Bakan Ziya Selçuk: 31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı bir canlı yayın programında okulları açma kararının tarihi bir karara dönüştüğünü söyleyerek '31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız' dedi.

Bakan Ziya Selçuk: 31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız

Bakan Selçuk'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bizim aslında her kararımız zor. Verilen her karar bir çocuğun geleceği ile ilgili. Bir çocuğun geleceğine dokunuyorsunuz.

Bu kararı vermenin kişisel bir sorumluluğu yok, ahlaki vicdani sorunu var. Emin olun en küçük kararlar da bile bunu danışalım soralım. Arkadaşlar bununla ilgili risklerimiz nelerdir? Bütün bunları konuşarak almaya çalışıyoruz.

Hiçbir çocuğumuzun riske gireceği bir duruma asla müsaade etmeyiz. Çocuklarımızın sıkıntı yaşayacağı bir duruma onları sokarak ülkede karmaşa oluşturabilecek bir adım atmayız böyle bir şey söz konusu olmaz. Bilim Kurulu’na tekrar tekrar danışıyoruz.

"Tarihi bir karar dönüştü"

Biz meseleyi öyle güçlü tutuyoruz ki, bu tutmamızın sebebi şu; bu bizim dünyada savrulmamızı engelleyecek bir şey. Ben eskiden bir okulun açılma tarihini bir daire başkanı imzalar gönderir kolaydı. Ama bu şimdi tarihi bir karara dönüştü. O yüzden de şuna inansın toplum, böyle bir karar alınırken eğer riskle ilgili durumlarda bir sıkıntı varsa asla bir karar almayız. Toplum buna şiddetle inansın ve verilecek kararı çok büyük bir dikkatle verdiğimize emin olsunlar.

'31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız'

Her yerde normalleşmeden söz ederken okullarla ilgili tümüyle ilgili bir kısıtın olması elbette söz konusu olmayacaktır. Biz bununla ilgili takibi yapıp en sağlıklı kararı çocuklarımız ve öğretmenlerimiz için veririz. 31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız.

1 milyon 403 bin çocuğumuz sınava girdi, sadece 1 çocuğumuzda vaka tespit edildi. Sistem o kadar iyi çalışıyor ki öğleden sonra testi yapılan çocuğun sabah 10'da bilgisayara sonucu düşüyor. Saat 10'u 5 geçe bizi arıyorlar. Bu çocuğun sonucu düştü diye. Sadece 1 çocukla ilgili bize bilgi geldi ve biz hemen tedbirimizi aldık.

Bu çocuklar sporda pazarda daha riskli durumdalar, okulda olduklarından daha az riskli durumdalar.

Ulusal düzeyde kararı bu şekilde veririz. Açılması yönünde arzumuz takibimiz var.

"Her bir okul 2 bin denetmenle"

İlk kez burada açıklıyorum. Sanayi Bakanlığımızla Türk Standartlar Entitüsü ile bütün Türkiye'deki okulların standartını çıkardık. Her bir okul 2 bin denetmenle.

Her bir okulumuzun öğretmeni yöneticisi bu kontrol listeleri üzerinden okulun idarelerini yapacaklar. Pandemiye karşı mekan mekan her birinin ayrıntısı var.

"Farklı senaryolar ortaya koyuyoruz"

Bir problem var. Problem benim için kötü bir şey değil. Benim şuram ağrıyorsa vücudum bana haber veriyor.

Problemi görmemezlikten bahsetmiyoruz asla. Bir problem varsa biz farklı senaryoları ortaya koyuyoruz. Okulun içinde sanal tur atıyoruz. Diyoruz ki "Bu okulda ne tür problem çıkabilir." Ya da B senaryosuna geçiyoruz. Mesela Nisan ayında hangi vurgular yapılacaktır? Bunlar hazırlandı bitti.

Yüzlerce teknik detayı ile bunları hazırlıyoruz. Finalsal şartları ne bunun, zaman şartları ne bunun, mekan şartı ne bunun? Bütün bu şartları göz alarak bu senaryoların işleyip işlemeyeceğine bakıyoruz.