SED yardımı yattı mı, ne zaman yatacak? 2023 SED ödemesi ne kadar oldu? e-Devlet sosyal yardım sorgulama ekranı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelere ödediği Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemelerinin hesaplara yatırılıp yatırılmadığı merak konusu oldu. Şubat ayı SED yardımı ödeme tarihi sıklıkla araştırılıyor. Peki, SED yardımı yattı mı, ne zaman yatacak? 2023 SED ödemesi ne kadar oldu? e-Devlet sosyal yardım sorgulama ekranı

SED yardımı yattı mı, ne zaman yatacak? 2023 SED ödemesi ne kadar oldu? e-Devlet sosyal yardım sorgulama ekranı

Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için tarihler araştırılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahiplerine çocukları için verilen SED paralarının ne zaman hesaplarda olacağı ve SED başvurusu ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Peki, SED yardımı yattı mı, ne zaman yatacak? 2023 SED ödemesi ne kadar oldu? e-Devlet sosyal yardım sorgulama ekranı 

2023 SED ÖDEMESİ NE KADAR OLDU?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 2.337 TL’den 3.038 TL’ye yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 3.644 TL’den 4.853 TL’ye çıkarıldı" demişti.

SED YARDIMI ÖDEMESİ NASIL SORGULANIR?

Ödemelerin yatıp yatmadığı e-Devlet üzerinden T.C kimlik numarası ile öğreniliyor.

SED SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

SED ÖDEMELERİ NE ZAMAN HESAPLARDA OLACAK?

Şubat ayı SED yardımı ödeme tarihi henüz açıklanmadı.

SED YARDIMI NEDİR?

Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelerin, kendi kendine yeterli hale gelinceye kadar çocuklarının bakımı ve desteklenmesi amacıyla geçici bir süre verilen ekonomik destekler ile ve psiko- sosyal destek sistemidir.

SED YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 2.337 TL’den 3.038 TL’ye yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 3.644 TL’den 4.853 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca kurum bakımından ayrılan gençlere yönelik de SED hizmeti veriliyor. Bu hizmetten ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde kuruluş bakımına alınabilecek çocuklar ile sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar yararlanıyor.

SED başvuruları, Bakanlık il müdürlükleri veya sosyal hizmet merkezlerince alınıyor. Destek, yapılan sosyal inceleme sonucuna göre ailelere sağlanıyor.

Ekonomik destekler süreli ve geçici olmak üzere nakdi olarak yapılmaktadır. Geçici ekonomik destek yılda bir, en fazla 2 defa yapılır. Süreli ekonomik destek ise onayda belirtilen süre boyunca her ay yapılmaktadır.

İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılabilir.

İstenen belgeler şu şekilde:

-Dilekçe

-T.C. Kimlik Numarası beyanı,

-Gerektiğinde alınacak sağlık raporu, öğrenci belgesi

-İş-kur ve meslek kurslarına başvurduğuna dair belgeler istenilir. Meslek başka bilgi ve belgeleri elde edebilmek amacıyla başka araştırmalarda da bulunabilir.

SED KİMLERE VERİLİR, ŞARTLAR NE?

Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanabilmek için koşullar;

-Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

-Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

-Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

-Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

Talepler, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte ve inceleme sonucu uygun görülenler desteklenmektedir.