Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cuma günü müjdeyi vereceğim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin ilk yerli güneş paneli fabrikasının açılışında açıklamalarda bulundu... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretimizle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağını inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cuma günü müjdeyi vereceğim

Türkiye'nin ilk ve tek tam entegre yerli güneş paneli fabrikası olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın açılış töreni gerçekleşti...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

* Bu tesisi ülkemize kazandıran Kalyon Holding'i ve projeye destek veren bakanlıklarımızı tebrik ediyorum.

* Bu bölgenin bende farklı bir yeri var. Buranın temelini ben atmıştım. Şimdi 13. sanayi bölgesi var. Nereden nereye? Bunlar yan gelip yatarak değil, çalışarak oldu.

* Kalyon Holding'in gurur duyulacak bir tesisi ülkemize kazandırdığını görüyoruz. Bin 400 insanımıza istihdam sunan tesisin ülkemizi liderliğe taşıyacağına inanıyorum. Yenilenebilir enerji bizler için çok önemli.

* Yıllık 500 megavatlık kapasitenin yurt dışı talebiyle 2 katına çıkarılacak olması da çok önemlidir.

* Konya Kayapınar'daki tesisin devreye girmesiyle birlikte toplam yatırım bedeli 1 milyar doları bulan bu tesis ile hem 2 milyon vatandaşımızın enerji ihtiyacını karşılayacak. Hem de fosil atıktan kurtulmuş olacağız.

* Dünyanın bir çok ülkesinde korona virüs nedeniyle yatırımlar durmuşken, biz yatırımlarımızı durdurma kararı almadık. İnsanlarımızın sağlığından taviz vermeden, ekonomimizi yükseliş trendine sokmaya gayret ediyoruz.

* Ülkemiz zamanında aldığı tedbirler ve attığı kararlı adımlarla bu salgını en başarılı şekilde yöneten ülkelerden biridir.

* Son dönemde vaka sayısı bir parça artsa da salgın hala kontrolümüz altındadır.

* Türkiye genelinde konut satışları 2020 Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 125 artarak tarihi bir rekora imza attı.

* Organize sanayi bölgelerimizdeki enerji tüketimi yüzde 7 daha fazla gerçekleşti. Ülkemiz kaynaklı olmayan bazı sıkıntılarla karşılaşsak da Türk ekonomisi salgın öncesi ivmesini yakalamış görünüyor.

* Milletin mücadelesine destek olmak yerine takoz olan sığ bir muhalefet anlayışının ülkemize verebileceği hiçbir şey yoktur.

* Sürekli ülkemizi karalayan, sağa sola şikayet eden muhalefet bu ülkeye yabancılaşmış demektir. CHP'nin tek hedefi IMF komiserlerine yeniden teslim etmektir.

* 18 yılda nasıl Türkiye'nin çehresini değiştirdiysek, yenilerini de birlikte yapacağız. Bunu da CHP'nin vizyonsuz siyasetine rağmen başaracağız.

Enerjide dışa bağımlılık

* Enerjide dışa bağımlılık sadece cari anlamda değil, enerji güvenliği olarak da bir eksikliktir. Dışa bağımlılığımızı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerjinin ilerlemesine hız verdik. 2002 yılında yüzde 26,3 iken 2019'da yüzde 48'e, bu yılın Temmuz sonu itibariyle de yüzde 49,2'ye yükseldi.

* Enerji üretim alt yapımızı zenginleştiriyoruz. Türkiye'nin kurulu gücünün yarısı temiz enerji kaynaklarından oluşuyor. Dünyada 13'üncü, Avrupa'da 7. sıradayız. Güneşten elektrik üretimimiz, toplam üretimdeki payı yüzde 4 civarında. Bunu da yüzde 10'un üzerine çıkacağız.

Doğu Akdeniz konusu

* Türkiye'nin Doğu Akdeniz'den Libya'ya kadar yürüttüğü mücadele sadece hak mücadelesi değil, bir istikbal mücadelesidir.

* Nasıl 100 yıl önce Sevr'i yırtıp atmışsak, bugün de bize dayatılan Sevr'e izin vermeyeceğiz.

Misak-ı Milli ve Adalar meselesi

* Misak-ı Milli'ye sahip çıkılmaması ve Adalar meselesinde ürkek davranılması nedeniyle büyük zoruluklarla karşılaştık. Bu dönemde yapılan hatalar bulunuyor. Zamanın şartlarını sunmak kolaycılıktır. CHP, bu kötü mirası ile hesaplaşmak yerine, bizi suçlamakta ve Rum ile Yunan tezlerinin savunuculuğunu yapmaktadır.

* CHP yönetiminden Rum ve Yunan tezlerini savunmasını değil, Türkiye'nin çıkarlarını gözetmesini istiyoruz. Biz hak arayışına devam edeceğiz. Hiçbir güç bizi bu aramalardan petrol kaynaklarından mahrum bırakamaz. 

* Biz hiç kimsenin hakkına hukukuna el uzatmıyoruz. Biz Akdeniz'de kavga da istemiyoruz. Biz milletimizin hakkını Kıbrıs Türklerinin hakkını savunuyoruz. Gerilim yerine müzakerenin, kavga yerine meselelerimizi konuşarak çözmenin peşinde olduk. Bugün de aynı niyetle hareket ediyoruz. Muhataplarımızdan da diyalog yolunu açacak, tansiyonu düşürecek açıklamalar bekliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma günü müjde verecek

* Cuma günü inşallah büyük müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle, Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum.

Berat Albayrak: Sektör temsilcilerine el sallayalım

Açılışta bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtarma yolunda çok önemli bir tesisin açıldığını ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda son 4-5 yılda başlayan köklü değişim hazırladığımız yeşil kitap ile başladı. Dışa bağımlılığı kırmak için çalışmaya başladık ve enerjinin her alanında çalışma ve üretim yaparak ancak bu sayede güçlü Türkiye idealine yürüyebileceğimizi konuştuk.

YEKA modelini anlattığımızda sektör temsilcileri gülmüştü. Buradan onlara da el sallayalım. İşte o zaman atılan tohum bugün bu tesiste harekete geçiyor. Artık enerji Türkiye'de üretilecek, Türkiye yenilenebilir enerjide önemli bir noktaya geldi. Dönüşüm süreci başladı. Ektiğimiz tohumlar her gün çınara dönüşecek.

Bu devasa güneş tarlasının panelleri bu fabrikada üretilecek. Biz, Türkiye'nin bu değişim sürecini başlattık ve hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Ekonomideki tam bağımsızlığı da bu şekilde hayata geçireceğiz.