Berberoğlu vekilliğe dönecek mi?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında açıklamalarda bulunuyor... Şentop, öte yandan erken seçim tartışmaları hakkında da açıklamalarda bulundu.

Berberoğlu vekilliğe dönecek mi?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop'un açıklamalarından satır başları:

Verilen ihlal kararına göre yeniden yargılanma kararı veriyor. Ve ilk derece mahkemesine gönderiyor. Bu mahkemenin vereceği karar önemli. Bizim baktığımız şey kesin hükümdür.

Bu kesin hükmün varlığı ortaya çıktığında bunu yeniden değerlendireceğiz. Anayasa ve iç tüzüğe göre hareket ediyoruz. Hukukçu olmayanların dilediği yorum yapma hakkı vardır. Bunların bazıları yanlış ve saçma değerlendirmelerdir.

Sonuç olarak Anayasa ve içtüzüğe göre karar vermek zorundayız. Kesin hüküm ortadan kalktığı takdirde buna karar verilir.

Mahkemelerin verdikleri kararları değerlendirebiliriz. Fakat bizim kararı beğenmemiz, ya da beğenmememiz önemli değildir. Doğrudur, yanlıştır diyebiliriz. Ancak farklı bir şey söyleyemeyiz. Hukuk profesörü ceza alsa ve profesör itiraz etse cezanın mahiyeti ortadan kalkmaz. Mahkeme kararlarını yanlış bulabiliriz ama uyma zorunluluğumuz var.

Benim görüşüm Yargıtay kararından farklıydı. Anayasa Mahkemesi için de aynı durum geçerli. Bence de süre çok uzadı. Daha hızlı ve kısa zamanda karar vermesini sağlayacak bir çalışma yapılabilir. Bireysel başvurunun bu kadar uzamaması lazım.

Kararla ilgili farklı düşüncelerim var ancak bu kararın bağlayıcı olduğunu hepimiz kabul etmek zorundayız.

Erken seçim tartışması

Eski sistemde erken seçim kararı almak kolaydı. Meclis'te nitelikli çoğunluk aranmıyordu. O dönemlerde Türkiye zamanında seçim yapmamakla meşhurdu. Türkiye'de sık sık yapılan erken seçimlerin ortadan kaldırılması hedeflendi. Artık erken seçim kararı almak zorlaştırıldı.

Artık Cumhurbaşkanı karar alabilir ya da Meclis'in yüzde 60 çoğunluğu aranır. Bu yüzden erken seçim yapmak eskisi gibi kolay değildir.

 

Ayrıntılar geliyor...