SON DAKİKA | CHP kurultay davası 1 Temmuz'a ertelendi

SON DAKİKA HABERLERİ... CHP kurultayına ilişkin açılan davada mahkeme, eksik hususların tamamlanması amacıyla duruşmayı 1 Temmuz saat 10.00’a erteledi.

SON DAKİKA | CHP kurultay davası 1 Temmuz'a ertelendi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38’inci Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan davada yeni duruşma bugün görüldü.

KURULTAY DAVASI ERTELENDİ

CHP kurultayına ilişkin açılan davada mahkeme, eksik hususların tamamlanması amacıyla duruşmayı 1 Temmuz saat 10.00’a erteledi.

Mahkeme heyeti, sanık Özgen Nama’nın ifadesinin alınması için ilgili yazının yazılmasına karar verirken, Adem Soytekin’in ifadesinin ise başka bir mahkeme aracılığıyla talimat yoluyla alınmasını kararlaştırdı.

Dosyada eksik bulunan hususların tamamlanmasının istendiği belirtildi.

Duruşmada 1 Temmuz’da; talimat yazısının sonucunun beklenmesi, Adem Soytekin’in dinlenmesi, tanık listesinin değerlendirilmesi ve Özgen Nama’nın hazır edilmesi işlemlerinin yapılacağı öğrenildi.

SON DAKİKA | CHP kurultay davası 1 Temmuz'a ertelendi - Resim : 1

KILIÇDAROĞLU DAVADA MAĞDUR SIFATIYLA YER ALIYOR

Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile bazı delegelerin suç duyurusu üzerine açılan davada, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mağdur sıfatıyla yer alıyordu.

İddianamede, oylamaya hile karıştırma suçunu işledikleri öne sürülen 12 sanık hakkında 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bugünkü duruşmada tanıkların dinlenmesi bekleniyordu.

SON DAKİKA | CHP kurultay davası 1 Temmuz'a ertelendi - Resim : 2

SON DURUŞMADA NE OLMUŞTU?

Davaya ilişkin son duruşma 1 Nisan’da görülmüştü. Mahkeme, beyanların ardından ara kararını açıklayarak sanık Özgen Nama’nın ifadesinin bir sonraki celsede alınmasına karar vermiş ve duruşmayı 6 Mayıs’a ertelemişti.

Yeni duruşmanın gün içerisinde başlaması bekleniyor.

SON DAKİKA | CHP kurultay davası 1 Temmuz'a ertelendi - Resim : 3

DAVA SÜRECİ NASIL BAŞLADI?

Davanın geçmişi, 4-5 Kasım 2023’te gerçekleştirilen CHP 38’inci Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’te yapılan 21’inci Olağanüstü Kurultay sürecine dayanıyor.

Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, kurultaya şaibe karıştırıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş, delegelerin oylarının rüşvet karşılığında satın alındığını öne sürmüştü.

Farklı mahkemelerde açılan davalar daha sonra 42’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirildi.

MUTLAK BUTLAN TARTIŞMALARI GÜNDEME GELMİŞTİ

Dava sürecinde kurultaya ilişkin “mutlak butlan” tartışmaları da gündeme geldi. Davacılar, oylamaya rüşvet ve hile karıştırıldığını, bu nedenle delege iradesinin sakatlandığını savunuyor.

Davacılar, kurultayın yok hükmünde sayılmasını ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden göreve iade edilmesini talep ediyor.