Üniversitelerden uzaktan eğitim kararı

Türkiye'yi yeniden etkisi altına alan korona virüs nedeniyle eğitim ve öğretim de önlemler alınmaya devam ediyor. Üniversiteler de güz dönemi için uzaktan eğitim kararlarını açıklama başladı. İşte uzaktan eğitim kararı alan üniversiteler...

Üniversitelerden uzaktan eğitim kararı

Dünya ile birlikte Türkiye'yi de yeniden etkisi altına alan korona virüs pandemisi nedeniyle eğitim kurumları da yeniden uzaktan eğitim çalışmalarına başladı. Daha önce YÖK'ün tavsiye istediği Sağlık Bakanlığı, üniversitelerin güz dönemi için uzaktan eğitim yapmalarının uygun olacağını belirtmişti.

Okulların uzaktan eğitim kararları da bu tavsiyelerin ardından peş peşe gelmeye başladı. İşte uzaktan eğitim kararı alan üniversiteler:

Tunceli Munzur Üniversitesi
Konuyla ilgili olarak Tunceli Munzur Üniversitesinde 5 Ekim'de başlayacak 2020-2021 akademik yılı eğitim öğretim faaliyetlerinin güz döneminde geçerli olmak üzere uzaktan eğitim yoluyla devam edeceği bildirildi. Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı ilgili kurumların açıkladığı her türlü tedbirin alındığı belirtildi.

Bursa Uludağ Üniversitesi
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Senatosu, koronavirüs tedbirleri kapsamında güz yarı yılında uygulama içeren programlar ile lisans üstü programlarda 'karma eğitim (hibrit)', diğer programlarda ise 'uzaktan eğitim' yöntemlerin uygulanacağını kararlaştırdı.

Yalova Üniversitesi
Yalova Üniversitesi tarafından hayata geçirilmek istenen Seyreltilmiş Kampüs Modeli'ne Yükseköğretim Kurulu'ndan onay çıkmadı. Modele göre üniversitede ile toplam derslerin yüzde 60’ının sınıf ortamında yüz yüze; yine toplam derslerin yüzde 40’ının ise uzaktan eğitim olanakları ile yürütülmesi planlanıyordu.

Bingöl Üniversitesi
Bingöl Üniversitesi, Covid-19 nedeniyle 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı güz döneminin tüm programlarda uzaktan eğitimle sürdürme kararı aldı.

İstanbul Üniversitesi
08.09.2020 tarihli Üniversitemiz Senatosunda KOVID-19 Küresel Salgın sürecinin ilerleyişi ve bunun 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı faaliyetleri üzerindeki muhtemel etkileri, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13.08.2020 tarihli “Yükseköğretim Kurumlarımızdaki 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Dönemine Yönelik Açıklama Metni” ile “Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci Rehberi”nde yer alan ilkeler de göz önünde bulundurularak çok yönlü bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu çerçevede ulusal ve uluslararası öğrencilerimizin sayısı, hareketliliği, yurt ve barınma olanakları, kent içi ve dışı ulaşım faaliyetleri gibi kritik etkenler ayrı ayrı gündem konusu haline getirilmiştir. 

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, bir taraftan küresel salgın ve bulaş riskinin öte yandan da bu bulaşın en aza indirilmesine yönelik faaliyetlerin artarak devam ettiği ülkemizde, yayılımın azaltılmasına katkıda bulunmak ve öğrenci, akademik ve idari personel ile genel halk sağlığını tehlikeye atmamak adına 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılına ilişkin aşağıdaki kararlar alınmıştır:

Tüm düzeylerdeki programların yeterlilik kazanımlarından taviz vermemekle birlikte,

a) Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri ile Devlet Konservatuvarının pratik ve klinik uygulama derslerinin gerekli olan sağlık tedbirleri alınarak yüz yüze imkânlarla yapılmasının haricinde Üniversitemizdeki tüm akademik birimlerin ön lisans ve lisans programlarındaki ders, uygulama ve sınav faaliyetlerinin dijital imkânlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılması, 

b) Öğrenci sayının çokluğu göz önünde bulundurularak tezsiz yüksek lisans programlarının dijital imkânlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle sürdürülmesi, 

c) Küresel salgın kapsamında gerekli önlemlerin alınabilmesi durumuna göre tezli yüksek lisans ve doktora programlarının yüz yüze eğitimle sürdürülebilmesi, 

d) Dijital imkânlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılacak olan derslerin, hem akademik birimlerin ilan edeceği program ve ders saatleri çerçevesinde senkron (çevrim içi, canlı ders) hem de asenkron (İÜÖYS’ye yüklenecek olan sekiz içerik türündeki öğretim materyali) yöntemleriyle yapılması. 

Küresel salgın sürecinde öğrencilerimizin sağlığı açısından eğitim-öğretim faaliyetlerinin en verimli şekilde yürütülmesi için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyor; kısa sürede sınıflarımızda tekrardan buluşmayı diliyoruz.