Trump'ın koronavirüs teşhisi sonrası 3 büyük zorluk!

ABD Başkanı Donald Trump'ın sağlık durumuna dair çelişkili haberlerin yatırımcıları tedirgin ve şüpheli bırakması muhtemel. Piyasalar hala üç ana karşı rüzgarla karşı karşıya!

Trump'ın koronavirüs teşhisi sonrası 3 büyük zorluk!

Pazartesi günü yeni işlem haftasının başlamasıyla birlikte ABD Başkanı Trump'ın sağlık durumuna dair gelecek çelişkili haberler piyasada yeni belirsizlikleri tetikleyebilir. Washington'da mali teşvik paketinde bir uzlaşmaya varmaya yönelik yeni çabalar da volatiliteyi yükseltecektir.

Araştırmacı, Pinchas Cohen'e göre, ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nany Pelosi'nin Cuma günü Cumhuriyetçiler ile bir teşvik paketi üzerinde anlaşmak için bir orta noktayı bulmaya yönelik çaba göstereceğini söylemesi, o gün piyasa açılışı öncesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın COVID-19 testinin pozitif çıktığı haberinin gündeme düşmesiyle birlikte endekslerin yaşadıkları kayıpları azaltmalarına yardımcı oldu. Önde gelen tüm endeksler—the S&P 500, Dow Jones, NASDAQ ve Russell 2000haftayı düşüşle kapatmış olsa da, Pelosi'nin açıklamaları SPX'in kaybını yarı yarıya azalttı.

Üç karşı rüzgar, bir yeni belirsizlik

Ancak Cuma akşamı, işlem haftasının kapanışı sonrasında Trump hastaneye kaldırıldı. Hastane odasında kaydedilen bir videoda "Trump Amerikalılar'a önümüzdeki birkaç günün tedavisinin 'asıl testi' olacağını söyledi." Trump'ın sağlık durumuna dair ise çelişkili haberler geldi. Doktorları Trump'ın "çok iyi" durumda olduğunu ve ateşi bulunmadığını belirtirken, üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi ise "hala tam iyileşmeye yönelik açık bir yolda değiliz," dedi.

Nihai sonuç ne olursa olsun, Trump'ın Çin karşıtı retoriğini artırmasını bekleyebilirsiniz, çünkü virüs konusunda aylardır Çin'i suçluyor. Trump bunu kişisel bir mesele halinde sunması şaşırtıcı olmaz; anketlerde çok geride olduğu için, Çin'i bir düşman haline getirerek bunu tabanını güçlendirmek için bir koz olarak kullanması kesin gibi.

Trump'ın söyleyecekleri dışında, Kasım seçimlerine yaklaşırken hala karşısında olan üç önemli karşı rüzgar da yakın zamanda ortadan kalkacak gibi görünmüyor:

1. Salgın Yönetimi: ABD Başkanı'nın korona virüs sebebiyle hastaneye kaldırılmasının psikolojik etkisi, hem piyasaların, hem de ABD ekonomisinin salgının getirdiği hasardan büyük oranda toparlanıyor gibi görünmelerine rağmen bu riski yeniden ilgi odağı haline getiriyor. Yine de, ülke genelinde yeni vakalar geçen hafta günlük 40.000'in üzerinde istikrarlı bir şekilde kaldı ki bu da ülke çapında kısıtlamaların uygulandığı Nisan ayındaki seviyelerin %38 üzerinde.

Salgın açık bir şekilde varlığını sürdüren, ekonomiyi, piyasaları ve toplumu baskılayan bir faktör. Etkili bir aşıya doğru ilerleme kaydedilmiş olsa da, kullanılabilir bir aşı ya da bir tedavi henüz bulunamadı. Etkili bir tedavi yöntemi ortaya çıktığı zaman bile sürekli olarak mutasyona uğrayan bir virüse karşı işe yarayacağı ya da dağıtım sürecinde ilacı dünyanın büyük bir kısmına ulaştırılabileceği konusunda tam anlamıyla iyimser değiliz.

2. Yavaşlayan Ekonomik İyileşme: Cuma günü yayınlanan tarım dışı istihdam raporu hayal kırıklığı yarattı. Ana başlık, Eylül ayından 850.000'lik beklentiye kıyasla sadece 661.000 yeni işin yaratıldığını gösterdi. Görünürde, rapor genel olarak istihdam piyasasında bir iyileşme gösterdi; işsizlik oranı beklentileri aşarak %7,9'da geldi.

Ancak istihdam yaratmada, konsensüs beklentilerinin yaklaşık 200.000 altında kalan momentumdaki yavaşlama, bir endişe kaynağı. Ek olarak ana başlık verisi, Ağustos'taki revize edilen 1.5 milyon işten daha zayıf. Son analizde, üst üste beş aylık istihdam artışı sonrasında ABD'de hala salgın öncesindeki Şubat ayına göre 6,8 milyon işsiz çalışan bulunuyor.

Dahası, ABD'nin başlıca havayolu şirketleri de işten çıkarmalarda artış beklerken, geçtiğimiz hafta Disney (NYSE:DIS) toplu işten çıkarma yapacağını duyurdu.

3. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar Ek Teşvik Üzerinde Anlaşamıyor: Mart dibinden sonra yaşanan yakın tarihin en güçlü hisse rallisinin arkasında büyük oranda agresif küresel mali teşvikler vardı. ABD Federal Hükümeti, salgınla birlikte Büyük Buhran'dan bu yana son yüzyılın en kötü resesyonuna giren ülke ekonomisini desteklemek için yaklaşık 4 trilyon dolar harcadı.

FED yetkililerinin ekonomiyi canlandırmak için büyük ihtiyaç duyulan ek teşvikleri yürürlüğe sokmaları için Kongre üyelerine yönelik taleplerine rağmen iki parti hala, ülkenin şimdiden şişerek 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine ulaşan borcunu gereksiz yere daha da büyütmeden iyileşmeyi sürdürmek için gerekli miktar konusunda ayrışmış durumda.

Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi geçen hafta Beyaz Saray'ın ortaya koyduğu 1,6 trilyon dolarlık miktara yakın bir noktada, 2,2 trilyon dolarlık bir korona virüs yasasını geçirmiş olsa da, Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Senato'nun bu miktarı onaylayıp onaylamayacağı hala şüpheli.

Trump'ın pozitif teşhisi ve bunun siyasi istikrarsızlığa yönelik çıkarımlarıyla birlikte, Trump'ın hastalığının zaten çok sayıda olan belirsizliklere yeni birini daha eklemeden önce bile kaosa hazırlanan tedirgin piyasalara ek bir teşvikin tam olarak nasıl bir destek sağlayacağı da henüz açık değil.

Sallantılı eylül sonrasında piyasalar hala gergin

Mart dibinden beri devam eden altı aylık rallinin bir mola vermesiyle birlikte hisseler geçen hafta sallantılı bir Eylül ayını %4 düşüşle tamamladı. Perşembe günü, S&P 500'ün yükselen bir bayrağa doğru bir geri dönüş hareketini tamamlamanın ardından muhtemelen gerileyeceğini söylemiştik.