Son dakika! ABD Başkanı Joe Biden'den NATO açıklaması

Son dakika haberine göre; ABD Başkanı Joe Biden, İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün sona eren NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında, "NATO'nun her bir karış toprağını savunacağız" diyen Biden Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin de açıklama yaptı.

Son dakika! ABD Başkanı Joe Biden'den NATO açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün sona eren NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunuyor... 

ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya hava savunma, topçu, karşı batarya sistemleri ve diğer silahların tedariki için 800 milyon dolarlık yeni bir paketi birkaç gün içinde açıklayacağını duyurdu.

Biden, "NATO'nun her bir karış toprağını savunacağız" dedi.

"İsveç ve Finlandiya NATO'ya girecek" diyen Joe Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Savaş başlamadan önce Putin'e Ukrayna işgali gerçekleşirse NATO'nun daha da güçleneceğini söyledim tam olarak bunu gördük ,bugün bu zirve ittifakımızı güçlendirmek ile alakalıydı.

NATO en son 20 yıl önce yeni misyon ortaya koymuştu. Rusya o zaman bir ortaktı. Çin'in adı bile geçmiyordu ama artık dünya değişti.

NATO da aynı şekilde değişiyor bu zirvede müttefiklerimizi yeniden toparladık. Rusya'nın Avrupa'ya yönelik tehdidini ifade ettik.

Dünya ciddi anlamda değişti, NATO da değişiyor. Finlandiya ve İsveç'in adaylığını kabul ettik. 

Bir kez daha 5. maddeye olan taahhüdümüzü vurguladık. NATO'nun her karışını savunacağız. Hep birlikte savunmamızı güçlendireceğiz. Birimize yapılan saldırı hepimize yapılmış sayılır. 

Avrupa'daki güç sayımızı artırıyoruz. Doğu kanadımızı güçlendirmek için Polonya'da yeni bir karargah kuracağız. Romanya'da da yeni bir askeri güç kurulacak.

Washington'un önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ek silah yardımı yapacak. Ukrayna'ya gerektiği kadar destek olacağız. Rusya'nın kazanmasına izin vermeyeceğiz.

Putin bizi zayıflatmaya çalıştı ama istediğinin tam tersini aldı. Hiç olmadığımız kadar birlik içinde olacağız.  İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olacak, onların katılımıyla daha güçlü olacağız. NATO'nun sınırı 800 mil artacak. 

Erdoğan'a aralıkta ne söylediysem onları söyledim. Pozisyonumuzun değişmediğini aktardım. Biz Türkiye'ye F-16 satışı yapmalıyız. Kongre'den onay almamız gerekiyor ve alacağımızı düşünüyorum.

Ayrıntılar geliyor...