Brexit anlaşması tamam!

Günlerdir devam eden görüşmelerin ardından İngiltere ile Avrupa Birliği arasında Brexit anlaşması imzalandı. Anlaşma duyurusu AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den geldi.

Brexit anlaşması tamam!

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı için başlatılan Brexit süreci karara bağlandı. İngiltere ile Avrupa Birliği arasında anlaşmanın sağlandığını Jean-Claude Juncker duyurdu. Junker resmi Twitter hesabından, "İradenin olduğu yerde bir irade var #anlaşma! Bizde bir tane var! AB ve İngiltere için adil ve dengeli bir anlaşma ve çözüm bulma taahhüdüdümüzün bir kanıtı. #EUCO bu anlaşmayı onaylar" diye yazdı.

 

Boris Johnson'dan açıklama

Kontrolü geri alan harika bir anlaşma yaptıklarını ifade eden Boris Johnson, "Parlamento Brexit'in Cumartesi günü yapılmasını sağlamalı, böylece yaşam maliyeti, NHS, şiddet içeren suçlar ve çevremiz gibi diğer önceliklere geçebilmeliyiz" dedi.

DUP: Desteklemiyoruz

Boris Johnson'ın önünde hala büyük bir engel var. Anlaşmanın içeri henüz açıklanmadı ve DUP, kapalı açıklamayı desteklemediklerini söyledi. Jhonson'ın anlaşmayı parlamentodan geçirebilmesi için DUP'un desteğine ihtiyaç var ancak anlaşma öncesi ve sonrasında destek olmayacaklarını net bir şekilde ifade ettiler.

Corbyn: Therasa May'inkinden bile kötü

İşçi lideri Jeremy Corbyn UK-EU Brexit anlaşma hakkında bu açıklamada bulundu. Corbyn'nin açıklaması şu şekilde:

Bildiğimiz kadarıyla başbakan, ezici bir şekilde reddedilen Theresa May'ınkinden çok daha kötü bir anlaşma müzakere ettiği anlaşılıyor.

Bu teklifler, haklar ve korumalar konusunda en alt seviyedeki bir yarışı tetikleme riski taşıyor; gıda güvenliğini riske atmak, çevre standartlarını ve işçi haklarını azaltmak ve NHS'imizi ABD özel şirketleri tarafından devralınmaya açmak.

Bu satış anlaşması ülkeyi bir araya getirmeyecek ve reddedilmeli. Brexit'in sıralamasını almanın en iyi yolu, halka açık bir oyla insanlara son sözü vermektir.

Barnier'den flaş açıklamalar

AB'nin baş Brexit müzakerecisi Michel Barnier basın toplantısı düzenledi. Barnier, anlaşma hakkında ipuçları verdi. İşte Barnier'in basın toplantısından öne çıkan başlıklar:

* İngiliz ve Avrupalı vatandaşlar her zaman AB'nin önceliği oldu ve öyle de kalacak.

* Geçiş 2020 yılının sonuna kadar sürecek. Ancak çeşitli anlaşmalar nedeniyle 1 ya da 2 yıl daha sürebilir ve 2022'yi bulabilir.

* AB düzenlemeleri Kuzey İrlanda'daki tüm mallar için geçerli olacak. Bu sınırda kontrol anlamına geliyor.

Brexit anlaşması yayınlandı

İngiltere ile Avrupa Birliği arasında imzalanan 64 sayfalık anlaşma metni yayınlandı. Metnin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.