Sigorta primine zam! Ucuz poliçeye dikkat daha pahalıya patlamasın!

Enflasyona bağlı olarak artan maliyetlerin etkisi ile sigorta sektöründe birbirinden farklı poliçe türlerinde gözlemlenen fiyat artışları vatandaşı olumsuz etkilemektedir. Yıllardır düzenli şekilde poliçe kestiren vatandaşların bu yıl ödeyecekleri özel sağlık sigortasından, araç kaskosuna, zorunlu trafik sigortasından, konut sigortasına kadar birbirinden farklı kalemlerdeki poliçeleri nerdeyse üç – dört kat arttı.     

Poliçenin kapsamına dikkat

Sigorta yaptırırken vatandaşın dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri sigortanın kapsamıdır. Yaptırılacak sigortanın vatandaşa sunduğu faydaların ve avantajların poliçede tam ve anlaşılır bir şekilde geçmesine dikkat etmek gerekmektedir. Sigortanın kapsadığı hasar ve risklerin neler olduğunun çok net bir biçimde poliçede yer alması ile sigorta ettiren uğrayabileceği maddi zararların önüne geçmiş olacaktır.  

Ucuz poliçe daha pahalı olabilir

Artan maliyet ve fiyatların etkisiyle sigorta ettirenin önceki yıllarda yaptırmış olduğu poliçenin kapsamından salt daha ucuz olması için çıkartılan teminatlar nedeniyle karşılaşılabilecek hukuki durumların altından kalkılması daha zor olabilir. Bu nedenle yaptırılacak sigortanın neleri kapsayıp kapsamadığının bilinerek hareket edilmesi gerekmektedir.   

Tüketici gözüyle özel sağlık sigortasının fiyatlandırılmasında poliçeden çıkartılan teminatlara rağmen bir önceki yılın birkaç katı üstünden sigorta ettiriliyor iseniz aslında çok daha palı bir sigortayı çok daha az bir teminatla satın aldığınızı bilmeniz gerekmektedir.

Hukuki itilaflarda artış

Poliçe bedellerindeki artış nedeniyle birçok sigorta müşterisinin önceki yıllarda yaptırmış olduğu poliçe içeriğine uygun yenilemelerin yaptırılmaması nedeniyle özellikli maddi kayıplara sebebiyet verecek tazminat davaları ile icra takiplerinde artış oluşturması kaçınılmazdır.

Kasko bedelleri

Kara taşıtları sigortası olarak toplumda bilinen adıyla kasko ilgilisi tarafından isteğe bağlı olarak yaptırılmaktadır. Bu yönüyle zorunlu trafik sigortasından ayrılan kasko bedellerindeki elle tutulamayan artışların önüne geçilememesi halinde trafikte yer alan yüz binlerce araç kasko teminatından uzak kalacak ve beraberinde birçok hukuki uyuşmazlığın doğmasına sebebiyet verecektir.

En kısa zamanda hem sigorta şirketlerinin enflasyon karşısında mağdur olmaması hem de vatandaşın sigorta teminatından uzak kalmaması adına aklı selimle hareket edilip bir orta yol bulunulması gerekmektedir.