Bakan Varank'tan 'yerli aşı' açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli aşı çalışmalarında son durumu açıklayarak, "Sene sonuna kadar yerli aşımız elimizde olacak" dedi.

Bakan Varank'tan 'yerli aşı' açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AB ile uyum sürecinde başvurduğumuz başlıca mali araçlardan olan IPA ve Birlik programlarından daha fazla istifade etmeyi planladıklarına dikkat çektiği açıklamasında, yerli aşı çalışmalarında son duruma ilişkin, "Sene sonuna kadar yerli aşımız elimizde olacak" dedi.

Varank, "AB ile ilişkilerimizi güçlendirmenin, tam üyelik yolundaki çalışmalarımıza odaklanmanın her zamankinden daha elzem olduğunun bilincindeyiz. Bugüne kadar Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında 800 milyon euro destek sağladık" bilgisini verdi.

AB üyelik sürecine sadece şartlar gereği ya da ekonomik çıkar bakımından yaklaşmadıklarını vurgulayan Bakan Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AB'nin insan hakları, hukukun üstünlüğü, fikir hürriyeti ve serbest ticarete dayalı değer yargıları bizim medeniyet anlayışımızla örtüştüğü için AB ile ortaklık kurmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın sıklıkla ifade ettiği üzere, biz ülkemizin geleceğini Avrupa'da görüyoruz. Avrupa'nın geleceğinin de Türkiye'ye bağlı olduğuna inanıyor, Türkiye'nin üyelik sürecini AB açısından bir sınav olarak görüyoruz. Savunulan temel ilkelerin ne kadar özümsendiği, özellikle çok kültürlülük iddiasının ne kadar samimi olduğu, AB’nin önümüzdeki dönemde ortaya koyacağı yaklaşımla ortaya çıkacak."