Türkiye'de kim ne zaman koronavirüs aşısı olacak?

14 Ocak 2021'te Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan koronavirüs aşısı uygulaması hızla devam ediyor. Bugün huzurevleri ve bakımevleri ile 90 yaş üzeri vatandaşlar aşılanmaya başladı. Peki Türkiye'de kim ne zaman koronavirüs aşısı olacak? Öncelik nasıl sorgulanacak?

Türkiye'de kim ne zaman koronavirüs aşısı olacak?

14 Ocak 2021'te Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan koronavirüs aşısı uygulaması hızla devam ediyor. Bugün huzurevleri ve bakımevleri ile 90 yaş üzeri vatandaşlar aşılanmaya başladı.

İlk olarak sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanan koronavirüs aşısı an itibariyle Türkiye genelinde 947 bin kişiye uygulandı. Aşılama programında birinci aşamanın ikinci adımına geçildi. Bugün itibariyle huzurevleri ve bakımevlerindeki kişilere koronavirüs aşısı uygulanmaya başladı.

Kim ne zaman aşı olacak?

1. AŞAMA: Belirlenen öncelik sıralamasına göre, 1. Aşama'da ilk olarak sağlık çalışanları, bakım evlerinde kalanlar ve 65 yaş üstü bireyler. 1. Aşama'nın C grubunu oluşturan 65 yaş üstü bireyler, yaş aralığına göre sıralanacak. 85 yaş üstü kişilerden başlayan sıralama, beşer yaş arayla genişleyecek ve son olarak 65-69 yaş arasındaki bireylerle 1. Aşama sona erecek.

2. AŞAMA: İkinci aşamada öncelikli sektörler ile 50-64 yaş aralığında bireylerin aşılanmasına başlanacak. Öncelikli sektörler arasında, gıda sektörü, eğitim sektörü ve taşımacılık da bulunuyor. Dolayısıyla öğretmenlerin ve marketlerde çalışanların aşılanmasının bu aşamada gerçekleşmesi bekleniyor.

3. AŞAMA: Üçüncü Aşama'da, yaş aralığından bağımsız olarak kronik hastalığı bulunan kişilere aşı yapılacak. 18 yaş üstü bireylerin tamamına da 3. Aşama'nın B grubunda aşı yapılacak.

4. AŞAMA: Dördüncü aşama'da ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlara aşı yapılacak.

Aşı randevusu nasıl alınacak?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Nasıl aşı olurum?" rehberine göre, koronavirüs aşısını olmak için ilk olarak e-Nabız hesabına giriş yapmak gerekiyor. 

Burada "Covid-19 Aşı Durumu" menüsüne tıklandığında, aşı öncelik durumu görülebiliyor.
Mobil uygulama kullanmayan veya internete sahip olmayan kişilerin kısa mesaj (SMS) yöntemiyle de aşı öncelik durumu sorgulanabiliyor. Aralarında boşluk bırakarak, "AŞI", T.C. Kimlik Numarası ve kişinin kimlik seri numarasının son 4 hanesini 2023'e SMS olarak göndermek gerekiyor.