Kavcıoğlu açıkladı! Enflasyon tahmini revize edildi

Son dakika haberine göre... TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında, 2021 yılı sonu enflasyon tahminin yukarı yönlü revize ettiklerini açıkladı. Enflasyon tahmini yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye çıkarıldı. İşte detaylar...

Kavcıoğlu açıkladı! Enflasyon tahmini revize edildi

Merkez Bankasının yeni başkanlı ilk enflasyon raporu sunumu toplantısı gerçekleştirildi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sunumunda, "Küresel finansal piyasalarda veri duyarlılığının ve buna bağlı oynaklıkların devam edeceği, dolayısıyla para politikasında ihtiyatlı duruşun öneminin arttığı bir döneme girdiğimizi değerlendiriyoruz" dedi.

Kavcıoğlu, daha önceki toplantılarda açıklanan yüzde 9,4'lük yıl sonu enflasyon tahminine ilişkin, "Enflasyonun 2021 yılı sonunda yüzde 12,2 olarak gerçekleşeceğini, 2022 yılı sonunda 7,5’a ve 2023 yılı sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

İktisadi faaliyetteki güçlü seyre rağmen istihdam artışının büyümenin gerisinde kaldığı ve işsizlik oranlarının yüksek düzeylerini koruduğu görülmektedir. 

İhracatın ithalatı karşılama oranının tarihsel ortalamasının belirgin şekilde üzerine çıkarak yüzde 80-90 bandında istikrar kazanmış olması ve bunun sürekliliği sağlıklı bir dış denge ve makro finansal istikrar açısından kritik önem arz etmektedir.

Enflasyon eğilimi temel mallarda birikimli döviz kuru etkilerinin zayıflamasıyla bir miktar gerilerken işlenmiş gıda ve hizmetlerde yükselmiştir.

Enflasyon eğiliminin nisan ayında da iyileşmeye devam etmekle birlikte yüksek düzeylerini koruyacağını öngörmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon rakamları henüz arzuladığmız ölçüde bir yavaşlamaya işaret etmemektedir.

Merkez Bankası faiz artıracak mı?

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, politika faizinde indirime gidilip gidilmeyeceğine ilişkin soruyu, 'para politikalarını faizin güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyon üzerinde oluşturulmaya devam edeceği' şeklinde yanıtladı.

Kavcıoğlu, para politikasına hiç taviz vermeden sıkı duruşun sürdürüleceğini ifade ederek tüm paydaşlara çok net mesajlar vermeye çalıştıklarını kaydetti.

Döviz alım ihalelerine ilişkin gelen soruya Kavcıoğlu, "Finansal istikrar katkı sağlayacak ve para politikası aktarım mekanizmasını güçlendirmek adına rezervleri güçlendirmenin önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Kavcıoğlu, "Rezerv biriktirme kapsamında, reeskont kredilerinde bir azalma yok. 21 milyar dolar civarında rezervlerimiz oluşacaktır. En önemli kaynaklarımızdan biri reeskont kredileridir" ifadelerini kullandı.