İzmir'de 6.6 büyüklüğünde deprem! Can kaybı artıyor

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çok sayıda ilde hissedilen depremde yıkılan binaların altında kalan şu ana kadar 39 kişinin hayatını kaybettiği, 885 kişinin ise yaralandığı bildirildi. 3'ü ağır 7 kişi yoğun bakımda 243 kişinin tedavisi devam ediyor.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında saat 14.51'de 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'tan gelen açıklamaya göre şu ana kadar 39 kişinin hayatını kaybettiği, 885 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Depremin ardından yıkılan binalar ve altında kalan vatandaşlar olduğu açıklandı. İşte an be an İzmir depremi sonrasında yaşananlar...

AFAD, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında saat 14.51'de 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü, 6.8 olarak duyurdu. Depremin derinliği ise Kandilli'ye göre 6.8 kilometre, AFAD'a göre ise 16.5 kilometre.

AFAD, "Depremin belirgin süresi ise ilk hesaplamalara göre 15.68 saniye olarak belirlenmiştir" açıklamasında bulundu.

30.10.2020 Cuma günü gelen açıklamada "Saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 16,54 km derininde meydana gelen depremin en yakın yerleşim birimi olan İzmir ilinin Seferihisar ilçesine uzaklığı 17,26 km'dir. Deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 16 olmak üzere, toplam 84 artçı sarsıntı yaşanmıştır. SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 20 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 799 vatandaşımız yaralanmıştır. İzmir’de yıkılan ve hasar gören 12 binada arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptıkları açıklamalarda yıkılan binalar olduğunu belirterek, enkaz altında kalan vatandaşların olduğunu duyurdu.

İzmir ve çevresi bugün saat 14.51.’de 6.6'lık büyük bir depremle sallandı. Vatandaşlar, panik içerisinde ev ve iş yerlerinden dışarı çıkarken, bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin merkez üssünü Ege Denizi’nde İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17.26 kilometre açığı olarak açıkladı.

Deprem, Seferihisar’ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir’de bazı binaların yıkıldığı, çok sayıda binada da hasar oluştuğu belirtildi.
 İzmir'de 6.6 büyüklüğünde deprem! Can kaybı artıyor - Resim : 2

Deprem İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

Kandilli: Depremin büyüklüğü 6.8  

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü, 6.8 olarak açıkladı.

İzmir Valisi Köşger: 70 kişi enkaz altından kurtarıldı

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 6,6 büyüklüğündeki depremde enkaz altından şu ana kadar 70 civarında kişinin kurtarıldığını bildirdi. Köşger, "İlçelerimizden sıkıntı intikal etmedi, Seferihisar'da kısmi bir tsunami oldu. Orada bir vatandaşımızın yaralandığı bilgisi var. Devlet tüm gücüyle seferber olmuş durumda. Ekiplerimizin ulaşmadığı bir bina yok. Bütün binalara ulaşılmış durumda" açıklamasında bulundu.

İzmir'de 6.6 büyüklüğünde deprem! Can kaybı artıyor - Resim : 3

Kılıçdaroğlu: Dualarımız can kaybı olmaması için

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle bölgedeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İzmir’de meydana gelen, çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dualarımız, can kaybının olmaması için." ifadelerini kullandı.

 Tunç Soyer'den ilk açıklama

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır.

İzmir'de 6.6 büyüklüğünde deprem! Can kaybı artıyor - Resim : 5

AFAD'dan açıklama

SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 25 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 831 vatandaşımız yaralanmıştır. İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 9’unda çalışmalar tamamlanmış olup; kalan 8 binada çalışmalar devam etmektedir.