Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan tahıl krizi açıklaması

Son dakika haberine göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti amacıyla Ankara’da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile bir araya geldiği toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, tahıl krizine ilişkin, "Teknik sorunları çözmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan tahıl krizi açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti amacıyla Ankara’da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile bir araya geldiği toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, tahıl krizine ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye olarak yapıcı rol oynuyoruz. Teknik sorunları çözmeliyiz" dedi. 

Çavuşoğlu, "Ukrayna tahılının veya herhangi ürünün Rusya ve başka ülke tarafından alınıp illegal şekilde satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bize gelmesine de müsaade etmeyiz" açıklamasında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da "(Ukrayna'daki tahıl krizi) Sorun çözülmezse bu limanlardan tahıllar çıkartılmazsa ciddi bir açlığa sebep olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

Karadeniz'deki tahıl koridoru için Türkiye olarak yapıcı bir rol üstleniyoruz. Rusya'dan İstanbul'da planlanan toplantı için olumlu cevap veriyoruz.

Ukrayna tahılının veya herhangi ürünün Rusya ve başka ülke tarafından alınıp illegal şekilde satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bize gelmesine de müsaade etmeyiz.

İstanbul'da eğer anlaşma olursa bir kontrol merkezi ve Ukrayna karasularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği

İsveç ve Finlandiya'dan heyetler geldi biz beklentilerimizi yazılı olarak kendileriyle paylaştık. İbrahim Bey ve Sedat Bey NATO'dan beklentilerimizi açıkça söyledi. Bu iki ülke müttefik olmak istiyorsa NATO içinde güvenlik endişelerini karşılamalıdır. Özellikle NATO Zirvesi'nde terörizme odaklanacak bir oturum düzenlenmesini önemli buluyoruz.