Kabine toplantısının ardından Erdoğan'dan peş peşe müjdeler!

Son dakika haberine göre; Memur ve emekli maaşlarının da kesinleşmesinin beklendiği Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında tamamlandı. Kabine'nin ardından Erdoğan kritik açıklamalarda bulundu. Memur ve emekli zamlarına ilişkin de müjdeyi verdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün gerçekleştirilen toplantının ana gündeminde ekonomi yer aldı. TÜİK'in aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından bu oranın üzerinde bir zam oranı olup olmayacağına ilişkin son sözü Kabine toplantısı 3 saatin ardından sona erdi. 

Memur ve emekli maaşlarının da kesinleşmesinin beklendiği Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında tamamlandı.

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan peş peşe müjdeleri verdi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklamalar... 

"Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizin kalkınma altyapısında sağladığı ilerleme sayesinde küresel ekonomik krizden ülkemizi ayrıştırdık. Dünyayı izleyen herkes bu sıkıntılı tabloda Türkiye'nin dünyada bulunduğu yeri takdir ediyor.

Turizmde önceki yıla göre ziyareti sayısısında yüzde 83'lük gelirde yüzde 100'lük artış sağladık.

Koronavirüs salgının ve onun tetiklediği küresel ekonomik sorunların bir müddet daha herkesle birlikte ülkemizi de olumsuz etkileyeceği anlaşılıyor. Ülkemizin kalkınma altyapısında sağladığı ilerleme sayesinde Türkiye'yi olumlu yönde ayrıştırmayı başardık. Daha bugün 2021 yılı ihracat rakamlarını açıkladık. Kapasite kullanım oranımız yüzde 80'e dayanırken istihdamda yıllık 2 milyonu bulan artış sağladık. İhracatımızı yüzde 33 yükseltmeyi başararak bu alanda da farkımızı ortaya koyduk. 225 milyar 368 milyon dolarlık ihracatla cumhuriyet tarihinde ilk defa küresel ihracattan aldığımız payı yüzde 1'in üzerine taşıdık. 20 yıl önce 88 milyar doları bulmayan dış ticaret hacmimiz 500 milyar dolar sınırına dayandı.

Dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefimize giderek daha çok yaklaşıyoruz. Salgının turizm sektöründe yol açtığı olumsuz etkileri hızla ortadan kaldırmak için aldığımız tedbirlerin özellikle gördüğümüz bir sezonu geride bıraktık. Turizmde önceki yıla göre ziyaretçi sayısında yüzde 83'lük artış sağladık.

100 bin lira destek müjdesi

KOSGEB destekleriyle ilgili bir müjdemizi paylaşmak istiyorum. Nisan ayında küçük işletmelere yönelik hızlı destek programı başlatmıştık. Bu programın kapsamını genişletiyoruz. Yeni mezun gençlerin istihdamı teşvik edilecek. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup, meslek lisesi, üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam eden işletmelerimize, 100 bin lira destek veriyoruz. Kadın istihdamında bu rakam 110 bin lirayı buluyor. Mikro işletmelerde 2 ve küçük işletmelerde 5 personele kadar uygulanacak bu destek rakamı faizsiz olarak 2 yıl sonra 24 ayda geri ödenecek. Amacımız bu programla 75 bin yeni istihdam.

Büyümede çift haneli rakamları yakalacağımıza inanıyoruz. Salgın döneminde G20 içinde en hızlı toparlanan ülkelerin başında geliyoruz. Türkiye'nin sergilediği bu performans bizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimize adım adım yaklaştırıyor.

Tedbir paketiyle piyasaların önemli ölçüde dengeye gelmesini sağladık. Kur korumalı Türk Lirası mevduat sistemine kısa sürede 78 milyar liralık bir geçisin yaşanması, vatandaşlarımızın ekonomi programımıza olan güveninin işaretidir.

Meclis'e sunuluyor

Türk Lirası için Hazine desteğine, ihracat şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim yapılmasına, gelire endeksli senetlerin ihracatına tüm bunlara ilişkin hazırlanan kanun değişikliğine ilişkin düzenleme yarın Meclis'e sunuluyor.

2021 yılında vatandaşlarımız lehine doğal gazda 80 milyar liralık elektrikte 20 milyar liralık kamu adına fedakarlık yaptık. Vatandaşlarımızın cebinden çıkacak 165 milyar lirayı kamu kaynaklarından karşıladık. Kamunun vatandaşlarımıza desteği sürmektedir. Hane halkının kullandığı doğal gaz ve elektrik faturalarında tarifeler vatandaşlarımızın lehine düzenlenmiştir.

Kömür ve doğalgaz açıklaması

Kömür yardımının önümüzdeki yılla birlikte, doğalgaz faturası desteği olarak da verilebileceğinin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Memura toplam zam...

Hiçbir vatandaşımızı fiyat artışlarının yükü altında bırakmadık bırakmayacağız. Vatandaşlarımızın gelirlerini enflasyon altında ezdirmeyecek özel tedbirler aldık. Memurlarımızın maaşlarında temmuz - aralık ayı enflasyon farkı toplamda yüzde 28 oranında artış yapıldı. Memurlarımızın ocak ayındaki zammını yüzde 7,5 olarak uygulama kararı aldık. Memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30,5'a çıkartarak onlara ilave sosyal destek sağlamış oluyoruz.

Emekli maaşı kaç para oldu?

Emeklilerimizin maaşlarında ise genel olarak enflasyon oranı kadar artış zaten yapıyoruz. Buna ilave olarak düşük maaş alan emeklilerimizle ilgili yeni bir alt sınır belirledik. Hiçbir emeklimiz 2 bin 500 altında maaş almayacak.

Aylık geliri bin 500 lriadan başlayan emeklimizin maaşlarını 2 bin 500 liraya yükseltmiş oluyoruz.

Yüz yüze eğitim mesajı

Koronavirüs salgını insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Şimdi de salgın omicron varyantıyla kapımıza dayandı. Yüz yüze eğitime devam edeceğiz.