İstanbul kara teslim! Uyarılar peş peşe geldi! Karayolları ve valilikten açıklama

Son dakika haberi... İstanbuıl'da etkili olan kar yağışı kentin tamamını beyaz örtüyle kapladı. Tüm kent beyaza bürünürken ulaşım da durdu. Bakan Soylu ve Bakan KAraismailoğlu İstanbul'a geldi. Vali Yerlikaya özel araçların saat 13.00'e kadar trafiğe çıkışının yasaklandığını bildirdi.

Yoğun kar yağışını giderek şiddetinin artırdığı İstanbul için son dakika uyarıları peş peşe geliyor. İstanbul'da kar yağışı kent genelinde etkisini gösterirken Meteoroloji, AFAD ve AKOM da yeni uyarılarda bulundu. AFAD vatandaşlardan zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını istedi.

İşte dakika dakika İstanbul'da yaşanan son gelişmeler

 

09.10: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı yeni açıklamada, "Kıymetli Hemşehrilerim, Karla mücadelemizin etkin şekilde sürdürülmesi için, Otoyol ve D-100’de park edilmiş özel araçların, sahipleri tarafından kaldırılması gerekmektedir. Lütfen araçlarımızı bulundukları yerden süratle kaldıralım." dedi.

08.59: Şişli Belediyesi'nde yapılan açıklamada, "Bugün saat 10.00'da Şişli Belediyesi önünde, ardından 11.00'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılması planlanan Fatma Girik'i Anma Töreni olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenmiştir. Tören tarihi daha sonra sizlerle paylaşılacaktır" dedi.

08.44: Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul'da yargı mensupları ve adliye çalışanlarının bir gün süreyle idari izinli sayılacağını duyurdu. Adalet Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, HSK, İstanbul’da yargı mensupları ve adliye çalışanlarının bir gün süreyle idari izinli sayılması yönünde karar aldı. Yargısal iş ve işlemler nöbetçi hakim ve mahkemeler eliyle yapılacak.

07.51 İstanbul'da gece boyu süren çalışmalar sonucu TEM otoyolunda trafik kontrollü olarak sağlanmaya başlandı. Günün ilk saatleriyle araçlar Edirne yönüne tek şeritten yönlendirildi. Otoyol kenarında trafik yoğunluğundan dolayı terk edilen araçların durduğu da görüldü. Ekiplerin otoyoldaki çalışmaları sürüyor.

Özel araçlara trafik kısıtlaması

06.04: Vali Yerlikaya, 'Saygıdeğer İstanbullular, alınan son meteorolojik raporlara göre, ilimizde olumsuz hava koşulları devam etmektedir. Bu nedenle; bugün saat 13.00’e kadar; toplu taşıma ve görevli araçlar dışındaki özel araçların trafiğe çıkışına müsaade edilmeyecektir.' dedi.

05.39: Vali Yerlikaya, 'Kıymetli İstanbullular, saat 05.30 itibarıyla; 5 bin 57 hemşehrimizi tahliye ederken; 3 bin 180 hemşehrimizi de otellere, misafirhanelere ve yurtlara yerleştirdik. Olumsuz hava koşullarıyla mücadelemiz devam ediyor.' dedi.

04.55: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile AFAD Başkanı Yunus Sezer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'a geldi.

03.36: Vali Yerlikaya, "Kıymetli İstanbullular, saat 03.30 itibarıyla; yolda mahsur kalan 2.716 hemşehrimizi otellere, misafirhanelere ve yurtlara yerleştirdik. Yoğun kar yağışı ve tipiye karşı çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." dedi.

03.08:  İstanbul Valisi Ali Yerlikaya otogarlarda şehirlerarası otobüslerin çıkış kısıtlamasının 13.00'e kadar uzatıldığını açıkladı.

02.45: İstanbul Valisi Yerlikaya: Kıymetli İstanbullular; Saat 02.30 itibarıyla İl Jandarma Komutanlığımızca Kuzey Marmara Otoyolu üzerindeki Yassıören-Odayeri arasında tahliye çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor.

02.35: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalan 2 bin 16 kişinin otel, misafirhane ve yurtlara yerleştirildiğini açıkladı.

02.05: İstanbul'da kar yağışı nedeniyle Basınekspres yolu da kar altında kaldı. Çok sayıda sürücü araçlarını yol kenarına bırakıp evine yaya gitti

02.03: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: Kıymetli İstanbullular, araçların mahsur kaldığı yol güzergahlarında bulunan 71 camimiz açıktır. Yolda kalan hemşehrilerimiz camilerimize de tahliye edilmektedir.

01.45: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan, 494 hemşehrimizi tahliye edip, 157 hemşehrimizi otellere, misafirhanelere ve yurtlara yerleştirdik. Tahliye çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

01.29: İstanbul Havalimanı'nda iniş ve kalkışların iptal saati 13.00'e kadar uzatıldı.

Kamu personeli izinli

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yarın güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamuda görevli memur, işçi ve diğer personellerin izinli sayılacağını açıkladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Kötü hava koşulları nedeniyle; kurumlarımızca zorunlu hizmetlerin yürütülmesi ve asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamuda görevli memur, işçi ve diğer personel 25 Ocak 2022 Salı günü tam gün idari izinli sayılacaklardır” denildi.

Tır harici araçların Anadolu Yakası'na geçişine izin verildi

Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan son açıklamada, "Anadolu'dan İstanbul'a giden, yoğun kar yağışından dolayı çevre illerde bekletilen TIR'lar hariç olmak üzere, diğer araçların İstanbul Anadolu yakasına ulaşımı için yol trafiğe açılmıştır. Ancak, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması gerekmektedir" denildi. 

Peş peşe kararlar

İstanbul’da etkili olan kar yağışı sonrasında herhangi bir olumsuzluk oluşmaması adına Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, İstanbul istikameti araç geçişine ikinci bir duyuruya kadar izin verilmeyeceğini sosyal medyasından duyurdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uyarılar sonrasında İstanbul’da da kar etkisini göstermeye başladı. Bu doğrultuda şiddetini arttırarak devam eden kar yağışı sonrasında herhangi bir olumsuzluk oluşmaması adına Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, sosyal medya hesabından İstanbul istikametine olan araç geçişlerine izin verilmeyeceğini duyurdu. Vali Kaldırım sosyal medya paylaşımda, “İstanbul’da devam eden yoğun kar yağışı sebebiyle güvenli trafik sağlanana kadar ilimiz İstanbul istikametine araç geçişine ikinci bir duyuruya kadar izin verilmeyecektir. İstanbul istikametine doğru yola çıkılmaması önemle rica olunur” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, araçların ikinci bir duyuruya kadar İstanbul'a gidemeyeceğini bildirdi. Kocaeli ve İstanbul'da birkaç gündür yer yer etkili olan kar yağışı İstanbul-Kocaeli istikametini kapattı. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Kocaeli'deki araçların yoğun kar yağışı sebebiyle ikinci bir duyuruya kadar İstanbul istikametine gidemeyeceğini duyurdu.

Tekirdağ Valiliği'nden yapılan açıklamada, İstanbul'a gidecek araçların 2'nci bir duyuruya kadar il sınırlarından çıkış yapmalarına izin verilmeyeceğini bildirildi. Açıklamada, "İstanbul ilinde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeni ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için İstanbul iline hareket eden araçların, ikinci bir duyuruya kadar ilimiz sınırlarından çıkış yapmalarına izin verilmeyecektir. Vatandaşlarımızın kendi güvenlikleri için görevlilerimize yardımcı olmaları önemle rica olunur" denildi.

Valiliğin açıklamasının ardından Tekirdağ il merkezi, Çorlu, Marmaraereğlisi ve Çerkezköy ilçeleri başka olmak üzere İstanbul'a geçiş noktalarında polis ekipleri önlem aldı. Ekipler, İstanbul'a gidecek araç sürücülerini hava koşulları konusunda uyarıp, valiliğin aldığı karar doğrultusunda geçişlerine izin vermedi. Uyarı üzerine araçlar, geri döndü.

Kırklareli Valiliği de İstanbul'a gidecek araçlara izin verilmeyeceğini açıkladı. Açıklamada, "Değerli vatandaşlarımız, kıymetli sürücüler; İstanbul'daki yoğun kar yağışı nedeniyle Trakya istikametinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların İstanbul iline girişine İzin verilmeyecektir. Can ve mal güvenliğiniz için ilimiz merkezi ve tüm ilçelerimizden İstanbul iline her türlü araç çıkışına ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar izin verilmeyecektir. Değerli vatandaşlarımızın ve sürücülerimizin can ve mal güvenliği için yola çıkmamaları önemle rica olunur" denildi.

Edirne Valiliği yaptığı açıklamada, seyahat eden vatandaşların ihtiyaçları giderilip, ihtiyaç duyulması halinde KYK yurtlarında konaklamalarının sağlanacağını belirterek, “İstanbul Valiliği, yapmış olduğu açıklamada ikinci bir duyuruya kadar yaşanan yoğun kar yağışı sebebiyle Trakya istikametinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların İstanbul'a girişine izin verilmeyeceğini belirtmiştir. Vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça bu istikamete yolculuk yapmamalarını, uyarı ve bilgilendirmeleri dikkate almalarını önemle rica ediyoruz. Ayrıca yurt dışından gelen ve İstanbul istikametine seyahat etmek isteyen büyük ve küçük araçlarımızın Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde yol güzergahında uygun noktalarda konaklamaları sağlanacaktır. Bu kapsamda yol güzergahında konaklayan araçlarımızın ihtiyaçları giderilecek olup yine ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımızın KYK yurtlarımız da konaklamaları sağlanacaktır” denildi.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, İstanbul'daki yoğun kar yağışı nedeniyle Bursa'dan İstanbul'a gidecek araçların geçişine izin verilmeyeceğini duyurdu. Bursa Valisi Yakup Canbolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbulda devam eden yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar meydana gelmiştir. Bu nedenle Bursa'dan İstanbul istikametine gidecek araçlara ikinci bir duyuruya kadar izin verilmeyecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerini kullandı. Bursa Valisi Yakup Canbolat, sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaparak kış lastiği olan araçların İstanbul'a geçişlerine izin verileceğini belirtti. Vali Canbolat, "Bursadan İstanbul istikametine gerek karayolundan gerekse otobandan devam eden ve kış lastiği olan binek türü araçların yola devam etmelerine şu an itibariyle müsade edilmeye başlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerine yer verdi.

Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülke genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşlardan meteorolojik uyarıları takip ederek, zorunlu olmadıkça yola çıkmamalarını istedi.

Açıklamada, “Gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ilgili çalışma gruplarından toplamda 72 bin 81 personel, 33 bin 450 araç, makine ve teçhizat görevlendirilmiştir. Düzce, Bolu, Sakarya, Aksaray, Şanlıurfa, Erzincan ve Sivas’ta olumsuz hava koşulları nedeniyle 6 bin 750 vatandaşımız yurtlarda misafir edilmiştir. Yurt genelinde 4 bin 603 kişinin mahsur kaldığı yerden alınarak güvenli bölgelere sevki sağlanmıştır. Bin 340 sıcak yemek, 32 bin 95 içecek, 15 bin 480 kumanya ve 20 bin 680 ikramlık dağıtımı yapılmıştır. Vatandaşlarımızın meteorolojik uyarıları takip ederek, bu uyarılar doğrultusunda zorunlu olmadıkça yola çıkmaması önem taşımaktadır. Olumsuz hava koşullarından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.