Erdoğan, ekonomide yeni reform paketini açıkladı

Son dakika haberine göre... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, piyasalarda günler öncesinden merak uyandıran ekonomide yeni reform paketini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kamuda tasarruf politikaları ve harcamaların denetlendiği yeni bir sistem kurulacağı beliritilen ve piyasalarda merakla beklenen yeni reform paketini açıkladı.

Şeffaflık ve mali disiplin çerçevesinde düzenlemelerin yapılması beklenen yeni ekonomi programının çalışmalarının geçen yılın Kasım yaından bu yana devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İthal girdi kullanımını azaltmış, katma değerli üretimle ihracatta rekorlar kıran yerli ve milli üretim hedefliyoruz" dedi.

Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları:

Ülkemizin yönetim sistemini değiştirmek istememizdeki en önemli sebep eski yönetim sistemindeki kırılganlıklardan kalıcı olarak kurtarmaktır.

Koronavirüs salgını 18 yılda ülkemizde kurduğumuz güçlü alt yapının ve yönetim sistemimizin adeta bir sınamasına dönüşmüştür. Gelişmiş ve gelişmkete olan ülkelerdeki tabloya baktığımız zaman Türkiye'nin nasıl olumlu yönde ayrıştığını daha iyi görüyoruz.

2021 yılını orta vadede nitelikli büyüme dönemine girişin hazırlık yılı olarak değerlendiriyoruz.

Meclisin bütçe hakkının kapsamını genişletirken şeffaflık ve hesap verilebilirliğin kapsamını genişletiyoruz. Döner sermayeleri elden geçiriyor, merkezi yönetim bütçesine, meclis denetimi kapsamına alıyoruz

Bütçe dışında gerçekleştirilen özel hesap uygulamalarını acil olanlarla sınırlayarak bütçede birlik ilkesini güçlendirmiş oluyoruz

Kamuda taşıt alımı kiralanması temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına sınırlama getiriyoruz. Bunaların ayrıntılarını bir an evvel kamuoyuna duyuracağız

Türkiye'nin kamu bocunun bütçeye oranı yüzde 41 seviyesinde. Borç stokunun dış şoklara karşı duyralılığını azaltmak için döviz borçlarını toplam borç stoku içerisinde payını düşürüyoruz. Ağırlıklı olarak kendi paramızla borçlanacak Türk lirası cinsi senetleri kullancağız. 

Salgın döneminde esnafımızın ne gibi zorluklarla mücadele ettiğini biliyoruz. Reform paketimizde küçük esnafa yönelik vergi muafiyeti de yer alıyor. 

Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulamasını başlatıyoruz. Dijital vergi asistanı sistemini devreye alıyoruz. Çifte vergilendirme anlaşmalarını revize ediyoruz.

Kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçiyoruz. Sektörel kamu alımları kanununu çıkarmak için hazrılıklara başlıyoruz

Kamu özel iş birliği kanununun çıkarılmasını böylece yatırımcıların tek bir kanun ile muhattap olmasını, süreçlerin daha öngörülebilir hale gelmesini hedefliyoruz.

Gıda fiyatları için bir erken uyarı sistemi kuruyoruz. Gıda zincirinin tamamı anlık takip edilip, raporlanacak. Gıda israfının önüne geçecek düzenlemeler yapıyoruz

Sorunlu kredileri olan şirketlerin bankacılık sektöründe operasyonel yeniden yapılandırma ve firma rehabilitasyon fonksiyonlarının oluşturulmasını teşvik ediyoruz.

Dijital paranın ekonomik teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturacak adımlar atıyoruz.

Şirketlerin finansman ihtiyaçlarını özkaynakla yapmalarını teşvik ederek halka arz süreçlerini kolaylaştırıyoruz.

Tahvil garanti fonu ile tahvil ihraç eden şirketler daha düşük maliyelte tahvil çıkarabilecek hem de tahvil talebi artacak.

Bireysek emeklilik sistemini (BES) çok daha geniş bir kesime yaygınlaştıracağız. 18 yaş altındakiler de BES'e dahil olabilecek.

İhracatın tabana yayılmasını sağlayarak potansiylei olup hiç ihracat yapmamış KOBİ'leri ihracata teşvik etmek ve sanayide yeşil dönüşümü teşvik etmeyi hedeliyoruz.

Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulamasını başlatıyoruz. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarını revize ediyoruz.

Donanım Yazılım Endüstrileri Başkanlığı kuruyoruz. 

Kalfalık eğitimi gören öğrencilerin ücretlerini artırıyoruz. İŞKUR desteklerinde de revizyona gidiyoruz.

İşveren ilave istihdam için 24 ay vadeli ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin liralık kredi kullanabilecek.