SGK'lı EYT'liler dikkat! Hangi şartlar aranıyor? SGK'lılar hangi şartlarla emekli olabilecek?

EYT Yasasının açıklanmasına sayılı günler kaldı. 4 milyonu aşkın vatandaş, yıllardır bu yasanın çıkmasını ve emekli olmayı iple çekiyor. SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacak vatandaşlar, kendileri için belirlenecek şartları araştırıyor. Aralık ayında açıklanan EYT detayları adeta dört gözle bekleniyor. Peki, SGK'lı EYT'liler için aranan şartlar nelerdir? SGK'lı EYT'liler hangi şartlarla emekli olabilecek?

SGK'lı EYT'liler dikkat! Hangi şartlar aranıyor? SGK'lılar hangi şartlarla emekli olabilecek?

Milyonlarca vatandaş merakla EYT Yasasının çıkmasını bekliyor. Emekli olmak için yıllardır bu yasanın çıkmasını bekleyen EYT'liler için sayılı günler kaldı. EYT Yasası için yaş sınırının olmayacağı biliniyor. Ancak EYT'ye hak kazanmak için emekli adaylarının bazı şartları sağlaması gerekiyor. Aksi takdirde EYT'den faydalanılamayacak. EYT Yasasını bekleyen SGK'lılar için sigorta uzmanından açıklama geldi. Peki, SGK'lı EYT'liler için aranan şartlar neler? Hangi şartları karşılayan SGK'lılar emekli olabilecek? İşte detaylar...

SGK'lı EYT'liler dikkat! Hangi şartlar aranıyor? SGK'lılar hangi şartlarla emekli olabilecek? - Resim : 1

SGK'lı EYT'liler için aranan şartlar

SGK'lı EYT'lilerin öncelikle 5000 gün prim şartını yerine getirmeleri gerekiyor.  Sigorta girişi, ilk sigortalı giriş yapıldığı tarihten günümüze kadar olan zaman dilimini kapsamaktadır. Kadınlar için 20 yıllık sigortalılık süresi, erkekler için ise 25 yıllık sigortalılık süresi gerekiyor. Mevcut 2022 yılı itibariyle kadınlar, 2019 yılında bu şartı yerine getirmişti.Yalnızca 1998 ve 1999 sigorta girişli erkek EYT'lilerin 25 yıllık sigorta süreleri henüz dolmamıştır. 

Sigortalılık süresi, henüz dolmamış erkekler, askerlik borçlanması yapabilirler. Askerliğin, sigortalılık süresinden önce bir tarihte yapılması durumunda askerlik borçlanması yaparak bu süre geriye çekilebilir ve eksik primler doldurulabilir. Aralık ayında gelecek yasa ile birlikte hakkın iade edilmesi halinde bu şartları dolduran vatandaşlar emeklilik hakkı kazanacaklardır.