Sevindiren haber! Küçük kız hastaneden yürüyerek çıktı

Bilinci kapalı şekilde hastaneye gelen Gürcistan vatandaşı küçük kızdan sevindiren haber geldi. 7 yaşındaki Eleniko Bagnasvalı, 1 yıl boyunca uygulanan tedavi sonrasında hastaneden yürüyerek çıktı.

Sevindiren haber! Küçük kız hastaneden yürüyerek çıktı

Bilinci kapalı şekilde hastaneye gelen Gürcistan vatandaşı Eleniko Bagnasvalı, 1 yıl boyunca uygulanan tedavi sonrasında hastaneden yürüyerek çıktı. Tedavisinin ilk günlerinde kendi başına yürüyemeyen, baş kontrolünü sağlayamayan ve burnundan tüple beslenmek zorunda kalan hasta, doktorlarının da yoğun çabasıyla bir inanılmazı gerçekleştirip hayata tutundu. 21 günü yoğun bakımda olmak üzere 55 gün hastanede kalan, geçirdiği beyin iltihabı üzerine enfeksiyon tedavisi de gören Bagnasvili, 1 yıl süren tedavi sonrasında hastalığını yenmeyi başardı.

Geçirdiği beyin iltihabı ve komplikasyonlarıyla mücadele eden Gürcü çocukğa uygulanan tedavi hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, “Bize geldiğinde bilinci kapalıydı, etrafıyla bir ilgisi yoktu. Vücudunda kasılmaları vardı, ağızdan beslenemiyordu, tam bir koma halindeydi. Şikâyetleri hastaneye yatmadan 2-3 gün önce yüksek ateş ve öksürük şeklinde başlamıştı. Önce kaldırıldığı Rize’deki devlet hastanesinde 2 gün izlenmiş, durumu kötüleşince çocuk yoğun bakım ihtiyacı olduğu için hastanemize kabul edilmişti. Epileptik nöbet geçiriyordu. Koma nedenini araştırdığımızda, Eleniko’da hem beyin zarlarının etkilenmesi sebebiyle menenjit tablosunun olduğunu hem de beyin dokusunda bir iltihap olduğunu gördük. Hastamızda etken patojen olarak ‘hemofilus influlenza B virüsü’ saptandı. Hemofilus influenza, aslında çocukluk çağında aşı ile önlenebilen bir menenjit etkeniydi ancak hastanın aşı kartını incelediğimizde bu aşının Gürcistan’da yapılmadığını gördük" bilgisini verdi.

Ağız yoluyla beslenemeyen, başını dahi dik tutamayan hastalarını burundan takılan bir tüp yardımıyla beslenir şekilde servise aldıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi İnce, “İlaçlarla hastamızdaki pıhtıyı eritmeyi başardık. Daha sonra ise kanama riski açısından yakın izlemde tutarak kendisine yoğun bir fizik tedavi programı uyguladık. 2 aylık yatışı sonrasında çok kısa süreli de olsa baş kontrolünü tekrar kazanabildi" ifadelerini kullandı.

Evde ilaç tedavisi uyguladıkları hastaya yoğun olarak fizik tedavi de uyguladıklarını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi İnce, "Hastamız ilk başlarda burnundan tüple besleniyordu, oturamıyordu ve hiç yürüyemiyordu. Yaptığımız son kontrollerde ise şu an desteksiz kendi başına yürüdüğünü ve konuşabildiğini gördük. Eleniko, bir inanılmazı gerçekleştirdi. 1 Ocak 2020’de komaya girip 21 gün yoğun bakımda kalan hastamız, Ocak 2021’de bağımsız yürüyebilen ve konuşabilen bir çocuk haline dönüştü” diye konuştu.

Diğer yandan bu durumun Eleniko’nun özgeçmişinde 2 yıl önce yaşandığını, 1 hafta-10 gün içinde yeniden açılan bir atağı daha olduğunu kaydeden İnce, sözlerine şöyle devam etti:

Dolayısıyla bu ikinci ataktı ve üzerine enfeksiyon da eklenmişti. Yani enfeksiyonla tetiklenen ikinci bir koma atağı olduğunu değerlendirdik. Bu nedenle hastada tekrarlayan atak olması nedeniyle metabolik hastalık olabileceğini de düşünerek kendisine özel bir vitamin kokteyli başladık. Hastaya 21 gün süren yoğun bakım sürecinde uyguladığımız enfeksiyon tedavisi, epilepsi tedavisi ve vitamin kokteyli takviyesi ile birlikte bilincini açmayı başardık.