SGK’dan tarihi karar! Tüm çalışanları ve emeklileri ilgilendiriyor!

SGK milyonlarca çalışanı ve emekliyi etkileyecek tarihi bir karara vardı. Emeklilik hesaplamalarında uygulanan SSK ve Bağ-Kur prim farklarının ortadan kaldırılacağı duyuruldu. İşte eşitlik getiren o kararın ayrıntıları…

SGK’dan tarihi karar! Tüm çalışanları ve emeklileri ilgilendiriyor!

Emekli olmak için yaş ve prim takibi yapanlara SGK’dan müjdeli bir haber geldi. SGK’nın aldığı yeni karara göre emekli olmak için istenen standartlarda büyük bir değişiklik yapılacak. Yapılan yeni düzenlemeyle SSK ve Bağ-Kur’lu çalışanlar arasında prim gün farkı ortadan kaldırılacak. Buna göre farklı sektörlede çalışan milyonlarca kişi arasında eşitlik sağlanması hedefleniyor.

2008 yılındaki düzenlemeyle SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, SGK çatısı altında birleştirilmişti. Bu birleşmeye rağmen günümüzde halen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kendi emeklilik işlemlerini ayrı ayrı yürütmeye devam ediyor. Kurumlar arasında emeklilik bekleme süreleri, primler ve maaş tutarları da farklılık gösteriyor.

SSK ve BAĞ-KUR’lu arasındaki emeklilik farkları ortadan kalkıyor

Kurumlar arasındaki büyük farklardan en çok Bağ-Kur’lular etkileniyor. Halihazırda SSK’ya göre daha çok gün ve prim biriktirmesi gereken Bağ-Kur’lular, emeklilik için daha uzun süre beklemek zorunda. Örneğin aynı tarihte işe başlayan SSK’lı çalışan 5750 gün ile emekli olurken bu süre Bağ-Kur’lularda 9000 güne kadar çıkıyor. Üstelik daha fazla bekleyen Bağ-Kur’lu bir çalışan SSK’lıya kıyasla daha düşük emekli maaşı alıyor. SGK’nın getirdiği yeni düzenlemeyle bu eşitsizliği ortadan kaldırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Adaletsizlik duygusunu ortadan kaldıracak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada, esnafın mevzuatla alakalı sorunlarına ve bu sorunların eşitlenmesi gerektiğine değinmişti. Bakan Bilgin: “Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunu ortadan kalıdracağız” demişti.

SGK’dan tarihi karar! Tüm çalışanları ve emeklileri ilgilendiriyor! - Resim : 1

Yeni düzenleme nasıl uygulanacak?

SGK’nın açıkladığı prim eşitleme sisteminin nasıl uygulanacağı açıklandı. Düzenlemeye göre 3 ayrı dönem ele alınacak.

8 Eylül 1999 öncesi – Birinci dönem düzenlemesi:

8 Eylül 1999’dan önce sigortası başlayan SSK’lılar için prim gün şartı 5000 ila 5975 gün arasında değişkenlik gösteriyor. Aynı dönem Bağ-Kur’lu bir kadın için prim gün şartı 7200 ve Bağ-Kur’lu bir erkek için 9000 gün olarak belirleniyor. Eşitleme yapıldığında kadın erkek ayrımı yapılmaksızın Bağ-Kur’lular için de prim şarı 5000 ila 5975 gün olacak.

1999-2008 arası – İkinci dönem düzenlemesi:

Bu dönemde sigortası başlayan SSK’lılar için prim gün şartı 7000 gün sayılıyor. Aynı dönem sigortası başlayan Bağ-Kur’lu kadın çalışan 7200, Bağ-Kur’lu erkek çalışan ise 9000 gün prim şartına sahip. Yeni düzenleme uygulandığında Bağ-Kur’lular için de prim gün sayısı kadın erkek ayrımı olmaksızın 7000 güne düşürülecek.

2008 sonrası – Üçüncü dönem düzenlemesi:

Bu dönemde işe başlayan bir SSK’lı için prim gün sayısı 7200 gün sayılıyor. Aynı dönem sigortası başlayan Bağ-Kur’lu kadın çalışan için 7200 gün Bağ-Kur’lu erkek çalışan için ise 9000 prim gün sayısı bekleniyor. Yeni düzenlemeyle Bağ-Kur’lu kadın ve erkeklerde emeklilik prim gün sayısı 7200 gün olacak.

Kısmi emeklilikte de düzenlemeye gidildi

Tam emekli ve kısmi emekli olanlar arasında da SSK ve Bağ-Kur kurum farkları yaşanıyor. SSK'lılar 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş ise 3.600 gün ile kısmi emekli olurken Bağ-Kur'lularda bu şart 5.400 güne çıkıyor.

8 Eyül 1999 sonrasında ise SSK'lılar 4.500 gün ile emekli olurken BAĞ-Kur'lularda şart yine 5.400 gün olarak uygulanıyor.

Burada sağlanacak eşitlik ile Bağ-Kur'lular için de 3.600 gün veya 4.500 gün ile emeklilik söz konusu olabilecek.

Son 3.5 yıl kuralı ne olacak?

Bağ-Kur ve SSK arasında emeklilik için prim şartı eşitlendiğinde son 3.5 yıl kuralının da kalkması gündeme gelebilecek.

Mevcut durumda sigortalıların farklı kurumlarda çalışması halinde son 7 yıllık sigortalılık süresinde hangi kurum fazla ise emeklilik o kurumun şartlarından yapılıyor.

Burada şartlar eşitlendiğinde sigortalıların artık 3.5 yıl farklı bir kurumda çalışma zorunluluğu da ortadan kaldırılmış olacak.