TİROİD

Az çalışan bir tiroid veya hipotiroidizm tiroid bezinin vücudun enerji kullanma şeklini kontrol eden hormonları yeterince üretmediği bir durumdur. Metabolizma, bu hormon olmadan ısı ve enerjiyi korumak için yavaşlar. Soğuğa duyarlılığın yanı sıra hipotiroidizmin diğer semptomları şunları içerir:

- Yorgunluk

- Kas ağrıları ve zayıflık

- Kilo almak

- Kuru ve pullu cilt

- Kırılgan saç ve tırnaklar

- Yavaş hareketler ve düşünceler

- Ellerde ve parmaklarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma

- Hashimoto tiroiditi adı verilen bir otoimmün bozukluk, tiroid bezine zarar verir ve hipotiroidizmin en yaygın nedenidir.

- Hipotiroidizmin diğer nedenleri şunlardır:

- Tiroid bezinin cerrahi olarak çıkarılması

- Doğuştan hipotiroidi veya az aktif tiroid doğumda mevcut

- Tiroid veya tiroidit iltihabı

Sakın hafife almayın... Burun üşümesi ne anlama gelir? Uzmanlar tarafından açıklandı - Resim : 2

RAYNAUD HASTALIĞI NEDİR?

Raynaud hastalığı kan damarlarının aşırı daralmasına neden olur, bu da ekstremitelerde çok az kan akışına veya hiç kan akışına neden olmaz. Genellikle soğuğa veya hatta strese maruz kalma ile tetiklenir . Bozukluk genellikle el ve ayak parmaklarını etkiler, ancak burun ve kulaklarda da ortaya çıkabilir. Bir saldırı sırasında cilt beyaza ve ardından kısaca maviye dönebilir. Etkilenen bölgeler kırmızıya dönebilir ve kan akışı geri döndüğünde zonklama, karıncalanma veya uyuşma eşlik edebilir. Raynaud hastalığına neyin neden olduğu net değildir . Ancak lupus veya romatoid artrit gibi hastalıklar , Raynaud fenomeni adı verilen durumun daha şiddetli bir biçimine neden olabilir.

AŞIRI SOĞUĞA MARUZ KALMAK

Örneğin açık hava sporları sırasında soğuk havalarda olmak burun üşümesine neden olabilir. Uzun süreli maruz kalma, vücudun üretebileceğinden daha hızlı ısı kaybetmesine neden olduğunda, sonuç şudur: hipotermi Bu, vücudun ısısı, 98.6°F veya 37°C olan normal vücut sıcaklığından daha düşük olduğunda meydana gelir.

Erken belirtiler şunları içerir:

- Titreme

- Tükenmişlik

- Koordinasyon kaybı

- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

- Soğuk bir burun, donmanın erken aşamalarını işaret edebilir veya donma

- Güvenilir Kaynak, donma suyu veya rüzgar gibi aşırı soğuk sıcaklıklara uzun süre maruz kaldıktan sonra.

Donma belirtileri şunları içerir:

- Uyuşma

- Ellere ve ayaklara kan akışının azalması

- Karıncalanma veya batma

- Ağrıyan, mavimsi veya soluk, mumlu cilt

- Soğuk ısırması genellikle burun, kulaklar, yanaklar, parmaklar veya ayak parmakları gibi ekstremiteleri etkiler.

- Hipotermi , donma ve donma potansiyel olarak tehlikeli durumlardır ve meydana gelirse derhal tıbbi yardım almak önemlidir.

Sakın hafife almayın... Burun üşümesi ne anlama gelir? Uzmanlar tarafından açıklandı - Resim : 3

STRESLİ BİR İŞ YÜKÜ

Soğuk bir burun da çok çalışmanın bir işareti olabilir. Bir çalışma , yüz sıcaklığı ile zorlu bir iş yükünden kaynaklanan stres arasında doğrudan bir bağlantı buldu. 14 gönüllünün nörolojik fonksiyonlarını inceleyen bilim adamları, daha fazla zihinsel baskıyla karşılaştıklarında burunlarının daha soğuk olduğunu keşfettiler. Zihinsel görevler daha zorlaştıkça burun sıcaklığı ortalama 1°C (33,8°F) düştü. Araştırma, bunun yüzden kan akışının beyin korteksine yönlendirilmesinin sonucu olabileceğini öne sürdü.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

- Şapka ve eşarp giymek yüzü sıcak tutabilir.

- Havalar soğuduğunda burnu üşüyen kişiler aşağıdakileri yaparak sıcak tutabilirler:

- Ekstra sıcaklık için kat kat giysiler

- Kafadan ısı kaybını azaltmak için şapka veya kar maskesi takmak

- Burnun soğuğa maruz kalmasını önlemek için eşarp takmak

- Eldiven veya eldiven ve sıcak çoraplarla uygun ayakkabılar kullanmak

- Tüm bu yöntemler vücudu sıcak tutmaya ve kanın burun da dahil olmak üzere ekstremitelere akmasına yardımcı olur.

Sakın hafife almayın... Burun üşümesi ne anlama gelir? Uzmanlar tarafından açıklandı - Resim : 4

HİPOTİROİDİZM

Soğuk burunlarının hipotiroidizmden kaynaklanabileceğini düşünen kişiler bir doktora görünmelidir. Fizik muayene ve kan testleri, bozukluğa sahip olup olmadıklarını belirleyebilir. Tedavi, tiroid hormonu ilacı almayı içerir.

RAYNAUD HASTALIĞI

Raynaud hastalığıi için bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, basit yaşam tarzı değişikliklerinin benimsenmesi, bir saldırının tetiklenmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Bu değişiklikler şunları içerir:

- Soğuk havalarda sıcak giysiler giymek.

- Yiyecekleri buzdolabından veya dondurucudan çıkarırken reaksiyona neden oluyorsa eldiven veya eldiven kullanın.

- Eldivenlere, botlara, çoraplara veya ceplere el ve ayak ısıtıcıları koymak.

- Soğuk havada sürüşten önce aracı ısıtmak.

- El ve ayak parmaklarına kan akışını iyileştiren ilaçlar veya bazı durumlarda ameliyat.

- Beta blokerler ve bazı migren ilaçları gibi bazı ilaçlar ataklara neden olabilir. Bu durumda kişiler bir doktora danışmalıdır.

Sakın hafife almayın... Burun üşümesi ne anlama gelir? Uzmanlar tarafından açıklandı - Resim : 5

HİPOTERMİ

Hipotermi, donma veya donma belirtileri gösteren kişiler derhal tıbbi tedavi görmelidir. Birisi gözle görülür hipotermi belirtileri gösteriyorsa, derhal sıcak bir odaya veya barınağa taşınmalıdır. Islak olan giysiler çıkarılmalı, kişi kuru tutulmalı ve sıcak bir battaniyeye sarılmalıdır. Vücut ısısını yükseltmeye yardımcı olması için onlara sıcak bir içecek verilmelidir, ancak bu alkol içermemelidir. Donma veya donma belirtileri gösteren kişilerin yürümesine izin verilmemelidir, çünkü bu, etkilenirse ayaklarının veya ayak parmaklarının dokusuna zarar verebilir. Soğuk vücutları ovuşturulmamalı, masaj yapılmamalı, ısıtma pedleri veya ısı lambaları da kullanılmamalıdır. Vücutlarının etkilenen bölgelerini ılık, ancak sıcak olmayan suya sokmalarına yardım edilebilir.

STRES

İşle ilgili stres soğuk bir buruna katkıda bulunabilir. 2012 anketine göre , Amerikalıların yüzde 65'i işi ana stres kaynağı olarak gösterdi. Soğuk burnunun işle ilgili stresten kaynaklandığını düşünenler bu baskıları yönetmek için adımlar atabilir.

Bu adımlar şunları içerir:

- Sağlıklı tepkiler geliştirmek : İşyerinde stresle uğraşırken fast food veya alkol yerine egzersiz veya hobiye yönelin.

- İş-yaşam sınırlarının belirlenmesi: Akşamları iş e-postasını kontrol etmeyin.

- Destek alın : Arkadaşlarınız ve ailenizden veya işveren tarafından teklif edilmişse stres yönetimi kaynaklarından.

- Yeniden şarj etmek için zaman ayırın : Dinlenmek ve gevşemek için bir tatile çıkın.