Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sel felaketi yaşayan Rize'de kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Rize'de önemli açıklamalarda bulundu. Cuma namazı çıkışı halka hitap edecek olan Erdoğan konuşmasına başlamadan önce tek tek vatandaşların dertlerini dinledi. Erdoğan Rize'de felaketten etkilenenler için konut müjdesi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sel felaketi yaşayan Rize'de kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etrafını saran kalabalık sıkıntılarını ve yaşadıklarını anlattı, Erdoğan, yardımcılarına sürekli not aldırdı.

- Hem Rizeli, hem Artvinli kardeşlerimiz hem de bizler bölgede yaşanan afetler nedeniyle buruk bir bayram geçiyoruz. Dün, Artvin Arhavi'de maddi hasarlar oluştu. Geçtiğimiz hafta ise Rize'nin genelinde büyük tahribata sebep oldu. Bu afet sele ve heyelana sebep oldu. 8 vatandaşımız kayboldu, 5'i yaralandı. 6 kardeşimizin cansız bedeni bulundu. 2 kardeşimizi arama çalışmaları sürüyor. Yaralılarımızın hepsinin tedavileri tamamlanarak taburcu edildi.

- Afet haberini aldığımız anda tüm imkanlarımızı seferber ettik. Tüm arkadaşlarım ilk andan itibaren bölgeye geldi. AFAD'dan Kızılay'a kadar tüm kurumlarımızın bölgeye intikalini sağladık.

- Şu ana kadar toplam 2 bin 860 personel ve 705 araç görev yapmıştır. Afet nedeniyle kapanan 426 yolun tamamı açıldı. Bölgenin tamamına su verildi, iletişim ve elektrikte bir sorun yoktur. Çayeli'de de bir sıkıntımız bulunmuyor.

- Selden zarar gören kardeşlerimize kira, taşınma ve diğer ihtiyaçlarıyla ilgili gereken yardımlar yapılmaya başlandı. Acil ihtiyaçlar için ilimize tahsis edilen 18 milyon liralık kaynaktan toplam 3 milyon lirası vatandaşlarımıza ulaştırıldı.

TOKİ 4 ilçede proje yapacak

- 4 bölgede 1207 binada hasar tespit çalışması yapıldı. Yaraların süratle sarılması için projelerimizi devreye alıyoruz. TOKİ başkanlığımızla selden en çok etkilenen 4 bölgede proje çalışmalarımızı başlattık.

- Rize'deki 15 Temmuz'daki felaket nedeniyle 550 konut inşaa edeceğiz. Öte yandan köylerimizde de köy evi yapacağız. Öte yandan 5 adet çay evi yapacağız. İnşallah kısa zamanda bu evleri bitireceğiz. Evleri taşkın riski altında olan vatandaşlarımızı da yaptığımız konutlara taşıyacağız.

- Selden etkilenen Rizeli, Artvinli kardeşlerimiz müsterih olsun. Nasıl daha önce Trabzon Araklı'da, Giresun'da yaşanan sel felaketlerinde, yine Elazığ ve İzmir'de yaşanan depremlerde vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmadıysak burada da yaraları en kısa zamanda saracağız.

Denge bozulunca felaketler kaçınılmaz olur

- Allah dünyayı bir mizan yani ölçü ve denge üzerine yaratmıştır. Bu ilahi ölçü korunduğu müddetçe insan huzur ve emniyet bulur. Bu dengenin kaybolması durumunda ise felaketler, sıkıntılar, zorluklar kaçınılmaz olur. Denge bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur bir afete dönüşür. Son yıllarda artan küresel ısınmayla birlikte dünyadaki bu ilahi dengenin bozulmaya başladığına şahit oluyoruz.

- Ne yazlar eski yaz, ne kışlar eski kış, ne de baharlar eski bahar. Bizden önce belki de yüzyıllar içinde yaşanabilecek değişiklikleri biz 10-15 yıl içinde tecrübe ediyoruz. Bir de buna insanın tamahkarlığının ve hırsının sonucu olan iş ve fiilleri eklediğinizde sorunun boyutları daha da büyüyor.

- Dünyada ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir ülkenin doğal afetlerden kendilerini tamamen koruyamadığını görüyorsunuz. Almanya'da ve Fransa'da yaşananlar bunun örneği. Bu kısır döngüyü tabiatla kurduğumuz ilişkiye olan bakış açımızı değiştirerek yapabiliriz.