Son dakika haberi! İzmir'de 4.9'luk deprem! Çevre illerden de hissedildi! 13 artçı meydana geldi

Son dakika haberine göre; saat 03.29’da İzmir’in Buca ilçesi merkezli 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem 7 saniye sürdü ve paniğe neden oldu. Vatandaşlar deprem sonrasında sokaklara döküldü. Deprem Manisa, Balıkesir, Denizli ve Aydın gibi çevre illerde de hissedilirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den de açıklamalar geldi. Deprem nedeniyle 2 kişi yaralandı, bir cami minaresinde hasar oluştu.

Son dakika haberi! İzmir'de 4.9'luk deprem! Çevre illerden de hissedildi! 13 artçı meydana geldi

İçişleri Bakanlığı AFAD Deprem Dairesi'nden alınan verilere göre, saat 03.29’da merkez üssü İzmir’in Buca ilçesinde, Richter ölçeğine göre yerin 14.47 kilometrderinliğinde 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Korkutan deprem Manisa, Aydın, Kuşadası ve Turgutlu gibi çevre il ve ilçelerden hissedildi.

Deprem İzmirlileri uykudan uyandırarak sokağa döktü. Yaklaşık 7 saniye süren deprem, paniğe neden oldu. AFAD'ın verdiği bilgiye göre; depremin ardından en büyüğü 2,4 olmak üzere 13 artçı sarsıntı meydana geldi.

Bakan Soylu: Herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmamıştır

Depremle ilgili ilk bilgileri paylaşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İzmir Buca'da, saat 03.29'da gerçekleşen 4.9 büyüklüğünde depremde şu ana kadar herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmamıştır. 2 vatandaşımız panikle atlama sonucu yaralanmış, bir camii minaresinde de hasar meydana gelmiştir. Gelişmeler oldukça kamuoyuna bilgi verilecektir" dedi.

AFAD: Gelişmeleri takip ediyoruz

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Geçmiş olsun İzmir! Buca ilçesinde, saat 3.29'da gerçekleşen 4.9 büyüklüğündeki #deprem'de an itibarıyla can kaybı bilgisi ulaşmamıştır. 2 vatandaşımız panikle atlama sonucu yaralanmış, bir camii minaresinde hasar meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Vali Köşger: Tekrar geçmiş olsun

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Kıymetli İzmirliler. Öncelikle geçmiş olsun. 4,9 büyüklüğünde olduğu ifade edilen Buca merkezli depremde ilimizde Konak’ta bir cami minaresi dışında hasar ve yüksekten atlama şeklinde yaralanmalar dışında herhangi bir sıkıntı olmamıştır. Tekrar geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Tunç Soyer: Teyakkuzdayız, bir camimizin minaresi yıkıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de "İzmir'de ve çevre illerde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Olası tüm olumsuzluklara karşı teyakkuzdayız. Kimsenin zarar görmemesini diliyorum. Merkez üssü Buca olan 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından tüm itfaiye ekiplerimiz devriyede. Konak'ta bir camimizin minaresi yıkıldı. İlk tespitlerimize göre metro, tramvay ve izban tesislerinde bir hasar yok. Detaylı tarama sürüyor" paylaşımını yaptı.

Buca Belediye Başkanı: tüm ekiplerimizle görev başındayız

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç "Geçmiş olsun Buca, geçmiş olsun İzmir… Az önce meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. BUCAKUT ve Sarı Masa ekiplerimiz başta olmak üzere tüm ekiplerimiz ile görev başındayız. Gelişmeleri izliyoruz. Şu ana kadar herhangi bir mal ve can kaybı tarafımıza ulaşmamıştır" mesajını paylaştı. 

"Aktif faylar var"

Prof. Dr. Okan Tüysüz: Şu anda yapılan araştırmalar var bölgede. İzmir içinde aktif faylar var. O faylardan biri Tuzla fayıdır. Mutlaka hazırlıklı olmalıyız. Uzun yıllar içinde depremler olmuştur olacaktır. 2020’de olan deprem İzmir’in 70 KM uzaklığındaydı, buna rağmen 117 cana mal olmuştu. Bu da tabi yapılaşmada yaptığımız hataların sonucu. Önümüzdeki süreçte yapılaşmaya son derece dikkat etmeli, depreme hazırlıklı olmalıyız.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bu işin şakası yok

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Malum İzmir bir deprem bölgesi. Dolayısıyla İzmir’in her tarafında faylar var. Marmara gibi değil, çok sayıda fay var. Bu faylarda yıkıcı bir deprem meydana gelmedi ama gelmeyeceği anlamına da gelmiyor. 4 üzerindeki depremler insanlar tarafından hissedilip, kaygıya neden olabiliyor. Alüvyon zeminler depremi daha büyük hissettirir. Yapılarda hasarlara neden olabiliyor. 4,9’luk depremin bir binayı yıkması, zarar vermesi mümkün değil fakat sarsıntıyı olduğundan daha fazla hissettirir. Ülkemizde 5.0’e varan depremler zarar verebiliyor. Bu şiddette depremlerde binanın zarar görmesi için malzemesinin çok kötü olması gerekiyor. Genellikle bunu kırsal kesimlerde yaşıyoruz ama Batı’da bu büyüklükteki depremlerde zarar görmemiz çok affedilir bir şey değil. Bu, yapısal stok açısından çok hazır olmadığımızı gösteriyor. Bu işin şakası yok. 2020 örneğinden konuşacağımız gibi, modern binalar bile 6,9’luk depremde hasar görmüş, yıkılmıştı. Deprem aniden gelebiliyor. Yapısal stoğumuzu çok iyi hazırlamamız gerekiyor ve her an hazır olmak adına çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor. Daha büyük deprem gelir mi gelmez mi kehanetinde bulunamayız, spekülatif yaklaşım olur. Bir süre daha artçılar olabilir. Ama 4,9’luk depremin artçılarının 4.0’ü geçmemesi gerekir.

Deprem TT oldu

İzmir ve çevre illerden hissedilen deprem, Twitter'da da TT oldu. Yarım saatte depremle ilgili 15 bin tweet atılırken, Türkiye gündemine oturdu. İşte, o paylaşımlardan bazıları; 

-Çok geçmiş olsun İzmir

-Uykudan uyanıp çığlık çığlığa bir yerlere koştuk ve büyük bir gürültü vardı yeraltında

-Sallantı bir an durmayacak sandım

-Çok kötü çok! Allah beterinden saklasın

-Deprem ne 4.9'u ya hayatımda böyle sallanmadım bir evde bütün eşyalar ses çıkarır mı çıkardı.

-Çok kötü deprem oldu hala etkisindeyim.

-Yıkılan bir yer var mı? Annem Bornova'da. İzmir'dekilerden cevap bekliyorum. #deprem

-Uykudan uyandıracak kadar şiddetli iliklerime kadar hissettiğim bir deprem umarım fazlası olmaz..

-Tam uyumaya çalışırken #Deprem i hissetmek çok korkunç çok çaresizce Allah'ım sen koru…