İzlanda'dan ilk net açıklama geldi

İzlanda'nın ulusal havaalanı ve hava navigasyon servis sağlayıcısı olan Isavia, Türkiye A Milli Futbol takımının havaalanında bekletilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

İzlanda'dan ilk net açıklama geldi

Isavia'nın açıklaması şöyle:

Türk ekibinin kalkış noktası olan Konya Havalimanı, AB ve AEA ülkelerindeki ya da özel anlaşmalar yapılmış ülkelerdeki havaalanları için geçerli olan One Stop Security güvenlik alanının bir parçası değildir. Buna ek olarak Isavia , bu alanın bir parçası olmayan havalimanlarından gelen uçaklarla ilgili hızlı bir şekilde güvenlik araştırması yapmakla yükümlüdür.

Dün gece bu araştırma olması gerekenden daha uzun sürmüştür. Bunun nedeni ise Türk ekibinin yolcularının çantalarında çok sayıda elektronik ekipman ve sıvı bulunmamasıdır.

Arama işlemi Türk ekibinin iddia ettiği kadar uzun sürmemiştir. Uçak 19.40'ta havalimanına iniş yapmış ve son yolcu 21.00'de gümrükten ayrılmıştır. Tüm işlemler 80 dakika sürmüştür.

One Stop Security güvenlik alanının dışından gelen tüm yolcular uluslararası yükümlülükler temelinde bir güvenlik araştırmasından geçmelidir. Kimse denetimde uygulanan kurallardan muaf tutulamaz.

Maliye Bakanı da açıklama yaptı

İzlanda Maliye Bakanı Bjarni Benediktsson sosyal medya hesabından bir açıklama yayınladı.

Benediktsson "Uluslararası bir havalimanında güvenlik gözetimine dikkat edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bir adamın mikrofon yerine bulaşık fırçası tutması biraz komik ama hakaret değil. Futbol zaten neşe ve eğlencedir" diye tweet attı.