Varank: BioNTech’le ortak üretimi konuşacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Almanya’ya giderek BionTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin ile görüşeceğini söyleyerek, "Beraber bir üretim tesisini Türkiye’de kurabilir miyiz diye bizzat gidip görüşmesini istedim" açıklamasında bulundu.

Varank: BioNTech’le ortak üretimi konuşacağız

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Almanya’ya giderek BionTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin ile görüşeceğini belirtti. Varank,Türkiye’de bir üretim tesisi kurma görüşmeleri başlatılmış olduğunu söyledi. 

Koronavirüs tanı kiti ve aşı çalışmalarına ilişkin ilk toplantı 31 Ocak 2020'de yapıldı. Varank, "Aşı süreçleri dünyada çok uzun sürüyor. Hızlıca bir şey yapabilir miyiz, Türkiye'deki kapasite yeterli mi? Daha sonra mart ayında hocalarımızı topladık. 'TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu'nu oluşturduk. Önce 14 proje, 8 aşı, 6 ilaç geliştirme projesi geldi. Daha sonra 17 projeye çıktı. Sadece TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu olarak 8 aşı, 9 ilaç geliştirme projesini desteklemeye başladık" diye konuştu.

Yerli ve milli aşı çalışmalarına ilişkin bilgi veren Varank, "Bizim hocalarımızdan üçü faz 1 yani insan çalışması yapacak aşamadalar. Bunların ürünlerin üretileceği tesislerde 3 tane özel sektör firmamız Sağlık Bakanlığı'ndan dünya standartlarında üretim yapabilecekleri sertifikalarını aldı. Bir hocamız pilot üretimini tamamladı. Başvurusunu Sağlık Bakanlığına yaptı. Onay aldıktan sonra faz 1 insan çalışmalarına başlayacaklar. Ocak ayı içinde bu aşıların en az bir iki tanesinde faz çalışmalarına başlamak istiyoruz" dedi.

Biontech'le görüşme

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın verdikleri talimat üzerine Almanya'ya giderek Prof. Dr. Uğur Şahin ile görüşeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Kendi aşımızı geliştirmekte kararlıyız. Salgınla beraber özellikle insanların aşılanmasıyla insan adayları bulmakta zorlanıyorsunuz özellikle faz 3 aşamasında ama biz bu işe çok ciddi şekilde devam ediyoruz. Çünkü bu salgının uzun yıllar devam edeceğini görüyoruz. Onların üretim kapasitelerinde(BioNTech) bir kısıt var. Beraber bir üretim tesisi Türkiye'de kurabilir miyiz diye bizzat gidip görüşmesini istedim. Ortak üretim, Ar-Ge konularını Hasan Hoca görüşecek."