Sigorta primi kestiler! İcralık oldular

Kamu kurumlarıyla iş yapan özel sektör şirketlerinin ödemelerinden yapılan sigorta primi indirimine ilişkin mahkemeden emsal bir karar çıktı. Buna göre, kamu kurumları sigorta prim kesintisi yapamayacak.

Sigorta primi kestiler! İcralık oldular

Mahkeme, temizlik işlerini yapan firmanın hak edişinde, ‘sigorta primi’ adı altında yüzde 5’lik kesinti yapan İETT’yi haksız buldu. Yapılan kesintinin faizi ile şirkete ödenmesine hükmeden mahkeme, bu kararı ile benzer durumla karşı karşıya olan binlerce firmayı da rahatlattı. 

Kamu İhale Kanunu kapsamında olan ‘sigorta primi’ kesintisi ile ilgili davada önemli bir karar çıktı. G. Grup Temizlik şirketi, temizlik işlerini yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İETT ile, davaya konu sözleşmeyi Mart 2009’da imzaladı. İki yıllık ihale kapsamında, G. Grup, İETT’nin hizmet binaları ile Sarıgazi’de bulunan otobüs garajındaki araçların temizlik işini üstlendi.

İcra takibi başlattı

Şirket İETT yaptığı ödemede 178 bin liralık sigorta primi kesintisini eksik ödeme olarak kabul ederek iadesini istedi. İETT’den, talebe olumsuz yanıt verilince, konu yargıya taşındı.

Şirket, İETT’ye karşı icra takibi başlattı. İstanbul 23. İcra Müdürlüğü’nden yapılan takibe İETT avukatları itiraz etti. İtiraz sonrası icra takibi durdu. Şirket avukatları bu kez, itirazın iptali ve takibin devamı için dava açtı. İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 6 yıl önce açılan davaya savunmalarını sunan İETT avukatları özetle şunları kaydetti: “Kesintinin yapılması zorunlu. Ülke genelindeki tüm kamu kurumları söz konusu kesintileri yapıyor. İlgili düzenleme ve Sayıştay kararları doğrultusunda yapılan bu kesinti de hukuka uygun. Davanın reddine karar verilsin.”

Mahkemenin gerekçeli kararında özetle şöyle denildi: “Davalının, tebliğe dayandırarak yaptığı kesinti kanuna aykırı. İşveren payına düşen 5 puanlık tutar, İETT tarafından değil Hazine’ce karşılanıyor. Davacı şirket lehine sağlanan böyle bir indirimin, ihale makamı olan idare lehine yorumlanarak kesinti yapılmasının, haksız olduğu sonucunu varıldı” denildi. Mahkeme, davacı şirkete, ana para ve faizi ile birlikte 184 bin 862 TL’nin yanı sıra 36 bin 972 liralık da icra inkâr tazminatı ödenmesine hükmetti.”Sigorta primi kesintisine mahkeme engeli

Binlerce firmayı ilgilendiriyor

Davayı kazanan şirketin avukatı Yasemin Bal, kararın, benzer sorunu yaşayan binlerce firmayı ilgilendirdiğine işaret ederek, “Anayasa Mahkemesi, Sosyal Sigortalar Kanunu’nun bu kesintiye dayanak yapılan hükmünü 24.08.2000 tarihinde iptal etti. Bu tarihten sonra yapılan hizmet sözleşmelerinin tamamından yapılan yüzde 5’lik sigorta prim kesintisinin şirketlere iadesi gerekir” dedi.