MSB'den son dakika Afganistan açıklaması!

MSB: Göreve devam edilmesi durumunda TSK unsurlarının Afganistan’da muharip görevi olmayacak, meşru müdafaa dışında operasyonel görevde bulunmayacaktır.

MSB'den son dakika Afganistan açıklaması!

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Son gelişmeler ışığında İran sınırında gerekli birlik kaydırmaları ve takviyeler yapılmıştır, Mehmetçik, sınır ihlallerini engellemek için faaliyetlerini yürütmektedir. Son iki ayda 10’u büyük, 30’u orta çaplı 40 operasyon yapıldı. Bu yılın başından itibaren 1595 terörist etkisiz hale getirildi." ifadeleri kullanıldı.  

Güvenlik kaynakları: Görüşmeler devam ediyor

Afganistan’daki havalimanının işletilmeye devam edilmesine yönelik nihai kararın verilip verilmediği yönündeki soruya güvenlik kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 yıldır Afganistan’da olduğunu, 6 yıldır da Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesi sorumluluğunu yerine getirdiğini vurguladı. 

Türkiye’nin NATO çekildikten sonra gerekli şartların sağlanması durumunda havalimanının işletilmesine devam edilmesine yönelik niyet beyanında bulunduğunu hatırlatan kaynaklar, şunları söyledi: 

”Bu yöndeki teknik çalışmalarımız hem ABD hem de katkı sağlaması muhtemel diğer ülkelerle devam ediyor. Biz bütün şartlar gerçekleştirilmeden herhangi bir ilerleme sağlanmış saymadığımız için bütün konular nihayete ermeden herhangi bir açıklama yapmayı doğru bulmuyoruz. Şu anda verilmiş bir karar yok, görüşmeler devam ediyor.” 

“Görüntüler sınırımıza ait değil” 

Hudutlardan kaçak geçişlerin arttığı, hudut birliklerinin rotaları bilmelerine rağmen bilinçli olarak müdahale etmediği iddiaları hatırlatılarak değerlendirilmesi sorulan kaynaklar, “Hudut konusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin hassasiyeti herkes tarafından bilinmektedir. Sosyal medyada paylaşılan yasa dışı geçişlerle ilgili paylaşılan görüntülerin çoğunluğu güncel değil ve bizim sınırlarımıza ait değil” ifadelerini kullandı. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin “hudut namustur” anlayışı ile hareket ettiğini vurgulayan kaynaklar, “Asker görüyor ama müdahale etmiyor gibi bir durum asla söz konusu değil. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bununla ilgili bilgi/belge varsa bize getirilirse gereken işlemi yaparız. Tespitlerimiz özellikle İran sınırından geçtiğimiz yıllara nazaran bir artışa işaret etmiyor ancak olası artışa karşı gerekli tedbirler alındı, alınmaya devam edecek.  Türk Silahlı Kuvvetleri olarak yasa dışı geçişle mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor” dedi. 

YAŞ Toplantısı

Yüksek Askeri Şura’nın ne zaman toplanacağına yönelik soru üzerine kaynaklar, Ağustos’un ilk haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanmasının beklendiği yanıtını verdi. 

'Sarıklı general'

Kamuoyunda “sarıklı amiral” olarak adlandırılan personel ilişkin soru üzerine kaynaklar, “Söz konusu personel soruşturma başlatıldıktan sonra görevinden alınmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu esasları doğrultusunda Yüksek Disiplin Kurulu işlemleri devam etmektedir” diye konuştu. 

Tel Rıfat’a yönelik son dönemdeki söylemler hatırlatılarak ne yapılacağına yönelik soru üzerine kaynaklar,  “Buradan gelen saldırılara biz gerekli karşılıkları veriyoruz ve Rusya nezdinde de buranın boşaltılması ve güvenli hale getirilmesi için gerekli girişimlerde bulunuyoruz” dedi. 

Kaynaklar, “ABD’nin Suriye kuzeyindeki varlıklarını artırdıklarına yönelik” iddiaların hatırlatılması üzerine, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Varlığını artırdığına dair şu an için bir tespitimiz yok” diye konuştu. 

Dedeağaç'taki ABD unsurları

Dedeağaç’taki ABD unsurları hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan kaynakları, “ABD, Avrupa savunmasına destek olmak üzere ülkesindeki birlikleri Avrupa kıtasına 9 aylık rotasyona gönderiyor. Değişik dönemlerde eğitimlerini alıp gidiyorlar. Bunlar eğitim ve lojistik nakliyatın denendiği tatbikatlar. Bunları yakından takip ediyoruz. Yapılan faaliyet de bu kapsamdadır” diye konuştu. 

Kaynaklar, Dynamic Front 2021 Tatbikatı İkinci Safhası’nın ABD Avrupa Kara Komutanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye, ABD ve İspanya Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımı ile, 05-20 Eylül 2021 tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacağını da kaydetti.