Brent petrolün varili 66 doların üzerinde

Son dakika haberine göre... ABD'nin iç ve güney eyaletlerini etkisi altına alan sert kış şartlarının üretimi zorlaştırması nedeniyle brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 66 doların üzerinden işlem görüyor.      

Brent petrolün varili 66 doların üzerinde

Günü 66,11 dolar seviyesinde tamamlayan brent petrolün varili, 65 doların üzerini gördü. ABD'nin iç ve güney eyaletlerini etkisi altına alan sert kış şartları Teksas'taki ham petrol üreticilerini ve rafinerilerini faaliyetlerini durdurmak veya düşük kapasitede çalışmak zorunda bıraktı.

Bu durum, ülke genelinde petrol üretiminin en az üçte bir oranında azalmasına ve ABD'de petrol endüstrisinin merkezi Teksas eyaletindeki  Permian  Havzası'nda üretimin yüzde 65'e kadar düşmesine neden olmuştu.

Koronavirüs salgınına karşı aşılama çalışmalarının umut verici olması, OPEC+ ülkelerinin arz-talep dengesini korumak için takip ettiği disiplinli politika ve ülkelerin Kovid-19 kısıtlamalarını gevşetmeye başlamasıyla fiyatlar son 13 ayın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Yükselen fiyatların üretimi artırarak piyasadaki arz fazlasını güçlendireceği endişeleri ise fiyatlardaki düşüşü kısıtlıyor.

Piyasalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun nisan ayından itibarıyla uygulanacak kesinti miktarını belirleyeceği 4 Mart'taki toplantısına odaklandı.