Süveyş Kanalı'nda gemi karaya oturdu, seferler askıya alındı

Son Dakika Haberi... Dünyanın en yoğun ticaret yollarından biri olan Süveyş Kanalı'nda gelen son dakika bilgisine göre Coral Crystal adlı geminin karaya oturması nedeniyle seferler askıya alındı. Kanal idaresinin çalışmaları sonucunda sorun çok geçmeden çözüldü.

Süveyş Kanalı'nda gemi karaya oturdu, seferler askıya alındı

Her yıl yaklaşık 18 bin geminin geçtiği, Asya ve Avrupa arasında ticari gemilerin en önemli güzergahlarından Süveyş Kanalı'nda bir son dakika gelişmesi yaşandı.

Altı ay önce dev konteyner gemisi Ever Given'ın karaya oturduğu Süveyş Kanalı tekrar trafiğe kapandı. Aynı sebepten yaşanan tıkanıklık kısa sürede çözüldü.

Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı'nda trafik, bir konteyner gemisinin karaya oturması sonucunda bir süreliğine kapandı. Kanal idaresinin çalışmaları sonucunda sorun çok geçmeden çözüldü.

Dört gemi durduruldu

Mısır'da bulunan ve dünya deniz ticaretinde kilit öneme sahip Şüveyş Kanalı bugün tekrar tıkanma tehlikesi atlattı. Abu Dabi merkezli The National'da yer alan habere göre Süveyş Kanal İdaresi kısa süreli tıkanıklığın kanalın 54. kilometre izinde gerçekleştiğini bildirdi. Port Said'den Süveyş istikametine hareket eden dört geminin durdurulduğunu belirten idare, kısa süre içerisinde ekiplerin gemiyi tekrar yüzdürüp kanalı açmak için seferber edildiğini ekledi.

The National'a konuşan kaynak, 'küçük çaplı' bir sorun yaşandığını ancak sorunun çözüldüğünü aktardı. Sky News Arabia da geminin karaya oturmasından kısa bir süre başarılı bir şekilde yeniden yüzdürüldüğünü, kanalın da trafiğe açıldığını doğruladı.

 

Süveyş Kanalı'nda gemi karaya oturdu, seferler askıya alındı - Resim : 1
Süveyş Kanalı'nda karaya oturan konteyner gemisini kurtarmak için çalışmalar sürüyor...

 

Süveyş Kanalı'nda 400 metrelik gemi karaya oturmuştu

Japon firma Shoe Kisen'in sahibi olduğu 400 metre uzunluğundaki (yaklaşık dört futbol sahası) 20 bin konteyner taşıma kapasiteli yük gemisi 24 Mart'ta kanal yolunda yakalandığı kum fırtınası sonrası rotadan çıkıp, kıyıya çarparak kanalda sıkışmıştı. Panama bandıralı gemi, Çin’den Hollanda’nın Rotterdam Limanı’na giderken karaya oturmuştu.

 

 Süveyş Kanalı'ndaki kazanın dünya ekonomisine maliyeti milyarlarca dolar olmuştu

Dünyanın en önemli su yollarından Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta dev konteyner gemisi, ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kıyıya çarparak kaza yapmıştı.

Süveyş Kanalı'nda gemi karaya oturdu, seferler askıya alındı - Resim : 3
Panama bandıralı gemi, Çin’den Hollanda’nın Rotterdam Limanı’na giderken karaya oturmuştu.

 

Kazanın dünya ekonomisine maliyeti milyarlarca dolar olmuştu. Mısır’a günlük yaklaşık zararı 12-14 milyon dolar olduğu tahmin edilirken, The Ever Given’ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtilmişti.

Süveyş Kanalı'nda gemi karaya oturdu, seferler askıya alındı - Resim : 4
Günlük yaklaşık 10 milyar dolar değerinde mal kanaldan geçiyor

 

Mısır ekonomisinin 3'üncü büyük döviz kaynağı: Süveyş Kanalı

Süveyş Kanalı, yılda sağladığı 5-6 milyar dolarlık girdisiyle, Mısır ekonomisinde 3’üncü büyük döviz kaynağı olarak kabul ediliyor.

Süveyş Kanalı, Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlayan yapay bir su geçidi olarak biliniyor. Kanal, Avrupa ve Asya kıtaları arasında Afrika’nın güneyini dolaşmadan yük taşınması ve deniz ulaşımının sağlanması bakımından dünya denizciliğinin vazgeçilmezleri arasında. 1980 yılından itibaren kanalda çift yönlü geçiş sağlanabilmesi için bazı çalışmalar başlatıldı. Genişletme çalışmalarının en sonuncusunun açılışı 6 Ağustos 2015'te gerçekleştirildi.